Lázně Kyselka umírají. Politici jich využili pro předvolební boj

22.08.2012 16:12

ParlamentniListy.cz dlouhodobě upozorňují na dění kolem zchátralých západočeských lázní Kyselka a na všechny zásadní událostí, týkající se této kauzy. Nyní je zřejmé, že dojde k dalšímu vyostření nesmiřitelného boje všech stran, které mají na záchranu památkově chráněných objektů zcela odlišný názor. Někteří politici se totiž rozhodli, že záchranu Kyselky využijí jako návnadu na voliče a již nyní se v médiích navzájem obviňují.

Lázně Kyselka umírají. Politici jich využili pro předvolební boj
Foto: Hana Čechová
Popisek: Zdevastované Lázně Kyselka u Karlových Varů

 

Vojtěch Matoušek, volební manažer strany Národní socialisté - levice 21. století,  nám prozradil, s jakým programem bude tato strana usilovat o přízeň voličů. Lídrem pestré kandidátky se stal kontroverzní starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík. „Strana chce před podzimními volbami voliče seznámit se svým podrobným volebním programem. Ten zahrnuje celostátní témata, jako například opětovné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, zákaz privatizace krajských nemocnic, boj s nezaměstnaností, důraz na regionální rozvoj, zavedení pořádku v čerpání evropských dotací a zlepšení bezpečnostní situace v problematických lokalitách. Nevyhýbá se však ani čistě krajským otázkám. Hodlá se zasadit o ochranu a rozvoj lázeňského průmyslu a záchranu památkově chráněných lázní v Kyselce. V plánech nechybí ani nesmlouvavý boj s přebujelým hazardem a opětovné otevření otázky zrušení zpoplatnění rychlostní silnice R6 mezi Chebem a Karlovými Vary.  Představitelé NS-LEV21 pevně věří, že řešením zmíněných problémů osloví dostatek voličů k tomu, aby se po volbách mohli podílet na odborně kvalitnější a důslednější správě Karlovarského kraje,“ doufá  Matoušek.

Hit tohoto léta


První předvolební výstup ambiciozní Paroubkovy strany, která již přetáhla několik krajských politiků vládnoucí ČSSD, vyvolal velmi ostrou přestřelku v regionálních médiích.  Mlátilík totiž po návštěvě Kyselky zaútočil na vedení Karlovarského kraje, že v otázce záchrany této kulturní památky pouze přešlapuje. A hejtmana  Josefa Novotného  (ČSSD) tím doslova rozpálil. Že se umí jeden z nejpopulárnějších hejtmanů u nás ozvat hodně nahlas dokazuje i jeho nedávná lekce, kterou uštědřil premiéru Nečasovi, když mu jasnými argumenty dokázal, že kraj zadlužil jeho předchůdce z ODS a nikoliv jeho strana.


Podle Novotného se výkřiky na téma Zachraňte lázně Kyselka“ staly hitem tohoto léta a   podezřívá starostu Mlátilíka, že mu jde jen o předvolební zviditelnění.  Na svoji obranu mimo jiné uvádí, že on sám podepsal petici na záchranu lázní a snaží se přimět všechny zúčastněné strany, aby společně
jednaly a hledaly řešení.



Vážný signál pro voliče


Aktéři petice na záchranu lázní Kyselka však mají podobný názor jako starosta Mlátilík a  volební program NS-LEV 21  je těší: „ Rozhodnutím strany LEV 21 jsme potěšeni. Lázně Kyselka musí mít zastání nejen u veřejnosti, ale i u politiků. Těch odvážných je totiž pomálu. Některé politické strany mohou mít z Mattonky strach. Je to obrovská firma s obrovským finančním kapitálem. Věříme, že NS - LEV 21 nezůstane jedinou politickou stranou na Karlovarsku, která se postaví za lázně Kyselka a tím fakticky i proti KMV. Hejtman Josef Novotný se za čtyři roky své vlády v případě Kyselky zmohl jen na pojídání čokoládových mašinek s donem Pasqualem. To by měl být signál pro voliče,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz. Martin J. Kadrman, viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR na naši otázku, co si o   předvolebním boji na úkor Kyselky myslí.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …