Pařížský kněz Novák: Ať vláda šetří, ale ne deset let. Lid se radikalizuje

20.08.2012 19:20

JINÝMA OČIMA Předešlé vlády utažení opasků slibovaly, ale nepraktikovaly. Nečasova parta do toho šlape a chce zmírnit státní dluh. Nemělo by to ale trvat moc dlouho, protože veřejnost se každým dnem radikalizuje. Ostatně nejefektivnější formou vlády je parlamentní monarchie. Kněz Kamil Novák kázající nyní ve Francii má ohledně české politiky jasno, ostatně to se vztahuje i na církevní restituce. Lup je třeba vrátit.

Pařížský kněz Novák: Ať vláda šetří, ale ne deset let. Lid se radikalizuje
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Český kněz z komunity Chemin Neuf Kamil Novák

„Vládě to přeju, protože konečně řeší problémy, které neřešila řada vlád před ní. Žádné utahování opasků nebylo. Nečasova vláda si vzala na triko reformy, čímž jde proti celospolečenskému mínění, ale třeba je udělat. Nesmí se tak dít moc dlouho, tak nejvýš deset let. Ani v jejich průběhu ale nelze zapomínat na sociální programy a práva zaměstnanců, jinak by to rozložilo společnost, což by se dost vymstilo,“ varuje pro ParlamentníListy.cz kněz Kamil Novák, díky němuž mají Češi v hlavním městě Francie Paříži bohoslužby v rodném jazyce. Ani některé jeho další názory nejdou s hlavním proudem.

Rodiče nemají čas na děti

Přestože je Novák zaměřený spíše levicově, chápe některé kroky pravicové Nečasovy vlády jako velmi potřebné. „Levice vnímá potřeby člověka a moc se neptá, kde na to vezme. Vláda musela společnost přibrzdit v sociální oblasti, aby nenarůstaly dluhy. Doufám, že to nebude nadlouho. Dlouho žijeme jen v materiálním světě, práva zaměstnanců jsou pošlapávána a přinejmenším v Praze se člověk stává otrokem práce. V osm ráno do práce, v šest večer domů. A často lidé pracují ještě déle a o víkendech. Jako kněz se ptám, jak se může rodina dobře vyvíjet, když jsou rodiče pořád v práci,“ přemítá s tím, že ve Francii je prorodinná politika velmi dobře nastavená.

Když se ohlédne po světě a vezme to z historického hlediska, považuje za nejefektivnější formu vlády parlamentní monarchii. „Osvícený absolutismus s parlamentem je velmi efektivní forma politického fungování. Vidíte to v Anglii, Dánsku, Belgii. Jde o rychlejší a pružnější systém než sama demokracie. V ní je často silná pravice, silná levice a stát se pořád motá zprava do leva,“ podotýká a dodává: „V Česku bohužel neexistují v řadě oblastí dlouhodobé vize. Vše je na čtyři roky volebního období. To je průšvih třeba v případě školství, vědy, rodiny, ale i zahraniční politiky.“

Korporace šéfy světa

Nadnárodní společnosti se chovají sobecky a proto je nutná síla, která je vykáže do patřičných mezí. Tou je podle Nováka na starém kontinentě Evropská unie (EU). „V rámci globalizace se nadnárodní firmy chovají jako šéfové světa. Je nutná politická moc, která je usměrní. A v tom hraje hlavní úlohu EU, která buduje mnohem lepší a efektivnější systém, než je třeba OSN. Jsem v tom idealista a dívám se spíše do budoucnosti. Každý projekt má své porodní bolesti. Nicméně po stránce obsahové i smyslové je unie nesmírně důležité a zajímavé uskupení,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj není EU jen úřednickou platformou, ale začíná být i plně funkčním organismem. „Znám konkrétní lidi, z jejichž zkušeností a zážitků je zřejmé, že jedinec má v evropském parlamentu obrovské pole působnosti a může prosadit svou myšlenku. To je dobře. EU je navíc pojistkou, že v některé ze zdejších zemí nemůže být nastolena diktatura. Nakonec je dobře, že nad Českem dlí jak z politického, tak z ekonomického hlediska nějaké společenství, v němž jsou státy, které mají o dost delší zkušenost s demokratickým řízením státu než my,“ míní Novák s tím, jak je třeba dobře, že EU tlačí Česko k přijetí služebního zákona.

Česko versus Francie

Srovnání Čechů s Francouzi vychází lépe pro obyvatele země galského kohouta. Jsou totiž více aktivní, co se politiky týče. „Na jednu stranu má Francie s Českem mnoho společného. Třeba v ateismu. Avšak Francouzi mají daleko více politických znalostí v tom, koho volit, proč a jak si v případě nerozhodnosti získat informace. Jsou také kultivovanější. U nás si sedneme k pivu a nadáváme na všechno a všechny, nic konkrétního. U toho to většinou končí. Když tady řekne politik, co chce dělat, většina Francouzů středního věku si v hlavě promítne, co by udělali sami a podle toho ho buď volí, nebo ne,“ vysvětluje kněz Novák.

I proto je ve Francii daleko více demonstrací, než v Česku. Navíc jsou efektivní a mají zcela konkrétní vyústění, na rozdíl od těch v české kotlině. „Možná je to otázka síly lidu. Když se tady uspořádá generální stávka, ve vládě padají hlavy. To u nás nedokážeme. Občas je to pravdu dost přehnané, protože demonstrují za sporné věci, ale je to hlas lidu. A ve Francii jde o nástroj, kterým se odvolávají ministři. I u nás lidé trochu prozřeli a začali na kandidátkách kroužkovat. Zatím to pravda nemá moc dobrou koncovku, ale lidé si uvědomují, že mohou leccos změnit,“ míní.

Český kněz ve Francii

O hlavním tématu okolo tuzemských církví mluví trochu kacířsky. Uloupený majetek je třeba vrátit, ale církve v čele s římskokatolickou by měly vytvořit infrastrukturu, aby se o majetek mohly postarat a aby nevznikaly v rámci jeho navracení podvody, tunely a krádeže. Prostě, aby církev do budoucna nemusela řešit korupční a jiné skandály, které by ji poškodily. V mládí byl Kamil Novák aktivní v SSM. Za sametové revoluce si postupně uvědomil, že v některých školních předmětech se učil lži natřené na bílo a konvertoval. Z tehdejší Vysoké školy zemědělské v pražském Suchdole odešel rovnou do semináře a to mu k dostudování zbýval jeden semestr. Později odjel jako řeholník komunity Chemin Neuf do Francie.

„Do roka jsem pochytil základy francouzštiny, ale bylo to občas dost krušné. Následných sedm let jsem strávil ve frankofonních zemích. Francie, Kongo, Belgie. Pak chvíli v Česku a nyní jsem se navrátil do centra naší komunity v Paříži,“ popisuje cestu po střediscích řeholní komunity. Ve městě nad Seinou bydlí ve čtvrti La Défense v komunitním středisku. Jednou měsíčně pořádá v rámci tamního volného společenství věřících Česká katolická beseda bohoslužby. Mše se konají v kapli Centre Sévres ve stejnojmenné ulici. Chodí na ně desítky krajanů, ale i Čechů, kteří jsou ve Francii za prací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …