TOPka má v Praze prý jen 8 procent. Může za to Kalousek?

21.08.2012 19:56

Před dvěma lety se TOPka v metropoli těšila nevídanému zájmu. Teď zažívá totální propad. ParlamentníListy.cz pátraly po důvodu.

TOPka má v Praze prý jen 8 procent. Může za to Kalousek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Naštvaný Miroslav Kalousek

TOP 09 zažila v minulých volbách, alespoň co se metropole týče, opravdový boom. Nová strana získala v komunálních volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy v roce 2010 30,26 procenta. Téměř dva roky poté totálně propadla. Pokud by se volby konaly nyní, volilo by ji dle interního výzkumu ODS, který získaly ParlamentníListy.cz, pouhých osm procent Pražanů.

Joch: Za vším hledej Kalouska?

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se k radikálnímu propadu preferencí staví sami zástupci TOP 09. Ti jsou i přes neúspěch, jež zažívají, optimističtí. Navíc stojí za svým ministrem. V souvislosti s propadem preferencí se totiž hovoří i o vlivu šéfa státní kasy, Miroslava Kalouska, a jeho nepříliš šťastné rétoriky, třeba v případu nákupu letounů CASA. Tento názor vyslovil třeba poradce premiéra Petra Nečase, Roman Joch.

Chalánková: Kalousek za to nemůže

Podle poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09) se ale Kalousek vyjadřuje jen tak, jak mu přísluší. Vinu na poklesu preferencí tak prý nenese. "Vzhledem k útokům na TOP 09 považuji argumentaci Miroslava Kalouska za správnou. A budoucnost? Věřím, že TOP 09 dobře dopadne," řekla ParlamentnímListům.cz.

Topkař Václav Kubata soudí, že kvůli tvrdé a restriktivní politice, kterou TOPka prosazuje, nemůže čekat, že se bude těšit stejně velké popularitě, jako před dvěma lety. "Pokles sám o sobě je logický, protože reformy, které prosazujeme, jsou velmi nepříjemné svými dopady, ale jsou nutné. Převzetí spoluodpovědnosti za správu Prahy s sebou přineslo i dopad zloby Pražanů nad situací na radnici z minula," uvedl pro redakci s tím, že na jeho stranu dopadlo dlouhodobé rozčarování z praktik politiků ODS v Praze a jako koaliční partner tak partaj utřpěla ztrátu právě díky tomuto faktu.

Zastavme korupci

"Pevně věřím, že se podaří Pražany přesvědčit, že naše politika je jiná a že přinese Pražanům víc pozitiv včetně zastavení korupčních skandálů spojených s  pražskou politikou," dodal pro redakci poslanec.

Jeho stranická kolegyně Jana Kaslová reagovala na tragické výsledky výzkumu lapidárně: "Preference nesleduji, mohou být každý měsíc odlišné," uvedla.

Z výzkumu vyplynulo, že oproti potápějící se TOPce se naopak daří ČSSD. Ta má dle interního průzkumu preference třicet procent a ODS 22 procent. Pokud by tato čísla byla trvalejšího charakteru, znamenalo by to pro TOP 09 značnou ránu, protože Praha byla od počátku jejího vzniku její největší baštou. Například zatímco ve sněmovních volbách měla TOP 09 16,7 procenta hlasů celostátně, v samotné Praze získala 27,27 procenta.

Vyhraje v Praze levice?

Podle politologa Jana Bureše je tak možné, že pokud se TOPka a vůbec pravice nezvedne z pomyslného popela, v Praze v příštích volbách zvítězí levice.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …