Dvě křídla pražské TOP 09 si z pražské ODS dělají béčko na provázku

21.08.2012 17:29

V koalici na pražském magistrátě to vře nejen mezi ODS a TOP 09, ale i uvnitř obou stran. Primátor Bohuslav Svoboda v reakci na závěry klubu pražských zastupitelů za TOP 09 prohlásil, že ODS předává veškerou zodpovědnost za vývoj v Dopravním podniku koaličnímu partnerovi. Nad postojem primátora se pozastavuje i bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Dvě křídla pražské TOP 09 si z pražské ODS dělají béčko na provázku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Boj o ovládnutí pražského Dopravního podniku se vyhrotil minulý týden, kdy byl odvolán generální ředitel Vladimír Lich. V pondělí jednak v návaznosti na to rezignovali tři členové dozorčí rady DP za ODS, kterou tak zastupuje už jen David Vodrážka, který Lichovo odvolání navrhl, jednak zaujal stanovisko klub pražských zastupitelů za TOP 09.

Ten nabídl koaličnímu partnerovi, že je připraven převzít za resort dopravy plnou odpovědnost, když se tohoto úkolu není ODS schopna zhostit.  „Veškerou zodpovědnost za další vývoj v dopravním podniku dáváme do rukou svého koaličního partnera. V tuto chvíli nenese ODS žádnou zodpovědnost za to, jakým způsobem bude kauza dořešena,“ zareagoval na usnesení klubu TOP 09  pražský primátor Bohuslav Svoboda, podle něhož to je v souladu s koaliční smlouvou.

Svoboda chtěl získat vliv pro schwarzebergovsko-tůmovskou část TOP 09

O situaci jedná dnes odpoledne zastupitelský klub ODS, který ale v názoru na dění v dopravním podniku není jednotný ani není jasné, zda primátora podpoří. „To, že TOP 09 přijde s tím, že má být silový resort dopravy odebrán ODS, tedy kompetentnímu náměstkovi primátora Noskovi, směrem k TOP 09 a primátor s tím obratem souhlasí, jen potvrzuje způsob vládnutí ve městě,“ říká pro ParlamentníListy.cz pražský zastupitel a bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Nynější stav kolem Dopravního podniku považuje za důkaz toho, že loňská privatizace ODS ze strany primátora Svobody a části TOP 09 začala vadit už i primátorovým dosavadním spojencům. „Potvrzují se má slova, že docentu Svobodovi v ODS nešlo nikdy o nic jiného než jak pomocí populistické rétoriky a laciných politických triků získat nikoli jen politický, nýbrž mocensko-ekonomický vliv v Praze ve prospěch schwarzebergovsko-tůmovské části TOP 09,“ uvádí Boris Šťastný.

Jiné hlasování, jiná rétorika

Bývalý předseda pražské ODS hodnotí nynější stav jako mocensko-ekonomický boj, který není postaven na žádném politickém základě. „V tomto ohledu je skutečně evidentní, že existuje křídlo schwarzenbergovsko-tůmovské a pak je tam druhé kalouskovské křídlo, což jsou lidé, kteří hlasovali pro odvolání generálního ředitele Liche. To je část TOP 09, která v tomto střetu bojuje proti primátorovi,“ poukazuje Boris Šťastný na dvě vlivové a zájmové skupiny v rámci pražské TOP 09.

A schwarzenbergovsko-tůmovské křídlo má podle exšéfa pražské ODS v čele jako svého zakukleného emisara docenta Svobodu. „Každý musí vidět, že existuje nekonzistence v postojích TOP 09. Všichni zástupci TOP 09 v dozorčí radě hlasovali pro odvolání ředitele Liche, ale rétorika vedení pražské TOP 09 byla spíše opačná. V tomto ohledu je to zvláštní situace,“ konstatuje Šťastný.

Stačí připomenout šachy ve vedení Dopravního podniku

Považuje přitom za evidentní, že kalouskovské křídlo pražské TOP 09 se chce podílet na moci a jak je vidět z dění kolem Dopravního podniku možná více, než si to druhé přeje. „Stačí si připomenout, že v Dopravním podniku nejdříve jedna skupina lidí za jakéhosi souhlasu primátora dosadila management. Ten byl ale následně odvolán a vyplatil si pohádkové zlaté padáky. Pak byl bez výběrového řízení nahrazen člověkem blízkým zase té skupině druhé. A ten byl minulý týden zase tou první skupinou odvolán,“ dokládá Boris Šťastný na této rekapitulaci, že to je boj o moc.

TOP 09 se v Praze dostala k moci po rozpadu rok fungující koalice ODS s ČSSD. „Je nepochybné, že před rokem primátor Svoboda prodal pražskou ODS za velmi úzké koordinace s tím schwarzenbergovsko-tůmovským křídlem. K nim se v tu dobu přidala část pražské ODS, která už dnes v tom táboře není, protože mí kolegové si už tehdejší chybu uvědomují. To jsou ti kovaní odésáci, kteří na poslední chvíli zatahují za záchrannou brzdu,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný, že primátor přichází v ODS o podporu.

TOP 09 si v nynější situaci musí libovat

Nemyslím si, že by TOP 09 nějak podfoukla ODS, ale tu že prodal primátor Svoboda. „Být na straně TOP 09 možná bych se choval stejně. Oni musí mít z té situace velkou radost, protože pro ně je velmi výhodná. V podstatě si dělají z pražské ODS takové své béčko na provázku s panem docentem v čele. V něčem si ji vodí TOP 09 jako celek, v něčem si ji vodí ty dvě skupinky zvlášť,“ podotýká bývalý šéf občanských demokratů v Praze.

Jako poslanec ale nepředpokládá, že by se komplikace ve vztazích těchto dvou stran v Praze mohly přenést na celostátní úroveň. „Pražská situace je podstatně komplikovanější a specifičtější v tom, že koalice nevznikla na bázi ideových a programových principů, ale na základě nějakého kabinetního jednání a čistě mocensko-vlivového uspořádání,“ připomíná Boris Šťastný koaliční převrat na pražském magistrátu.

V Praze šlo jen o rozdělení křesel a obsazení funkcí

„Vláda to je něco jiného. Ta je tvořena na základě programových priorit tří koaličních stran a byť se postupně rekonstruovala, tak pořád vychází z nějakých programových cílů a programového souznění. V Praze to tak nebylo, protože docent Svoboda potajmu vyjednával s TOP 09, a ta koalice byla uzavřena bez ohledu na jakýkoli program. Byla to jen smlouva o rozdělení křesel a obsazení funkcí. A tohle je toho důsledek. Dopravní podnik je jen ilustrací a budou další a další,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec Boris Šťastný.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…