Co rok, to krize. Šéf pražské Topky natvrdo o vládnutí primátora Svobody

21.08.2012 18:58

Poslanec a šéf pražské TOP 09 František Laudát si stojí za tím, že odvolání Vladimíra Liche z vedení Dopravního podniku mělo důvod v jeho manažerském selhání. Lich prý o svém odvolání věděl předem a Laudát se ptá, zda podání trestních oznámení nemělo vytvořit mediální příběh o tom, že jeho odvoláním se má zastavit boj proti korupci. Podle Laudáta je též podivuhodné, že pomalu každý necelý rok primátorování Bohuslava Svobody přichází koaliční krize.

Co rok, to krize. Šéf pražské Topky natvrdo o vládnutí primátora Svobody
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

František Laudát, který byl zastáncem koalice s ČSSD a nevyjednal současnou koalici TOP 09 s primátorem Svobodou, poukazuje na to, že pražská ODS je stále rozdělená a negativně to ovlivňuje chod zastupitelstva, radnice a celé koalice a ODS navíc blokuje topce řadu návrhů.

Předsedovi pražské TOP 09 se nelíbí mediální interpretace současného dění kolem Dopravního podniku. „Situace na pražské radnici směřuje k tomu, když už ne celou TOP 09, tak aspoň její část ostrakizovat a zatlačit ji kamsi do pozadí, ale nevím ve prospěch koho. Ale ta manipulace s fakty, která se děje například i v kauze Dopravního podniku je neuvěřitelná. Pokud je tato věc politizována, tak je to v ODS. My to bereme za věc čistě odbornou, kdy jsme chtěli zabránit ekonomickému průšvihu," řekl pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Mediální humbuk má zakrýt neschopnost

Laudátovi vadí, jak je mediálně podáván příběh odvolání šéfa Dopravního podniku Vladimíra Liche de facto dle not primátora Bohuslava Svobody. Podle Laudáta nešlo o to, že by TOP 09 chtěla zastavit boj proti korupci a prověřování nevýhodných smluv. „Jedna věc je snažit se, aby podnik nějakým způsobem fungoval, druhá věc je udělat nějaká gesta, takové plácnutí do vody. Když nevím, jak dál, tak spustit mediální humbuk, že jsem obětí čehosi. Dění kolem Dopravního podniku mi takovou situaci připomíná,“ řekl redakci Laudát.

Ten řekl, že někdy v průběhu června se jedinkrát od uzavření koalice na pražské radnici (loni v listopadu) sešlo vedení pražské TOP 09 a ODS a mezi mnoha tématy, o kterých se hovořilo, Laudát zmínil, že je silně zneklidněn situací v Dopravním podniku a neřešením mnoha věcí v této významné městské firmě.

Nutné transparentní výběrové řízení, nikoli dosazení

„Ten výčet byl velmi dlouhý. Pan primátor na to správně řekl, že pan Lich potřebuje nějaký časový prostor ponořit se do té problematiky. Pokud vím, tak policie zasahovala v Dopravním podniku na přelomu února a března. To se týkalo jízdenek, mluvilo se o zapečetěných kancelářích a pokud se toto opakovalo někdy v pátek, tak se ptám, proč policie již tehdy nezabavila řadu relevantních dokumentů. Další věc, že se řadu smluv snažíme prověřovat a případně ukončovat, některé věci dát k trestnímu řízení, aby policie zjistila, zda nedošlo k porušování zákona. Takové aktivity by ustat neměly a usnesení v tomto směru přijalo i představenstvo. Důležité ale je, že v Dopravním podniku snad ještě i před dobou pana Dvořáka rozjeta řada špatných akcí, kde je nutné vymyslet nápravu. V některých věcech bylo nutné jednat rychle a dozorčí rada byla zděšena, že se tak neděje. Třeba v případě tramvají. Dozorčí rada nese odpovědnost, tak začala situaci řešit,“ řekl ParlamentnímListům.cz František Laudát.

„Za trochu nešťastné považuji, že pana Liche přivedl pan Svoboda a naší zástupci, kteří vyjednávali koalici, podotýkám, že já u toho nebyl, ho podpořili. Signály, že pan Lich nezvládá řešit některé věci tak rychle, jak bylo potřeba, aby nedošlo k fatálním průšvihům, naši zástupci z dozorčí rady i představenstva avizovali již nějakou dobu dopředu. Myslím si, že pan primátor měl z úrovně radnice Dopravní podnik jakožto nedůležitější městkou firmu hlídat víc. Do budoucna si myslím, že není přijatelné, aby si někdo někoho přivedl a určil jako generálního ředitele. Podle mě je nezbytné transparentní výběrové řízení,“ dodal Laudát.

TOP 09 nemá důvod krýt lumpárny

Laudát se podivuje nad tím, že byl někdo odvoláním Liche zaskočen. „Pan Lich říká, že dostal tři dny před dozorčí radou jakýsi dopis, že bude odvolán. A pan primátor zároveň říká, že se cítil zaskočen. Tak tedy nechápu, že pokud panu Lichovi hrozilo odvolání, tak proč neprodleně neinformoval pana primátora. Takže asi i tam nějak komunikace vázla, nebo tomu nerozumím. Pak je otázkou, zde podávání těch trestních oznámení nebylo urychleno, aby to někdo mohl prezentovat trochu jinak. Tím já neříkám, že podání trestních oznámení je špatně. Ale nevím, jak by se lidé tvářili, kdyby došlo ke konci roku v Dopravním podniku ke kolapsu. Naši zástupci v Dopravním podniku nemají důvod cokoli krýt, protože se jich ty kauzy nedotýkají a nikdy tam nepůsobili.“

Podle Laudáta zástupci TOP 09 v Radě hlavního města Prahy dřou jako koně a mají i první výsledky, i když zorientovat se trvá. Některé smlouvy podle něho bude možné ani vypovědět, protože to právně nelze. Smetanu ale často slízne někdo jiný. Koalice s rozdělenou ODS není podle Laudáta zrovna ideální.

V koalici je de facto jen část ODS. Škoda, že to nevyšlo s ČSSD

„Faktem je, že k řadě věcí z okruhu problematiky našich lidí se prezentuje pan Svoboda. To je prostě realita. Pokud jde o fungování ODS, tak čekáme, jak se zachová ODS, protože ne celý klub zastupitelů ODS se smířil s tím převratem, který proběhl v loňském roce. Na práci té koalice a zastupitelstva je vidět, že je ODS rozpolcena a že má problémy. I u nás existují někdy i ostré debaty, ale jsme jednotní. Řadu věcí bychom chtěli dělat razantněji, ale je nám jasné, že podporu nenajdeme. Chtěli jsme třeba nechat udělat analýzu, zda milionové město potřebuje 57 radnic. Ale nenalézáme pro to jakoukoli podporu. Už je tu vzbouření jen kvůli nápadu takovou analýzu případných úspor udělat. My se můžeme opřít pouze o podporu části klubu ODS. Pro mě už v červnu bylo nemilé překvapení, že část zastupitelů ODS ignoruje od listopadu loňského roku práci v zastupitelstvu,“ postěžoval si šéf pražských topkařů.

Nebyla by pro TOP 09 z těchto důvodů lepší koalice s ČSSD, kde by TOP 09 měla svého primátora a stabilnějšího koaličního partnera? „Co vám na to mám říct, když já jsem už od voleb 2010 zastával názor, že pokud chceme změnit Prahu, tak ODS u toho nemůže být? Bohužel se nám tehdy nepodařilo přesvědčit sociální demokraty, aby trhli oponou za svým předchozím působením na pražské radnici a abychom do toho šlápli společně. Zdeněk Tůma by se tak stal primátorem,“ povzdychl si v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Dříve se držely dohody. Za dob Svobody ale...

Podle Laudáta je zvláštní, že v době primátorování Bohuslava Svobody podivuhodně periodicky vznikají politické krize a ptá se, zda za to vždy mohou političtí partneři primátora Svobody.

„Co se týká pražské radnice, tak musím uznat, že sociální demokraté vždy drželi podepsané dohody a smlouvy až do konce. U ODS to fungovalo do určité doby. V loňském listopadu došlo v listopadu k tomu, že ODS odstoupila od smlouvy až následně a nedodržela ukončovací podmínky. To je ale záležitost ODS, nikoli TOP 09. Dnes jsem zneklidněn tím a i Pražané by se měli zamyslet, že došlo k uzavření velice podivné koalice v roce 2010 doprovázané ataky na TOP 09, které se dokonce personifikovaly. A pak uplynul necelý rok a radnice se opět ocitá v krizi. A pád ředitele, byť významné firmy, zase hrozí vznikem krize. Nechtěli by se lidé zamyslet nad tím, že primátor Svoboda, když řídí nějakou instituci, tak co osm, deset, dvanáct měsíců, vzniká krize? Jsou zde nějací super osvícení jedinci a vedle nich je hloupá masa, která za všechno může? Myslím si, že asi ne. Na to, že zde pomalu každý rok máme krizi, doplácí především Pražané,“ zlobí se Laudát.

Lidé nadávají kvůli daním

Poslanec Laudát okomentoval i interní průzkum ODS preferencí v Praze, na který upozornily ParlamentníListy.cz, podle kterého klesla TOP 09 na osm procent, ačkoli komunální volby vyhrála s více než třiceti procenty. ODS měla v průzkumu 22 a ČSSD třicet procent.

„Z klesajících preferencí TOP 09 radost nemám. Přičítám to tomu, že lidé jsou nervózní z celkové situace i přestřelkami v parlamentu. Částečně si za to můžeme i sami. Je otázka, zda ten děsivý pád v Praze není způsoben jenom dočasnou naštvaností lidí. Nevím, do jaké míry jen ten průzkum relevantní. Nicméně je fakt, že jsem se spoustou lidí v kontaktu a vím, že nám někteří Pražáci nadávají a že mají výhrady. V Praze pro ně není většinou takový problém kauza Parkanová, protože si dají dohromady fakta, že na tom může být nabalený nějaký politický balast a v pozadí je boj s politickou konkurencí. Co nám ale lidi vyčítají a já cítím jako problém, jsou daně,“ uvedl k tomu poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…