Koalice TOP 09 a ODS se postavila proti primátoru Svobodovi. Víme více

21.08.2012 21:02

Pražský primátor Bohuslav Svoboda utrpěl na úterním zastupitelském klubu vážnou porážku, když proti jeho postoji prošla usnesení na podporu náměstka pro dopravu Josefa Noska, kterého klub navrhl do dozorčí rady Dopravního podniku, na podporu dozorčí rady a ponechání odpovědnosti za rezort dopravy na ODS. V dozorčí tak radě zůstanou Pavel Hurda i David Vodrážka stejně jako její šéf z TOP 09 Jiří Nouza.

Koalice TOP 09 a ODS se postavila proti primátoru Svobodovi. Víme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Poměr hlasů byl 13:5. Na jednání chyběli Boris Šťastný a Pavel Klega, kteří by též hlasovali velmi pravděpodobně pro schválená usnesení. Spojilo se tak křídlo kolem Borise Šťastného a Josefa Noska. Je to o to podstatnější, že Nosek byl důležitým člověkem, který pomohl získat na Svobodovu stranu dostatek zastupitelů ODS na vytvoření koalice s TOP 09. Toho si však Svoboda znepřátelil tím, že mu prý přespříliš zasahoval do jeho rezortu.

Primátor Svoboda měl na své straně jen pět hlasů, o nichž již ParlamentníListy.cz informovaly: svou osobu, Aleksandru Udženiju, obžalovaného Honzu Kalouska, Ivana Kabického a Andreu Vlásenkovou.

33:10

Z hlediska koaličních hlasů podporuje tedy kroky dozorčí rady 33 zastupitelů ku deseti. Hlasování ve prospěch dozorčí rady bylo totiž na klubu TOP 09 v pondělí prý 20:5. Proti krokům dozorčí rady byl z TOP 09 hlavně Zdeněk Tůma, který po porážce z hlasování podle informací ParlamentníchListů.cz z klubu naštvaně odešel.

Zastupitelé ODS deklarovali podobně jako TOP 09, že se jedná o Lichův manažerský problém, nikoli o politickou záležitost a stejně jako TOP 09 podporují vypsání výběrového řízení.

Podle informací ParlamentníchListů.cz z několika zdrojů měl Svoboda dokonce prý pohrozit odchodem z ODS, když usnesení na podporu dosavadních kroků orgánů Dopravního podniku projdou. Některé zdroje ale říkají, že se ho k tomu pouze snažili jeho oponenti vyprovokovat.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …