Jediný Rom v DSSS se skrývá. Je trnem v oku menšině i straníkům

26.08.2012 8:28

PŘÍBĚH Petr Havránek, který proslul jako jediný Rom v Dělnické straně sociální spravedlnosti, se dostal do svízelné situace. Kvůli svému původu je trnem v oku některým příznivcům strany. Nedostal se ani na kandidátku pro krajské volby a samotní Romové nechápou, proč vstoupil zrovna do partaje, která brojí proti této menšině.

Jediný Rom v DSSS se skrývá. Je trnem v oku menšině i straníkům
Foto: Petr Kupka
Popisek: Petr Havránek z Dělnické strany sociální spravedlnosti

Až do loňského prosincového příjezdu Tomáše Vandase do Olomouce byl Havránek v čele místní olomoucké organizace strany.  Na tomto jednání, při kterém byla zvolena lídrem kandidátky pro krajské volby prezidentka Moravského národního kongresu Alena Ovčačíková, však proběhla diskuse na téma, zda je vhodné míti ve svých řadách i Romy. Sám předseda dělníků tehdy vyjádřil Havránkovi podporu.

Více příběhů ZDE

Nejsou prý rasisté, ale…

„Nejsme žádná uzavřená sekta. Přihlásit se může kdokoliv, kdo souhlasí s naším programem. Dáváme tím jasně najevo, že nejsme žádní rasisté, jak se o nás říká," uvedl pro ParlamentníListy.cz Tomáš Vandas.

Zdá se ale, že opak se stal pravdou. Někteří sympatizanti a řadoví členové regionu totiž kritizovali, že je ve vedení krajského města Rom. Strana je tak prý podle nich nedůvěryhodná navenek. Havránek se proto rozhodl, že místo přenechá jiným. A tak se i později stalo. Ve funkci olomouckého předsedy jej nahradil Marek Vozdecký.

Havránek mimo hru

Petr Havránek je podle svých slov však stále členem partaje. „Utlumil jsem ale aktivity, nechci být tolik na očích a dělat rozbroje ve straně. Chtěl jsem ukázat, že jsou i cikáni, kteří nesouhlasí s tím, jak se většina z nich chová. A právě proto mě nemají rádi i oni. Že ale budu trnem v oku i ve straně, to jsem nečekal. Myslel jsem si, že právě kvůli původu a aktivní činnosti budu velmi prospěšný a přilákám i nové voliče. Věřím ale, že mě strana opět povolá zpátky až bude třeba,“ řekl serveru ParlamentníListy.cz Havránek s tím, že doufá v úspěch dělníků v nadcházejících krajských volbách i navzdory tomu, že se jeho jméno na kandidátní listině neobjevilo.

Romové mají držet při sobě

Fakt, že jeho členství v Dělnické straně sociální spravedlnosti nevnímají příliš pozitivně ani samotní Romové, potvrzuje asi pětatřicetiletá žena z Přerova. „Má být s náma a ne proti nám. Musíme držet při sobě a ne si jít po krku,“ prozradila redakci pod podmínkou anonymity Přerovačka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…