Milionář Zelenka: Gangsteři přivedou pánbíčkáře k likvidaci do deseti let

03.09.2012 6:14

Mostecký milionář Jiří Zelenka demonstruje nesmyslnost restitucí na své babičce. Hovoří také o gangsterech, kteří po církevním holportu vysloveně baží. A přitom by se financování církve dalo dělat průhledně a jako v Německu, kde počítání pomyslných “bakšišů“ do společné sakrální kasy věřících probíhá ve stylu fair play. Ovšem to by i tuto duchovní půdu nesměl ovládat organizovaný zločin, míní podnikatel.

Milionář Zelenka: Gangsteři přivedou pánbíčkáře k likvidaci do deseti let
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Podnikatel z Mostu Jiří Zelenka

Protlačit zákon o církevních restitucích byl podle úspěšného českého podnikatele Jiřího Zelenky z Mostu a mecenáše severočeského politického hnutí poslední hlavní cíl současné vlády. „Po tomhle se už může klidně rozpadnout. Jestli se pánbíčkářům vyplatí 150 miliard korun, tak to je pro mě absolutní tunel peněz,“ řekl ParlamentnímListům.cz doslova a předpověděl: „Důsledkem tohoto okradení bude, že do deseti let uvidíme definitivní likvidaci církve.“

Utři nos! To je holt život, což ví i má babička

Pokud už se mají duchovním institucím navrátit majetky, pak ať je to jen to, co se vrátit dá. Prostě přebírat, ne darovat vše bez ladu a skladu. „Pokud se to prakticky vrátit nedá, protože na tom třeba stojí panelový dům nebo silnice, tak to se prostě nevrátí. Ale rozhodně ne ještě aby se dotovali penězi,“ říká striktně úspěšný byznysmen, který to polopaticky osvětluje na příkladu své vlastní podnikající babičky, která vlastnila obchod. „Přišli Sověti, osvobodili nás, o krámek přišla, nikdo jí nic nedal, ale to je život. Prostě se tak stalo. A to je i případ církve – jestli někdo přišel a té církvi to zabavil, tak je to to samé a prostě není možné někdy napravit křivdy zcela,“ je raz dva hotov s otázkou majetku církve.

Kdo zvedne ruku, je zločinec?

Křivdy podle něj nejde revanšovat jedna ku jedné. Proč by na to navíc měli doplatit současní lidé, ptá se. „Vůbec nechápu, proč by dnes měli obyčejní lidé dát víc než průměrný plat, aby vyplatili tuhle záležitost! Je to absolutní zlodějna této vlády!“ rozhořčuje se a dodává: „Ale jestli to je řízené, je to systém organizovaného zločinu, pak to samozřejmě udělají.“ Pokud prý totiž něco ovládá gangster, tak to pak vypadá tak jako u nás.

Správně počítat umí oproti nám v Německu

Vzor férového financování církve by si přitom Češi mohli vzít hned od německých sousedů. „Kdo chce platit na církve, dává jedno procento ze mzdy. Když nechce, jde k soudu a ukončí to. Mám kamaráda, který to tak udělal,“ popisuje ParlamentnímListům.cz stručně. Takový systém by podle něj byl spravedlivý, zvláště v zemi, kde církev reprezentuje kolem pouhých dvou procent občanů. Zejména tehdy, kdy peníze nejsou, je podle jeho mínění neadekvátní nesmysl, aby 98 procent obyvatel platilo dluhy minulosti, a to ještě ve prospěch komunity, která dosahuje dvouprocentního zastoupení obyvatel této republiky a jak je vidět z petiční akce některých křesťanů, ani celá ta dvě procenta nepovažují způsob restitucí za morální či nezbytný.

Jiří Zelenka, který dnes částečně žije i ve Francii, je ekonomům a podnikatelům mediálně známý především v souvislosti s prodejem své firmy BIS Czech, která dodnes realizuje strojní opravy, montáže a výrobu v průmyslovém podniku jako je Unipetrol a zajišťuje zakázky pro mnoho dalších zákazníků jako jsou elektrárny, včetně jaderných, a o další chemické závody, a to s ročním obratem kolem dvou miliard ročně a s1300 zaměstnanci. Peníze úspěšného průmyslníka tak pomohly kampani hnutí Severočeši.cz, za nějž bude letos kandidovat do krajského zastupitelstva Ústeckého kraje na post hejtmana. Mnohem známější je jeho sponzorská podpora Sdružení Mostečané Mostu, z něhož se Severočeši.cz postupně etablovali – v předminulých komunálních volbách sdružení vyhrálo volby díky loterijní formě kampaně, v níž lidem rozdalo desítky kol nebo tři automobily. O čtyři roky své vítězství subjekt opakoval s více než padesátiprocentní převahou hlasů, která mu zajistila v podstatě monopolní ovládnutí mostecké radnice, což nemělo v republice obdoby.

Severočechům se hned napoprvé podařilo v senátních volbách získat dvě křesla. Dnes se Jiří Zelenka zabývá koupí, rekonstrukcemi a pronájmem nemovitostí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …