Zelený politik promluvil: Chalupa je likvidátor, Kalousek tragédie

08.09.2012 18:29

Nejen armády provádějí invaze. I netopýři. I když ti tak činí omylem. Právě v tomto období se poměrně často stává, že lidem do jejich bytů vlétnou až stovky těchto jediných létajících savců. Vyděšení lidé pak zavolají Danielu Horáčkovi, který netopýry odchytí a vypustí ven. Netopýři jsou jeho obrovským koníčkem. Zajímá ho však i politika, je spoluzakladatelem liberecké Strany zelených.

Zelený politik promluvil:  Chalupa je likvidátor, Kalousek tragédie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

 Úzce spolupracuje s ministerstvem životního prostředí. „Je tam řada skvělých lidí. Ale neustále se snižují počty jejích pracovníků. Vypadá to, že cílem vlády je toto ministerstvo úplně zrušit,“ obává se. Nelíbí se mu činnost posledních premiérů z řad ODS - Topolánka a Nečase. „Nepracují pro tuto zemi, ale pro úzkoprofilové skupiny,“ vysvětluje. „A ministr Kalousek je ještě horší. To je tragédie,“ dodává.


„Jsem zakládajícím členem Zelených na Liberecku v roce 1992, v devadesátých letech jsem na čas členství přerušil kvůli předvolebním námluvám vedení tehdejších Zelených s komunisty, což jsem nerozdýchal. Stejně jako hodně jiných, takže toto jednání nakonec utnuli a já se zase do strany po nějakém čase vrátil,“ vysvětluje Horáček svoje politické začátky.

Za Bursíka nešlo o zelenou politiku

V době premiérování Mirka Topolánka byla Strana zelených součástí vládní koalice, její tehdejší předseda Martin Bursík se stal ministrem životního prostředí. Pro Horáčka to však nebyla ta správná zelená politika. „Zelení se ocitli pod vlivem určitých lobbistických skupin, nešlo o ideály, na kterých strana vznikla,“ domnívá se. Zelení podle něj neměli tehdy vstupovat do vlády. „Pokud bychom byli v opozici, máme dnes daleko silnější pozici, jsme stálou parlamentní stranou s patnácti až dvacetiprocentní podporou voličů,“ míní.

Chybí nám opravdový lídr. Liška je nevýrazný

Bursíka vystřídal Ondřej Liška, současný předseda Zelených. Toho hodnotí Horáček lépe než jeho předchůdce. „Ale nevidím ho jako úplnou výhru pro naši stranu. Potřebovali bychom nějakou novou výraznější tvář. Lidé se při volbách rozhodují podle sympatií k lídrovi strany a Ondřej Liška je nevýrazný,“ myslí si. „Zelení musí být suverénní a ne jen jakýmsi ocáskem, který pak ze svého volebního programu moc neprosadí,“ naráží na poslední a zatím jedinou vládní zkušenost Zelených v Česku.

Vláda chce ministerstvo životního prostředí zrušit

Daniel Horáček často spolupracuje s ministerstvem životního prostředí. „Je tam plno skvělých lidí. Problém je v neustálém snižování stavu pracovníků. Ti, co tam zbudou, pak svoji práci nestíhají,“ vypozoroval. „Mám pocit, že ministerstvo životního prostředí nemá ministra, ale likvidátora konkurzní podstaty,“ tvrdí. A je podle něj jedno, jestli jde o současného ministra Chalupu, či jeho předchůdce Drobila. „Domnívám se, že cílem současné vlády je ministerstvo životního prostředí úplně zrušit,“ sděluje. Drasticky se podle něj snižují dotace na neziskové organizace působící v oblasti životního prostředí. „Dělají přitom službu pro tento stát, a za velice mrzký peníz,“ zdůrazňuje.  Ořezávají se i peníze z plánu péče o krajinu. „Jsou důležité pro ochranu krajiny. Když nejsou peníze, aby se v chráněných oblastech posekaly orchidejové louky, tak potom orchideje zmizí. Což je špatné,“ povzdechl si.

 

Ke zvyšování daní není důvod. Hlavní problém jsou obrovské úniky peněz předraženými státními zakázkami

U Strany zelených podle Horáčka nezáleží na pravicovosti a levicovosti, ale na vztahu dotyčného k životnímu prostředí. On sám se řadí mírně doprava, ale z činnosti současné pravicové vlády nejásá. „Je to sice pravicová vláda, ale dělá i vyloženě levicové kroky, jako je zvyšování daní,“ říká s tím, že k tomu není důvod. „Hlavním a podstatným problémem v tomto státě jsou obrovské úniky peněz formou předražování státních zakázek,“ konstatuje. „Pokud by se výběrová řízení dělala opravdu poctivě a vybíraly se ty nejlepší firmy, tak se ušetří spoustu peněz a jsme v přebytkovém hospodaření,“ vysvětluje.

Přímá volba prezidenta je mrhání penězi

Prezident je českém pojetí podle Horáčka spíše reprezentativní figurkou. „Chápu přímou volbu prezidenta v USA, kde je zároveň i předsedou vlády. Ale u nás jde pouze o líbivé gesto pro voliče, které ale bude stát strašný prachy,“ komentuje Horáček.

Modří předsedové vlády nepracují pro tuto zemi. A Kalousek – to je tragédie

Kritický je Horáček k posledním dvěma premiérům, Mirkovi Topolánkovi a Petrovi Nečasovi. „Myslím, že oba modří předsedové nepracují ani tak pro tuto zemi, jako spíše pro úzkoprofilové skupiny,“ myslí si. Ministr financí Kalousek je podle něj ještě horší. „To je tragédie,“ míní a vzpomíná na kauzu kolem Zlatých hor, kde chtěli za 110 milionů zasypat důl. „Jde o starý důl, národně technická památka a významná lokalita pro netopýry. Najednou se objevila zakázka na 110 milionů korun, prosazovaná Kalouskovým ministerstvem,  na zaplavení a zasypání popílkem tohoto dolu. Zvedla se vlna protestů a záměr zatím stáhli. Ale úplně to neusnulo,“ upozorňuje. „Vyhodit 110 milionů na zasypání dolu, který stačí za sto tisíc oplotit, je v době krize velice zvláštní,“ zmiňuje.

Schwarzenberga uznávám. Ale už si zaslouží odpočinek

Daniel Horáček je profesí lesník. Nejznámějších jeho kolegou je ministr zahraniči a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Jako člověka ho uznávám. Nešel do politiky kvůli majetku, má ho dostatek. Ale už by si kvůli věku zasloužil odpočinek. Ty kulišárny, které jdou kolem něj, mu nedělají nejlepší reklamu. A kolikrát o nich ani neví, i když je to inteligentní člověk. Ale přeci jenom věk se nezastaví, čeká nás to každého a sily nám budou ubývat,“ říká.

I Horáčka smetla čistka namířená proti Změně pro Liberec

Při minulých komunálních volbách kandidoval Daniel Horáček za vítěznou Změnu pro Liberec. Jejich lídr Jan Korytář se stal primátorem. Po několika měsících proběhl na liberecké radnici převrat, který Korytáře smetl a spolu s ním i jeho spolupracovníky. Horáček působil v komisi pro životní prostředí. Lavina odvolávání všech členů Změny dorazila i k němu a v červnu loňského roku mu přišel dopis, že ho rada města odvolává z komise pro životní prostředí. „Vadil jsem  jim, protože jsem byl jednou z překážek pro protlačování zájmů jejich ekonomicky vlivných přátel. Jistě to nebylo neodborností, protože mám za sebou dvacet let práxe v neziskovém sektoru, zabývám se lesnictvím, ochranou přírody a životního prostředí,“ napsal v reakci na své odvolání. V komisi podle něj zůstali i lidé, kteří na ni přicházejí odborně nepřipravení a během jejího jednání se nudí, protože nerozumí tomu, o čem je řeč. Jednání komise však Horáček zúčastňuje i nadále. „I když na rozdíl od některých jiných, kteří tam ani nechodí, nemůžu hlasovat a nepobírám žádnou odměnu,“ vysvětluje.

Zachránce netopýrů

S Danielem Horáčkem jsem se setkal poprvé koncem srpna před třemi lety. Do bytu novomanželů v bytě u liberecké přehrady vletěly přes noc desítky netopýrů. Zavolali na pomoc odborníka z České společnosti na ochranu netopýrů, jimž byl právě Horáček. Do bytu přišel, netopýry odchytil a vypustil ven. „Tyto případy se dějí většinou jen v období od konce srpna a začátku září. Do bytu vlétnou i tři stovky netopýrů. Nikdo přesně neví, proč tomu tak je. Týká se to jediného druhu – netopýra hvízdavého,“ vysvětluje Horáček. Vyvrací i zvěsti o nebezpečnosti netopýrů, podle nichž na vás útočí a zamotají se do vlasů. „Není to pravda, netopýři jsou mírumilovní tvorové,“ uvádí. Každý rok koncem srpna organizuje Horáček spolu s kolegy v Panském lomu pod Ještědem v Liberci netopýří noc. Před pár dny zde proběhl už patnáctný ročník akce.

Daniel Horáček
Narozený 1972
V roce 1992 spoluzakládal Stranu zelených v Liberci
Je součástí Změny pro Liberec
Profesí lesník
Zabývá se naukou o netopýrech a speleologií
Je organizátorem Evropské noci pro netopýry


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …