Krajské dotace blízkým politiků? Hejtman Mišák: Jsou to lži

09.09.2012 9:53

Dotace se rozdělují podle toho, kdo má jak blízko ke krajským politikům, či podle bydliště radních. Na webových stránkách Zlínského kraje panuje chaos, což znemožňuje kontrolu hospodaření. Takto vidí současný způsob vládnutí velké koalice zástupce hnutí Morální očista regionu, které chce na podzim uspět v krajských volbách. Hejtman tvrdí, že jde o lži.

Krajské dotace blízkým politiků? Hejtman Mišák: Jsou to lži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Tématem blížících se krajských voleb ve Zlínském kraji je především snaha zbavit se koalice ČSSD a ODS. Ta je trnem v oku mnohým, zejména menším politickým uskupením, jako jsou Lékaři a odborníci za ozdravení kraje, TOP 09 a STAN, Strana zelených, Zlínské hnutí nezávislých, Věci veřejné či hnutí Morální očista regionu (M. O. R.).

Informační džungle znemožňuje kontrolu hospodaření

Právě hnutí M. O. R. (tehdy pod názvem Morální očista radnice) s podobnou taktikou uspělo již při komunálních volbách. Teď míří na kraj. A co tedy tomuto hnutí konkrétně tolik vadí na současném způsobu vedení kraje? ČSSD a ODS prý škodí už jen tím, že se strany proti sobě před volbami navzájem vymezují a poté utvoří společnou koalici. To ale není všechno. Problémem je i podezřelé rozdělování dotací a chaos v dostupnosti informací na webových stránkách kraje. To pak znemožňuje kontrolu krajského hospodaření. Kraj prý na svém webu vytváří jakousi informační džungli, což mu podle slov zástupce hnutí M. O. R. vyhovuje.

„Nefungují základní principy kontroly činnosti kraje. Je problém najít třeba jen zápisy z jednání krajské rady. Když je chcete najít prostřednictvím fulltextového vyhledávání, nemáte šanci. Pokud je po dlouhé době nakonec na stránkách najdete, tak zjistíte, že krajská rada každé zasedání rozděluje statisíce z de facto nekontrolovatelných peněz, což je záštita hejtmana. V tuto chvíli je takto z peněz daňových poplatníků a občanů Zlínského kraje vyhozeno zhruba 15 milionů. Proto pak třeba i chybí finanční prostředky například na sociální služby,“ prozradil redakci lídr kandidátky M. O. R. Libor Daňhel.

A pokračuje: „Rád bych viděl rozdělení dotací, které šly přes Zlínský kraj, případně s účastí kraje, do zdejších obcí. Byla by to velmi zajímá čísla, protože, když se podíváte, odkud který radní je, nebo pan hejtman, tak zjistíte, že tam jsou velmi neslušné a nemorální dotace z pohledu ostatních obcí, které nemají tak dobré kontakty na jednotlivé členy rady,“ tvrdí Daňhel.

Společné vládnutí ČSSD a ODS je šaškárna

Už jen samotné vládnutí dvou na oko znesvářených stran je podle něj pro kraj neštěstí. „Když si uvědomíte, že volíte ČSSD a zvolíte tím vlastně ODS, anebo naopak, vždyť je to neštěstí. To je jako bych dával dohromady vodu a oheň. ODS se v minulých volbách vymezovala vůči poplatkům u lékaře a pak je v radě schválila. Vždyť je to šaškárna. Je to loutkové divadlo. Já jen doufám, že už se to tak znovu nestane a že se lidé trošku probudí, protože všechno nakonec zůstane na jejich děti. A jestli budou myslet na své děti, tak zatnou zuby a budou věřit tomu, že je možné politiku změnit,“ doplnil s tím, že však prolomit vazby a systém, který si tu koalice za deset let vládnutí vytvořila, bude nesmírně těžké a zdlouhavé.

Vládou velké koalice je prý také podle Daňhela výrazně potlačena role opozice. „Jak sociální, tak občanští demokraté navzájem kryjí. Rozdělili si jakési sféry vlivu a ven pouštějí jen, kde se co postavilo a jak se co povedlo. Proto ani v zastupitelstvu kraje nemůže fungovat klasická role opozice a vládnoucí koalice, protože opozice a koalice jsou de facto dohromady,“ tvrdí Daňhel.

Podle hejtmana jde o lži

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) na uvedená nařčení reagoval stručně. „Jsou to lži a více to nemíním komentovat,“ uvedl redakci sociálnědemokratický hejtman, který po podzimních krajských volbách chce znovu stanout v čele hejtmanství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…