ScreamFest za pět minut dvanáct? Obránci planety křičeli pozdě

09.09.2012 6:26

REPORTÁŽ Nekonformní protest proti ekologické krizi a podnikům, které se zabývají těžbou nebo energetickým zpracováním odpadu, se konal o víkendu v Mostě. Asociace Alerta vyzvala veřejnost, aby do tamního parku v centru města přišla za doprovodu hudby křičet, co jim hlasivky stačí. Na kmenech stromů visela hesla o sociální ekologii. Neekologický dojem ze samotného místa konání ale kupodivu aktivistům nevadil.

ScreamFest za pět minut dvanáct? Obránci planety křičeli pozdě
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Protest proti globálnímu kapitalismu

„Antikapitalismus a sociální ekologie – naděje pro svět v krizi“- takové a další cedule ozdobily na pár hodin středový park města Mostu.

Na internetové stránce vyzývali členové asociace plakátem lidi, aby stejně jako oni vyjádřili své odhodlání bránit planetu a její ekosystémy.  Organizátoři chtěli vyjádřit, že na některé změny už je opravdu nejvyšší čas je řešit, tedy že je v podstatě takzvaně „za pět minut dvanáct“. Z tohoto důvodu měl festival začít přesně v 11:55 hodin, což se však nestalo. Začal až o hodinu a půl později.

„Doufám, že tu nebude i Dan Landa,“ děsil se před začátkem na oko kytarista Miloš Hlávka, který ParlamentnímListům.cz prozradil, že ve svém repertoáru má mimo jiné jednu píseň, která tak trochu koresponduje s tématy, na které Alerta upozorňuje. Song je o nedalekém Ahníkově, ve kterém však nikdy nebyl. Jde o obec na Chomutovsku, kde stával zámek. Vesnice však v roce 1986 ustoupila dolování hnědého uhlí.

S těžbou Alerta rovněž nesouhlasí, což vyjádřila vyvěšeným heslem: „Krajinu a obce rypadlům nedáme“. „No Landa, ten se teď asi pokouší resuscitovat Orlík,“ haleká na kolegu ještě Miloš Hlávka a jeden z prvních zvědavců si brumlá pod vousy: „No aspoň by kvůli němu přišlo o dvacet lidí víc.“ Poukazuje na to, že i přes extrémní časovou prodlevu oficiálního zahájení stále v počtu přítomných převažují organizátoři nad návštěvníky. To se v průběhu odpoledne, kdy do parku přitáhne zvědavce hlasitá hudba, změní a lze napočítat několik desítek až sto přihlížejících.

Pouhé plácnutí do vody nebo apel, na který mají aktivisté nárok?

Akce nazvaná Screamfest měla za cíl ukázat vzdor všem, kdo se podle mínění skupiny Alerta podílejí na destrukci přírody. Skupinka nadšenců, z nichž mnozí už na první dojem působili odhodlaným anarchistickým dojmem, připravila protestní festival punkové či techno hudby.  Spojit „hlas ulice“, diskuze s kreativní tvorbou se pokusili už loni, kdy se zaměřili především na kritiky vznikající komořanské „spalovny“ odpadu, respektive energetického zařízení na zpracování odpadu, který by jinak skončil na skládkách. I letos ventilovali svůj postoj k jednomu z regionálních témat, a to aspoň plakátem „Zabraňme výstavbě spalovny odpadů v Komořanech“.

Podle zasvěcených nejsou ale podobné propagandistické výkřiky několika nadšenců, kteří se sejdou v parku, dnes ničím, co by politiky a instituce přesvědčilo, ohromilo nebo kam by zavítali diskutovat. Například zástupci komořanské „spalovny“ se již vloni vyjádřili, že se necítí podobnými aktivitami ohroženi. Za pravdu jim dává i Ekologické centrum Most. „Cílem daného zařízení je snížit množství odpadů ukládaných na skládky a zároveň využít energetického potenciálu odpadu k výrobě elektřiny či tepla. Tímto dochází k náhradě fosilních paliv, v ČR pak především uhlí,“ vysvětluje smysl komořanského záměru Renáta Červenková z mosteckého ekologického centra. Podle zjištění dispečerů ekocentra množství produkovaných komunálních odpadů v Ústeckém kraji klesá a zvyšuje se výtěžnost separovaného sběru. To, co je dnes nazýváno spalovnou odpadů, je spíše zařízením pro energetické využívání odpadů a mělo by mít podle ekopracovníků „přednost“ před ukládáním odpadů na skládky. Její výstavbě už dnes nic nebrání. Příslušné orgány se v rámci potřebných řízení vyjadřovali bezkonfliktně.

Příznivci Alerty si ale myslí o komořanském záměru zřejmě něco jiného.  Už několik dnů před ScreamFestem zahájili akci, při které se kreativním způsobem pokusili poukázat na problematiku produkce odpadu a jeho následného skládkování a spalování ve spalovnách. Během akce byly v ulicích Mostu, Ústí nad Labem, Prahy a Brna nainstalovány květiny zasazené v květináčích vyrobených z komunálního odpadu - staré vysavače, varné konvice, boty a podobně. Ke květináčům byl přiložen text: Pěstujme květiny, ne skládky a spalovny!

Tady se nakupuje bez peněz

V rámci environmentálního aktivismu byla nyní v parku například zřízena i Bezpeněžní zóna. Její smysl stručně pospal slogan „Něco přines nebo vytvoř. Cokoliv si odnes nebo spotřebuj“. Na šňůře viselo oblečení, na zemi kabelky a další předměty, které iniciátoři „nabídli“ příchozím.
Do zóny bylo možné volně vstupovat a kdykoliv z ní vystupovat. Bylo možné do ní vnášet předměty či služby, které mohou plnit společensky přínosnou funkci. V takové zóně je možné služby a věci volně vytvářet a distribuovat mezi zájemce. Základním smyslem je dohoda mezi „distributorem“ a osobou, která chce poptávanou věc přijmout. Vše funguje na principu „každému podle jeho potřeb, každý podle svých schopností a možností“. Zóna má tak antikapitalistický obsah, ale také účel environmentální. „ Mnohdy stačí jen jednoduchý krok, aby se z užitečné věci stal odpad. Stejně jednoduché je ale docílit toho, aby se stejná věc odpadem nestala. Místo toho, aby malé tričko skončilo na skládce, je možné jej darovat osobě, která ho využije a zachrání ho před vyhozením. Pokud by tento jednoduchý princip lidé běžně uplatňovali během svého života, produkce odpadu by se významně snížila,“ uvedl zástupce Alerty.

Chybička se vloudila

Někteří přítomní se na víkendové akci pozastavili nad drobnostmi, které by možná k akcím s ekologickým podtextem patřit neměli. Samotné místo konání podle nich měli pořadatelé zbavit takových věcí, jako jsou hovínka u laviček. „Fuj, tady je bordel, koukej,“ zhodnotila to mimo jiné i jedna z členek Alerty, kterou na exkrement upozornila dcerka. Letmým pohledem po jejím výkřiku bylo možné hned poblíž aparatury organizátorů také papírky od sušenek, žvýkaček, odhozený sáček nebo dokonce krabičku od cigaret. Zřejmě šlo o propriety, které zde v parku pobývaly už před přípravou akce, s ohledem na její společenský apel však vedle lidí, kteří prosazují řádné využívání odpadu, nepůsobil nepořádek příliš vhodně. „Kdyby to uklidili, bylo by aspoň vidět, že to myslí vážně,“ podotkla jedna z kolemjdoucích, když zaslechla slova aktivistky nad psími výkaly.

Zda akce překonala ekologickou krizi či k jejímu překlenutí pomohla, těžklo říct. Reagovat lze slovy přítomného Miloše Hlávky, kterými svůj dojem vyjádřil pro ParlamentníListy.cz: „Jistě přispěla aspoň k uspokojení z činnosti. Zda přispěje k něčemu důležitějšímu, to ukáže čas. Ale kdo nic nedělá, nic nedokáže.“

Asociace ALERTA koncem srpna mimochodem vydala přepracované druhé vydání brožury „Co je sociální ekologie“. Autor v ní stručně řečeno definuje ekologicko-sociální krizi, jak ji vidí i zástupci Alerta: téměř všechny současné ekologické problémy vychází z hluboce zakořeněných problémů sociálních. Jedná se jak o konflikty ekonomické, etnické, kulturní či genderové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …