Další hřebík do Nečase. Tluchoř v Partii otevřeně o poměrech v ODS

09.09.2012 11:54

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Vnitrokoaliční problémy, minimum komunikace a neschopnost vlády, to byla slova, která v nedělní Partii řekl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Jeho soupeř, Petr Tluchoř z ODS, některé z těchto teorií připustil. Největší problém vidí v tom, jak nejmenovaní členové strany vnímají ODS jako celek a jak vnímají předsedu Nečase. Prý je tam velký problém a napětí.

Další hřebík do Nečase. Tluchoř v Partii otevřeně o poměrech v ODS
Foto: tan
Popisek: Petr Tluchoř v Partii na Primě

"My chceme, aby tato vláda dělala reformy," uvedl Petr Tluchoř (ODS) v úvodu nedělní Partie na Primě. Reagoval tak na dotaz moderátora, co vlastně žádá, když nesouhlasí téměř s ničím, co vláda předkládá. "Doufám, že se to někdy schválí a případně se k tomu ještě někdo vrátí," doplnil rebelující zástupce občanských demokratů. Vyvolal tak úsměv na tváři Pavla Kováčíka, předsedy poslaneckého klubu KSČM. "Krize stíhá krizi a bohužel není čas na to, aby se diskutovalo v koalici, natož pak s opozicí, chceme širší dohodu," řekl zástupce komunistů. Ten Tluchořovi vyčetl zejména fakt, že nikdo neví, co čekat a co vlastně bude.

Vše  k tématu daně a DPH čtěte ZDE

Tluchoř následně popřel, že by byl rebel. Připustil, že sice poprvé negativně hlasoval až ve třetím čtení, ale s tím, že již na klubu a ve vzájemných debatách uvnitř strany vyslovil nahlas své výhrady. "Půl roku jsem to opakoval, pak jsem to uvedl veřejně. Celé léto jsem se snažil ptát se, kde je ta hranice mezi loajalitou vůči programu a voličům," sdělil Tluchoř. Ten tak připustil, že je věrný ODS, ale ne už premiéru Nečasovi. Navíc přiznal, že není sám. "Neznám nikoho, kdo by s tím souhlasil," připustil bývalý šéf klubu.

"Tluchoř je velmi silný řečník," konstatoval pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Mluví hodně civilně, je mu rozumět, neukrývá se za klišé a podle mého názoru lidé jasně chápou, co jim chce říct. Neboli fakt, že onen zmíněný balíček zvedne ceny a lidé budou zase v problémech. Jen bych podobnou rétoriku čekal u zástupce KSČM, ale v tomto případě se role mírně otočily," dodal Polách. "Komunista hovořil o problémech v koalici, ale zapomenul, že diváky tohle vůbec nezajímá," uzavřel analytik.

Nečasovo chování

Kováčik přesto opakovaně vyjádřil svůj nesouhlas s pokračováním Nečasova kabinetu, Tluchoř kontroval tím, že předčasné volby jsou nesmysl. Očekávání občanských demokratů jsou nyní taková, že během měsíce přijde do sněmovny nové hlasování o daňovém balíčku, komunisté si trvají na svém: konec frustrace a nové volby, které odstraní z vysokých křesel pravicové zástupce vládnoucí garnitury.

Velmi kriticky se v průběhu Partie Petr Tluchoř vyjádřil k aktuálnímu chování Petra Nečase. Tluchoř přiznal, že premiér velmi často a nemístně zvyšuje hlas a nepřímo jej obvinil z očerňování členů ODS, kteří s jeho postoji nesouhlasí. "Toto nás uráží," prozradil Tluchoř. Konkrétnější být nechtěl.

"Zákulisí ODS odkryl Tluchoř jen částečně, ale pro řadu členů to bylo víc než jasné. Nečas nemá argumenty a křičí, zvedá hlas, nadává, ale neumí jednat. Na stranu druhou zástupce občanských demokratů poslal signál, že do roku 2014 bude loajálním členem partaje, kterou zrazovat nechce. Jen znovu připomenu, že moderátor Punčochář zapomenul, že má ve studiu hosty dva. V prvních dvou třetinách pořadu totiž Pavel Kováčik řekl snad jen dvacet vět, které navíc byly jako vytržené z Haló novin. Chyběla fakta, šlo jen o reminiscence," komentuje pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách.

Proč se mluvilo o Tluchořovi?

Nový premiér Klaus jmenovaný prezidentem Zemanem aneb putinovsko-medveděvovský scénář v režii dvojice předních rusofilů. I tak česká média hodnotí vzpouru šesti poslanců ODS v čele s Petrem Tluchořem proti vládnímu návrhu zvýšení DPH o jedno procento. Před cestou hodně na Východ varovala v ParlamentníchListech.cz i politoložka Vladimíra Dvořáková.

Středeční hlasování o daňovém balíčku Nečasovy vlády podle všeho rozdělilo síly ODS, i když jeho nepřijetí zapříčinila jen malá skupina poslanců. Ta ale dává jasně najevo, že vláda již nemá jistou většinu a slova některých zákonodárců z řad občanských demokratů o vnitřním rozporu a hlasování podle stranických závazků již přestala platit. Poslanci, kteří pro zdražování nezvedli ruku, ale podle obou zmíněných zpravodajských serverů nemusí být vedeni snahou o ekonomické oživení ČR, ani zachování tradic ODSky.

Anketa

Vítáte, že zákon o DPH poslanci neschválili?

hlasovalo: 2646 lidí
Důvody mohou být prý čistě stranické. Během neoficiálních rozhovorů s poslanci mimo koalici ParlamentníListy.cz zaznamenaly hned šest teorií, proč Tluchoř a spol. nehlasovali s vládou, včetně opravdu bizarních. Například záměru samotného Nečase ukázat ODS před volbami jako stranu bránící občany před Kalouskovými daňovými balíčky nebo tajné dohodě ČSSD a TOP 09, kdy má porušení dohod některými poslanci ODS posloužit jako alibi k odchodu TOPky vlády.

Podle komentátora Petra Holuba ovšem "odpor šesti poslanců ODS proti daňovému balíčku je pouze záminkou k vyvolání vnitrostranického konfliktu". Tvrdí to obě menší koaliční strany TOP 09 a LIDEM, myslí si to také premiér Petr Nečas a mnozí novináři. Hned nabízejí také skutečné důvody." Podle jedné verze jde o to, zabránit vyšetřování korupčních případů IZIP a pražského dopravního podniku. Druhým vysvětlením je údajné spiknutí šesti poslanců s prezidentem Václavem Klausem, který prý má v úmyslu svrhnout či oslabit premiéra Petra Nečase. To mu umožní, aby se vrátil do politiky, převzal ODS nebo založil vlastní stranu a spolu s budoucím prezidentem Milošem Zemanem znovu určoval osud této země.

V centru pozornosti se tedy od středy objevuje šest až sedm poslanců za ODS. Petr Tluchoř, Ivan Fuksa, Boris Šťastný, Marek Šnajdr, Jan Florián, Tomáš Úlehla a Radim Fiala totiž při hlasování o zvýšení DPH "zradili" premiéra Petra Nečase a vládní balíček kvůli nim neprošel. Co je spojuje?

Většina rebelů  během vlády Petra Nečase přišla o své funkce. Kromě toho by prý rádi v čele ODS opět viděli současného prezidenta Václava Klause. Pojí je také odmítavý postoj vůči Evropské unii, jejím největším kritikem je pak Radim Fiala, který viní současné francouzsko-německé řízení. "Neúspěšný model na svou záchranu spotřebovává víc a víc peněz a přitom jeho ekonomická hodnota klesá, protože se neustále zhoršují jeho ekonomické parametry," řekl například Fiala. Evropa je tak podle něho rozdělená na technokraty a lidi, kteří se konečně začínají uvědomovat, že moc rozhodovat není rozhodně v jejich rukách.

Buď, jak buď, zvýšení DPH doposud sněmovnou neprošlo. Premiér jej napříště hodlá spojit s hlasováním o důvěře vládě. Podle všech pozorovatelů tak zákon projde prakticky na sto procent.

Komentář Andreje Babiše:

Konečně! V ODS se objevil opravdový bojovník za konzervativní politiku strany a za nezvyšování DPH. Jmenuje se Petr Tluchoř a letos prý prozřel. Loni mu zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 procent nevadilo, tedy hlavně chtěl být loajální, protože byl ještě předsedou poslaneckého klubu. Dneska zvedá vlajku a s heslem „já jsem ta opravdová ODS“ vylézá z díry, do které ho Petr Nečas loni poslal. A co se stane, až se ODS podaří zlikvidovat premiéra Nečase? Nové volby? Kdepak. Příští prezident Miloš Zeman jmenuje předsedou úřednické vlády Václava Klause a bude opozičně-smluvně vymalováno. Sci-fi? U nás už je možné bohužel všechno. Bez ohledu na církevní restituce tedy nezbývá než zvolat: Bože, ochraňuj nás, má to ještě smysl.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …