Další podezřelá soutěž ve Středočeském kraji, ČSSD podvod odmítá

09.09.2012 18:27

Podezřelá okolnost provází jednu ze soutěží na sportovně-rekrační a turistický areál ve Vrchbělé. Kontrolní výbor středočeského zastupitelstva upozornil na to, že se v nabídkách objevila i společnost Purum, která o ničem neví.

Další podezřelá soutěž ve Středočeském kraji, ČSSD podvod odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

Když byla po zatčení exhejtmana Davida Ratha zrušena soutěž na demolici starých budov po ruských vojácích, přípravy pozemků a další na vybudování multifunkčního turistického centra v Bělé pod Bezdězem, kraj to musel oznámit firmám, jež nabídky už podaly.

„Následně přišel dopis, ve kterém pracovník společnosti Purum píše, že děkuje za oznámení, ale soutěže o demolici se nezúčastnili. Porovnali jsme to s podpisem na nabídce a i když šlo o stejného člověka, neshodovaly se,“ řekla pro Parlamentnílisty.cz předsedkyně kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Dagmar Nohýnková.

Děkujeme, ale my jsme se soutěže neúčastnili, napsal Purum

Podle ní nabídku viděli všichni přítomní členové výboru. Ten pak upozornil na tyto nedostatky a doufal, že se tím bude zabývat audit, který následoval. Ten ale na tento dopis pravděpodobně vůbec nenarazil: „Zavolala jsem si vedoucího auditu a ten mi řekl, že ve spisu nic takového nebylo. Nyní jsem podala podnět k řediteli krajského úřadu,“ vysvětlila Nohýnková (ODS) a dodala, že dopis ve spisu už nemusel být.

Ani společnost Purum nemá záznam o nabídce ve svém archivu: „Nemohu to říci stoprocentně, protože se o to starali bývalí zaměstnanci, ale my ji v archivu nemáme a já jsem ji nikdy neviděl,“ řekl redakci generální ředitel firmy Daniel Kraft.

Zatímco demolice již probíhá, šetření bude pravděpodobně pokračovat. Taková záležitost se nelíbí opozici: „Dle mých informací je zakázka netransparentní a výběrová řízení se rušila. Pokud společnost Purum nabídku nepodávala a ona přesto byla v dokumentech, je to velmi závažná věc. Na řeči o auditech něvěřím, u nemocnic také tvrdili, že je vše kontrolováno,“ sdělil primátor Mladé Boleslavi a středočeský zastupitel Raduan Nwelatti (ODS).

Sociální demokracie podvod v soutěži odmítá

S nějakými čachry v zakázce sociálnědemokratické vedení kraje ostře nesouhlasí a považuje to za předvolební agresi. „Vnímáme to jako výraz agresivní politické prezentace opozice před nadcházejícími krajskými volbami. Vedení kraje se pozastavuje nad zmatenými čísly a fakty publikovanými středočeskou ODS, přestože předsedkyně kontrolního výboru kraje Dagmar Nohýnková obdržela od odborných útvarů na pokyn hejtmanky Zuzany Moravčíkové všechny podklady, jež si vyžádala,“ sdělil středočeský mluvčí Milan Smutný.

V bývalém výcvikovém areálu má za 170 milionů korun vzniknout dětská zoo a hřiště, cyklostezky i pěší cesty, kemp, lanové centrum, dráha pro in-line bruslaře, prostor pro paintball a rozhledna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …