Tady se houfně podepisuje petice! Lovosickým došla trpělivost

22.09.2012 9:58

Stojíme před lovosickým informačním centrem. Pár minut po otevírací době se do dveří hrnou nikoli jen turisté, ale i místní obyvatelé. Během září totiž v Lovosicích odstartovala petiční akce proti průtahům dostavby dálnice D8. Ta je černou můrou řidičů už řadu let. Poté, co ekologičtí aktivisté nyní znovu napadli rozhodnutí o stavebním povolení, pohár trpělivosti přetekl.

Tady se houfně podepisuje petice! Lovosickým došla trpělivost
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: V Lovosicích se podepisuje petice proti průtahům dostavby dálnice D8

Poslední šanci projevit aktuálně svůj vzdor proti liknavosti úřadů a fanatičnosti ekologického aktivisty ve věci dostavby dálnice D8 mají lidé do konce tohoto týdne. Poté poputují petiční archy na krajský úřad a ministerstvo dopravy.

Petiční akce odstartovala v září na dvou místech v Lovosicích. Arch lze podepsat v Informačním centru v Lovosicích a také v obchodě s dětským zbožím Kvítko, který se ve městě nachází naproti zdejší pizzerii. „Jednoznačně se ukazuje, že veřejnost má na dostavbě D8 velký zájem," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vladimír Brchel za Občanské sdružení Nové Klapý – Lovosice, které akci organizuje, když viděl, že lidé si najdou čas, aby na uvedená místa osobně zašli a projevili svůj nesouhlas s neustálými průtahy v dostavbě dálnice D8 a přejí si urychlené řešení situace. Dostavba dálnice D8 je podle nich nejvyšší veřejný zájem. To jsou hlavní body petice.

Kostlivec se ze skříně vytahuje stále dokola

Po dokončení „osmičky“ volají na severu Čech už řadu let. Naposledy se o ní nyní v září diskutovalo například i na jednání předsednictva jedné z regionálních Hospodářských a sociálních rad Ústeckého kraje. Úředník ministerstva pro místní rozvoj potvrdil, že jde o klíčový bod v dopravní infrastruktuře v Ústeckém kraji. „Ledy se hnuly,“ řekl doslova ředitel odboru rozvoje a strategie regionální politiky MMR Josef Postránecký o jednání s ministerstvem dopravy, s nímž se konzultuje náplň Strategie regionálního rozvoje 2014+.

Sdružení se rozhodlo uspořádat petiční akci poté, co ekologičtí aktivisté znovu napadli rozhodnutí krajského úřadu o stavebním povolení na dostavbu D8. Hrozí tak, že se stavební práce opět zastaví. A s tím se místní nechtějí smířit. „Veškeré objízdné trasy vedou přes naše města a obce. Nadměrná doprava ohrožuje naše životy, ničí zdraví a komunikace. Lidé nemíní další dlouhé roky čekat, jak dopadne právní bitva a přitom to nečinně sledovat," upřesňuje situaci na Lovosicku Vladimír Brchel.

Vedoucí establishment táhne s lidmi za jeden provaz

Mezi prvními, kdo petici podepsal, byla i starostka města Lenka Lízlová. „Je důležité vyjádřit podporu lidem, kteří se nemíní smířit se současnou situací. A ta je pro mnoho lidí skutečně neúnosná," podotkla pro ParlamentníListy.cz. Podle organizátorů se nejedná jen o samotné Lovosice, ale také o přilehlé obce, kudy vedou objízdné trasy.

Petici na podporu urychlené dostavby dálnice D8, kterou iniciovali sami občané, uvítala i krajská samospráva. O rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje, kterým bylo zamítnuto odvolání ekologického sdružení „Společnost ochránců životního prostředí“ obžalovaného aktivisty Lubomíra Studničky proti územnímu a stavebnímu povolení k D8, bude opět rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Zarputilý aktivista si nedá říct!

V polovině srpna zaslala hejtmanka Lubomíru Studničkovi dopis s žádostí, aby jeho sdružení Společnost ochránců životního prostředí ukončilo veškeré kroky, kterými by se nyní již neodůvodněně a neobhajitelně mohlo snažit blokovat dostavbu dálnice D8. I přesto podalo sdružení na nově vydané rozhodnutí krajského úřadu žalobu.

Ekolog podporuje rakovinu

Nedokončená dálnice je jednou z příčin nižšího zájmu zahraničních investorů o Ústecký kraj, kteří by tak mohli významně přispět k vytváření tolik potřebných nových pracovních míst. Vedle toho již dříve Ústecký kraj odborným měřením prokázal, že občané žijící na objízdných trasách jsou vystaveni zvýšeným zdravotním rizikům včetně rakoviny. K tomu je potřeba přičíst celospolečenské ztráty, které se podle studie ČVUT ročně pohybují okolo 700 milionů Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …