Ivan Langer si o příčinách otrav metanolem myslí své. A my to víme

21.09.2012 4:33

Stejně jako prezident Václav Klaus i exministr vnitra a bývalý místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer není jako odpůrce všech regulací nadšen z prohibice, kterou vláda premiéra Petra Nečase reagovala na tragická úmrtí po požití pančovaného alkoholu. „Rozumím tomu šoku, rozumím snaze ochránit zdraví lidí, ale plošnou prohibici považuji za projev velké zbrklosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz vlivný člen strany, který se dnes živí jako advokát.

Ivan Langer si o příčinách otrav metanolem myslí své. A my to víme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Podle Ivana Langera spočívá problém primárně v podávání rozlévaného alkoholu v tržnicích nebo stáncích. „Podrobit zákazu i výrobu zavedených zahraničních značek znamená riskovat náhrady škody,“ varuje právník advokátní kanceláře Pečený, Fučík, Langer. Je přesvědčen, že čím dříve vláda přijme korekci tohoto přísného opatření, tím lépe, protože zákaz prodeje tvrdého alkoholu postihuje slušnou většinu výrobců a provozovatelů restaurací.

Ivan Langer tvrdí, že když byl ve funkci ministra vnitra, neměl informace o problému s pančováním alkoholu. „Na úrovni ministra je nemožné se k něčemu takovému dostat, to je hlavně věc policie. Sám si říkám, čím je ta situace způsobená. Tam, kde jsou daně, kde je regulace, vždycky se najde někdo, kdo na tom bude chtít vydělávat. To je výsledek přehnané regulace a vysokých daní,“ míní pro ParlamentníListy.cz Ivan Langer. Spotřební daň a daň z přidané hodnoty tvoří totiž víc než polovinu ceny prodávaného alkoholu. Podle bývalého ministra vnitra vysoké daně vybízejí k tomu, aby se obcházely.

Selhaly státní kontrolní orgány, které stojí daňové poplatníky spoustu peněz

Advokát se zamýšlí, kdo je zodpovědný, že se černý trh v České republice tak rozšířil. V podstatě se shoduje i v tomto názoru s prezidentem Václavem Klausem, který označil metylalkoholovou kauzu za „zásadní selhání státu v jeho kontrole světa podezřelých lihovin“. Také podle Langera nesou vinu za problémy s nelegálním alkoholem a jeho pančováním státní kontrolní orgány od policie, přes celníky, hygieniky až po Českou obchodní inspekci a Českou zemědělskou a potravinářskou inspekci. Zodpovídají za ně ministři vnitra, financí, zdravotnictví a zemědělství. „Jde o celý řetězec kontrolních orgánů, který si stát vytvořil a který si daňoví poplatníci draze platí. Házet vinu jen na celníky a jejich šéfa – ministra financí Miroslava Kalouska, jak dnes mnozí činí, je pokrytecké,“ prohlásil Langer. Všechny tyto úřady podle něj nekonaly, jak měly. Podle informací, které se objevují v tisku, má černý trh s alkoholem charakter téměř organizovaného zločinu, upozorňuje exministr vnitra, proto se odpovědnosti nevyhne ani policie.

Odpovědnost nese výrobce, ale dokazování bude složité

Jak posuzuje jako právník šanci postižených otravou metanolem nebo pozůstalých obětí na odškodnění? „Je těžké to posoudit paušálně. Musel by se posuzovat každý případ individuálně. Primární odpovědnost nese výrobce. Kdyby se někdo otrávil z originální lahve s originálním kolkem, byla by odpovědnost na výrobci. Ale dokazování by bylo velmi složité, zvlášť kdyby bylo důvodné podezření, že někdo originální láhev zneužil, kolek ukradl nebo zfalšoval,“ zamýšlí se nad možnými problémy případných soudních pří advokát.

Langer varuje před plánovanou regulací trhu s alkoholem

Bývalému vrcholnému politikovi se nelíbí ani připravované regulace prodeje alkoholu, s nimiž chce v nejbližší době přijít vláda. Patří mezi ně nové kolky, licencovaný prodej a rodné listy prokazující původ alkoholu. Uvažuje se i o zřízení specializovaných obchodů s alkoholem „Varuji před tím, aby v boji proti minoritě, která porušuje zákony, se nenasazovala pouta a okovy slušným a poctivým výrobcům a prodejcům. K tomu to směřuje, budou postiženi ti slušní,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz.

Ivan Langer skončil ve vysoké politice po sněmovních volbách v roce 2010, když ho voliči vykroužkovali a on se nedostal do Poslanecké sněmovny. Od té doby se živil jako advokátní koncipient v advokátní kanceláři Petra Pečeného v Olomouci. Pracoval tam jako koncipient už před svým angažmá ve vládě, vrátil se po pádu vlády v roce 2009. Letos na jaře po úspěšném složení advokátních zkoušek se stal partnerem a jeho jméno figuruje i v názvu advokátní kanceláře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …