Architekt Bořek Šípek: Jsem ateista. Církevní restuce ale neodmítám

26.09.2012 11:35

Za zarputilého odpůrce církve se považuje kosmopolitní výtvarník Bořek Šípek. Přesto se nedá říci, že zákon o restitucích církevního majetku zcela odmítá. Politiku sleduje dost obsáhle, ale zákonodárci by si prý spíš občas zasloužili naopak absolutní ignoraci.

Architekt Bořek Šípek: Jsem ateista. Církevní restuce ale neodmítám
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Sklárna Bořka Šípka

 


Politická scéna není pro Bořka Šípka španělskou vesnicí, ať jde o otázky rozvoje země, přímé volby prezidenta nebo nově přijímanou legislativu. „Žiju tady, takže mě zajímá všechno. I téma restitucí,“ prozradil ParlamenntímListům.cz. V oblasti církve by jej jako architekta mohla zajímat osud sakrálních nemovitostí, které rozhodně v mnoha případech nevypadají tak, že by se náboženská obec uměla o svou architekturu řádně postarat. Jeho vztah k žhavému tématu posledních měsíců je prý ambivalentní i z jiného důvodu. „Jsem zaujatý ateista a církev moc nesnesu, a rozhodně ne to, jak se k majetkům, které žádá, někdy dostávala..,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz a pokračoval: „Je to celé bláznivé. Na druhou stranu jsme v Evropě poslední stát, kde ještě církev není oddělena od státu. A ť si církev své majetky vezme a stará se o ně. V tomto směru to vítám.“

Skepse i zájem v jednom

 

O politické kotlině nemá žádné růžové iluze. Přesto je přesvědčen, že politiku nemá cenu ignorovat. „I když by si to někdy zasloužila,“ pousměje se. Jeho samotného mohou lidé v hlavním městě vídat pravidelně u volební urny. „Volit chodím, a to v Praze,“ potvrdil.

Anticenu? Její udělení by i tak bylo cenou

 

Kdyby se měl tvůrce divadelních ocenění Thalie nebo výher pro televizní soutěž „O korunu krále Karla“ rozhodnout, pro koho ze zástupců na českém politickém kolbišti vyrobit anticenu, docela by váhal. A to z několika důvodů. „Jednak jsem spíš pro pozitivní věci. V tomto směr závidím divadlu a literatuře, že mohou tvořit i negativní díla. V designu to nejde – je blbost dělat něco ošklivého,“ vysvětluje logicky, proč by jím vytvořená anticena byla v důsledku vlastně pro svého držitele líbivým dárkem.

Politici se tak unikátní anticeny od Bořka Šípka nejspíš nikdy nedočkají. Přesto nejde zapomenout například na jeho přátelský vztah k politikovi nejvyššímu, kdy v minulosti kromě jiného působil přímo jako hradní architekt. Od zesnulého prezidenta Václava Havla prý převzal vnímání občanské zodpovědnosti. V přímé prezidentské volbě podporoval ekonoma Jana Švejnara, jemuž přál i Václav Havel. Švejnar ale před pár dny oznámil, že kandidovat nakonec nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…