Protikorupčník: Za Šiškou stál Kalousek. Kalousek: Jsou to sprosté pomluvy

04.10.2012 18:40

Po zatčení prvního náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky byl jeho šéf Jaromír Drábek (TOP 09) hlasitě volán k zodpovědnosti i proto, že jeho vztah se Šiškou byl považován za nadstandardní. V médiích se všeobecně mluvilo o „tandemu Drábek- Šiška“ a podobně se vyjadřovali i někteří politici, například pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Protikorupčník: Za Šiškou stál Kalousek. Kalousek: Jsou to sprosté pomluvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek na sněmu TOP 09

Nyní se však objevil názor, že nad náměstkem Šiškou nedržel nad Šiškou ochrannou ruku jeho šéf, ale ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento názor vyjádřil analytik Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka, který se kauzou IT zakázek Drábkova úřadu zabýval a letos v únoru dokonce kvůli ní podal trestní oznámení. Podle něj byl Šiška na ministerstvu práce a sociálních věcí ústřední postavou. „Nesetkal jsem se s jiným názorem než tím, že byl Šiška ten klíčový muž,“ popisuje protikorupčník výsledky svého bádání.

Není prý vůbec jisté, zda o problematických zakázkách ministr Drábek věděl. „Nevylučuji tu možnost, že pan Drábek, a považuji to za velmi pravděpodobné, nebyl informován úplně o všem,“ říká expert. Podle něj náměstek svého nadřízeného sice informoval, ale jeho role byla klíčová.

Anketa

Myslíte, že se dá očekávat ještě nějaké další skandální odhalení na ministerstvu práce a sociálních věcí?

hlasovalo: 417 lidí

Následně však Soukenka překvapil tvrzením, že Šiškovo politické krytí netvořil jeho oficiální ministerský nadřízený. „Opakovaně jsme se dostali k tomu, byli jsme o tom informováni z několika zdrojů, že nad ním údajně nedržel ruku Drábek, ale prý Kalousek,“ uvedl Petr Soukenka v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Pro ParlamentníListy.cz k tomu později dodal, že měl z několika zdrojů potvrzeno, že Miroslav Kalousek měl s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí nadstandardní vztahy. Dokonce se prý na několika uzavřených jednáních vyjádřil ve smyslu, že na Šišku mu nikdo nemá sahat. To se objevilo zejména na začátku roku, kdy se v souvislosti se značně komplikovaným náběhem nového systému výplaty dávek spekulovalo o odchodu ministerského „počítačového náměstka“ Šišky.

Soukenka se zároveň domnívá (byť žádné konkrétní informace v tomto směru nemá), že ministru Drábkovi takový stav vyhovoval. „On věděl, že Šišku drží Kalousek, takže ve věcech spadajících pod Šišku nemusel nic řešit,“ zaspekuloval pro naši redakci.  

Kalousek: Je to obyčejná pomluva

Politici TOP 09 jeho spekulace jednoznačně odmítají. „Na sprosté pomluvy jsem zvyklý, ale k tomuhle tvrzení neexistuje vůbec žádný podklad,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Rovněž předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík označil tuto konstrukci za nesmyslnou. Šiška se podle něj vůbec neúčastnil stranických a politických akcí, které nesouvisely s ministerstvem. „Viděl jsem ho jen několikrát ve sněmovně,“ řekl o Šiškově vztahu k TOP 09.

Rovněž poslanec Stanislav Polčák uvedl: „Pana Šišku jsem s panem Kalouskem neviděl ani jednou.“ V životě prý Vladimíra Šišku viděl asi čtyřikrát, a vždy to nějak souviselo s problematikou sociálních věcí.

Mluvčí odstupujícího ministra Jaromíra Drábka Viktorie Plívová k tomu závěrem pak ještě uvedla: „Taková rekonstrukce reality je za hranicí zdravého chápání,“ uvedla s tím, že se samozřejmě jedná o nesmysl. „Pokud pan Soukenka žije v ČR a sleduje zprávy, pak si jistě všiml, že ministr Drábek se nikdy netajil, že s panem Šiškou spolupracuje mnoho let a byl to právě on, kdo si jej vybral na post prvního náměstka,“ sdělila pro ParlamentníListy.cz Plívová. 


 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…