Útok s pistolí bereme jako celebritní čin. Odborník nechápe, kde to žijeme

07.10.2012 13:56

TÝDEN V MÉDIÍCH Zprávy a komentáře k útoku na prezidenta Václava Klause dominovaly v uplynulém týdnu všem sdělovacím prostředkům. Mediální odborník Petr Žantovský si při té příležitosti všímá toho, k jaké ztrátě a rozostření hodnot v naší společnosti došlo, když útok s pistolí v ruce považujeme za celebritní čin, a to bez ohledu na to, vůči komu byl veden.

Útok s pistolí bereme jako celebritní čin. Odborník nechápe, kde to žijeme
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Incident v Chrastavě, k němuž došlo v Den české státnosti, ovládl na několik dnů české sdělovací prostředky. Ve zprávách a komentářích k útoku na prezidenta Václava Klause si  mediální odborník Petr Žantovský všiml toho, že se sdělovací prostředky většinově kloní k názoru, že se de facto nic nestalo, protože útočník použil airsoftovou pistoli.



„Co na tom, že připomínala úplně nachlup policejní devítku. Byla prostě plastová, a ty antiperle, které z toho lítaly, prezidentovi těžko mohly ublížit,“ shrnuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský postoj většiny médií, který pokládá za velice postmoderní a relativizující. Pozastavuje se přitom nad tím, že útočník Pavel Vondrouš poskytuje rozhovory do různých médií a pomalu se z něj dělá celebrita.

Anketa

Co si myslíte o atentátníkovi na Klause?

hlasovalo: 3067 lidí


Sledujeme téma Střelba na Klause

Útok s pistolí v ruce odhalil naprostou ztrátu hodnot

„Když se dívám na to, jak se nám v rozhovorech svěřuje s tím, že byl v komunistické straně a že je v sociální nouzi a že tímhletím zoufalým činem chtěl upozornit na to, že je ve státě špatně, a všichni na to naskakují, tak to si myslím, že vypovídá něco velmi špatného o tom, v jaké době a v jaké společnosti žijeme,“ podotýká Petr Žantovský.



„Považuji to za totální ztrátu a rozostření hodnot, když útok s pistolí v ruce na kohokoli, a to je jedno, jestli je to prezident, nebo soused od vedle, považujeme vlastně za celebritní čin a dáváme mu tuto známku. Tak to mě velmi zneklidňuje,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský s tím, že to nejsou jenom nápady laiků, ale objevuje se to i v novinových a také rozhlasových komentářích.

Generálové po bitvě mistrují Klause, jak se má chovat

Pro příklad uvádí komentář Lídy Rakušanové na ČRo 6. „Z něj jako by vyplynulo, že vinen je Klaus, protože jeho reakce na útok byla neadekvátní a jeho lidé začali mluvit o atentátu. Já také mohu mít pocit, že to bylo přeexponované nebo příliš emotivní, ale na druhou stranu je to tak unikátní situace, že se do toho zkusme vžít a zkusme si představit, jak v té chvíli reagujeme racionálně. To, že Lída Rakušanová teď jako spousta jiných generálů po bitvě mistruje prezidenta, jak se má, nebo nemá chovat, je velmi podivné,“ myslí si Petr Žantovský.

Stejně tak se pozastavuje nad obsahem blogu Romana Jocha, jenž se musel po jeho zveřejnění ihned pakovat z pozice poradce premiéra Petra Nečase. „Kupodivu i Roman Joch, což je člověk názorově ze zcela jiného tábora než je Rakušanová, on je pravičák, konzervativec, naskočil na tuhle lacinou vlnu mistrování prezidenta Klause. Obvinil ho, že neprokázal, abych použil jeho výraz, dostatečnou odvahu pod palbou,“ říká Petr Žantovský.



Na odvahu pod palbou odkazoval Joch nešťastně

Připomíná, že „Odvaha pod palbou“ byl americký film, velmi vlastenecký, jenž líčil americkou armádu jako statečnou, a tím i poukazoval na americké hodnoty. „Na to odkazoval i Roman Joch, ale podle mého na to odkazoval velice nešťastně a velice nevhodně, protože toto nebyla otázka odvahy nebo neodvahy, ale otázka uctívání buď respektovaných, nebo nerespektovaných hodnot,“ tvrdí mediální expert.

Za pozornost podle Petra Žantovského stojí i blížící se rozjezd celoplošné televize Pětka, která patří vlastníkovi TV Metropol Luboši Měkotovi a vysílat začne už 15. října. „Ředitelem má být Marek Vítek, kterého si ještě dobře pamatujeme jako redaktora televize Nova z druhé půlky devadesátých let. To osazenstvo, které má tvořit novou televizi, velice připomíná právě ta devadesátá léta,“ uvádí Petr Žantovský a zmiňuje jména Juraj Novák, Severa, Wolfová, ale také Izer, Bočanová nebo  Bartošová.



Nová televize s typem zábavy devadesátých let

Všechno to jsou jména, která zjevně odkazují na určitý typ zábavy, která tady byla před 15 – 17 lety a která ve své době znamenala průlom a oslovila určité publikum. „Ale myslím si, že už jsme trošku někde jinde. Proto jsem moc zvědav, pro koho vlastně tahle televize bude. Protože de facto podobné publikum oslovuje televize Barrandov, do jisté míry i Prima a Nova, takže to je sázka do velmi drahé loterie,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…