Tlustý a Šiklová o Klausově nenávisti k pravdoláskařským médiím

06.10.2012 18:36

Strefují se do něj od devadesátých let a já se mu ani nedivím, reaguje na nejnovější výrok Václava Klause na téma levicoví intelektuálové jeho bývalý spolustraník Vlastimil Tlustý. Chápe také, že je Klaus po útoku otřesen. Socioložka Jiřina Šiklová proti tomu připomíná nový český vtip - jaký prezident, takový atentát.

Tlustý a Šiklová o Klausově nenávisti k pravdoláskařským médiím
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Kdo by po útoku v Chrastavě očekával zesílení averze příznivců prezidenta Klause vůči levici, mýlil by se. Na ráně jsou zřejmě opět pravdoláskaři. Po zamyšlení nad příčinami a následky chrastavského útoku zbraní, se kterou se náctiletí mladíci obvykle honí po lese, přichází odhalení nepřátel Václava Klause v plné nahotě.

„Od začátku je to pořád stejná věc, která teď nicméně dosáhla nové kvality. A ta stále stejná věc je, že ona levicová kulturně-mediální fronta pořád neunesla to, že po listopadu '89 se jí nepodařilo dostatečným způsobem oslovit naši veřejnost. A že mají pocit, že jsem jim to ukradl já,“ vysvětlil Klaus v rozhovoru pro LN.

Dodal, že základem všeho byla jeho rivalita s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Redaktor LN Daniel Kaiser připomněl, že někteří známí umělci Klause v 90. letech podporovali. Dnes ale patří k jeho kritikům.

Útočí už od dvaadevadesátého

Klausovi příznivci však mají pro slova svého prezidenta pochopení. Patří mezi ně i bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který stranu opustil během Topolánkovy éry. "Tyto kruhy se do Václava Klause strefují už dlouho. Začalo to v době, kdy ODS nečekaně vyhrála volby v roce 1992," konstatuje bývalý poslanec.

Lidé, které Klaus popsal jako levicovou kulturně-mediální frontu, se prý nevzpamatovali z šoku, který jim tehdy mladá Klausova ODS připravila. "Nechápou dodnes, proč jim veřejnost nesvěřila vládu. Jejich útoky jsou toho důkazem, stále přetrvávají, mění se jen intenzita, proto nelibost Václava Klause chápu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Tlustý.

Anketa

Co si myslíte o atentátníkovi na Klause?

hlasovalo: 3067 lidí

Exposlanec a exministr financí také odsuzuje výroky lidí, kteří čin ´atentátníka´ Pavla Vondrouše zlehčují. Mezi nimi tento týden vynikl nyní už bývalý poradce premiéra Roman Joch. Přední český konzervativec překvapil slovy o ´ufňukané kremlofilní bábě,´ která u Klausových odpůrců vyvolala pobavení a zároveň slova uznání na Jochovu adresu. "Ty komentáře jsou nechápající reakce lidí, na které nikdo nikdy pistoli nevytáhl," říká Tlustý.

Vše o střelbě na Klause ZDE

Jaký prezident, takový atentát

Takzvaná levicová kulturně mediální-fronta se Klausovým výrokem baví. Jako první pro ParlamentníListy.cz zareagovala socioložka a podporovatelka Strany zelených Jiřina Šiklová. "On si pan prezident Klaus myslí, že útočník z Chrastavy je příznivcem levicové mediálně-kulturní skupiny? No to snad ne," diví se socioložka.

Domnělé útoky levicových intelektuálů na hlavu státu vysvětluje jednoduše. Prezident je na špičce české politiky už od Listopadu ´89. "Když ho ODS vyhodila na Hrad, ztratil významnou pozici na politické scéně. Jako prezident nemá žádný vliv, může jen zdržovat a odsunovat přijímání zákonů. Lidé si pak opakují vtip: Jaký prezident, takový atentát," dodala Jiřina Šiklová pro ParlamentníListy.cz.

Ve sdílení vtipů na téma zřejmě nejbizarnějšího atentátu na území Evropy za posledních sto let není Šiklova sama. Ještě o minulém víkendu, kdy prezident zamračeně hleděl do ústí kuličkové atrapy, začaly internetem kolovat první vtipy, z nichž obzvlášť velký úspěch zaznamenala fotomontáž z filmu Matrix. Na jiném obrázku by pak doporučení chrastavským občanům na vhodný dárek znělo "udělali byste mu radost kuličkovým perem", nikoliv  "kuličkovým kvérem".



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…