Profesorka Dvořáková souhlasí s Gazdíkem. Aktivista Klaus kope do vlády

07.10.2012 17:27

Prezident Václav Klaus destabilizuje politickou situaci a vstupuje do vládnutí způsobem, který není v parlamentním systému běžný, řekla politoložka Vladimíra Dvořáková. Souhlasí tak s šéfem poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem, který v televizním pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil, že Václav Klaus je „zásadní destrukční činitel“.

Profesorka Dvořáková souhlasí s Gazdíkem. Aktivista Klaus kope do vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„Destabilizoval několikrát politickou situaci v České republice a podrývá tuto vládu,“ uvedl Gazdík v diskusi ČT u Václava Moravce.

Bárta: Prezident několikrát zachránil vládní koalici

U některých politiků vyvolala slova šéfa poslanců TOP 09 odmítavou reakci. „Pan Gazdík trpí amnézii, zapomněl na to, že nebýt pana prezidenta, vládní koalice by se rozpadla už v roce 2010,“ upozornil ParlamentníListy.cz vlivný poslanec Věcí veřejných Vít Bárta.

Díky prezidentem vyjednanému kompromisu, aby tehdejší ministr vnitra Radek John mohl provést řádné výběrové řízení na policejního prezidenta, neodešly prý tehdy Věci veřejné z koalice. „Gazdík si nepamatuje, kolikrát Václav Klaus tuto vládu zachraňoval,“ řekl Bárta. „A to, že prezident řekl, že Nečas jen svou chybou přišel o 118 hlasů v koalici, je také pravda. Pan Gazdík ztrácí nervy a úsměv, že je jasné, jak moc lže,“ uvedl Bárta pro ParlamentníListy.cz.

Jandák: Prezident má jako erudovaný ekonom právo vetovat zákony

Jednání prezidenta obhajují i sociální demokraté. „Myslím, že pan Gazdík je nový poslanec, v některých věcech se neorientuje,“ míní poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Srovnávat veta zákonů prezidenta Václava Havla s Václavem Klausem není podle něj na místě.

„Prezident Havel byl všechno jen ne ekonom, ale Václav Klaus je erudovaný ekonom. Jestli si Gazdík všimnul, prezident se postavil proti zákonům v ekonomické a sociální oblasti. Na to právo měl. Sněmovna se díky této vládě dopouští jedné blbiny za druhou,“ je přesvědčen Jandák. Od šéfa klubu TOP 09 to podle něj byl výstřel vedle. „TOP 09 je zhrzená, že její prezidentský kandidát není mezi prvními šesti, který by se na Hrad dostali,“ dodává v reakci pro ParlamentníListy.cz.


Benda: V posledních dnech prezidentovi nerozumím

Ale zakladatele ODS nechápou ani někteří občanští demokraté. „Pan Gazdík si s prezidentem nerozumí,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Marek Benda. Nemyslí si, že prezident podrývá tuto vládu. „Nicméně některým jeho vetům v posledních dnech nerozumím,“ přiznává. Myslí tím například prováděcí zákon k důchodové reformě. „To mi nedává žádnou logiku, když kostra zákona je hotova,“ diví se Benda.

Václav Klaus oslabil pozici premiéra Petra Nečase

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové je jasné, že Václav Klaus v souvislosti s vládou hraje vlastní hru. „Vetovat prováděcí zákon je něco neuvěřitelného, mohl vetovat samotnou důchodovou reformu,“ prohlásila. Ale zdaleka nejde jen o vetování zákonů.

„Prezident vychází z toho, že nemá žádné lhůty pro své konání, jak dokázal, když nepřijal premiérem navrženou demisi ministra školství Josefa Dobeše, naprosto zeslabil pozici premiéra Petra Nečase vyjednávat,“ připomněla jeden z mnoha sporů ve vládní koalici. Ministr Věcí veřejných Josef Dobeš pak ještě rok zůstal členem kabinetu, než sám podal rezignaci na jaře letošního roku.

Prezident nenese odpovědnost za vládnutí

Dvořáková nepovažuje za logickou argumentaci Vítězslava Jandáka, že Václav Klaus jako erudovaný ekonom má právo vetovat zákony ekonomického charakteru.

„Samozřejmě vetování zákonů je ústavní právo prezidenta. Ale neměl by do legislativního procesu vstupovat často, protože nenese žádnou odpovědnost za vládu,“ vysvětlila, proč považuje toto jednání prezidenta za velmi aktivistické a destabilizující vládu. Jeho veta, vystupování na veřejnosti, podpora rebelů, kteří jsou pod silným vlivem prezidenta, to vše podle politoložky přispívá k podrývání vlády, což v minulém volebním období vedlo i k pádu Topolánkova kabinetu.

Politická reprezentace vnímá pravidla účelově

Ale k politické nestabilitě přispívá podle Vladimíry Dvořákové i sociální demokracie, protože se chová účelově. „Politická reprezentace vnímá pravidla účelově, jestli jsou pro ni momentálně výhodné nebo ne. Dnes prezidentovo jednání nepodrobí kritice, protože to prospívá sociální demokracii. Ale také se jí nelíbilo, když Václav Klaus žádal po ČSSD neústavní požadavek, aby přinesla 101 hlasů, že teprve pak bude moci jmenovat vládu,“ připomíná politoložka požadavek prezidenta po pádu Špidlova kabinetu.

Nástupce předsedy ČSSD Vladimíra Špidly Stanislav Gross musel na Hrad přinést 101 podpisů poslanců podporujících budoucí Grossovu vládu.

Sociální demokracie je podle politoložky krátkozraká a přispívá k destabilizaci procesu rozhodování. „Není tak vymezeno, co kdo může a co kdo dělá. Ve stabilních demokraciích se ví, co se může nebo nemůže. Nedovedu si představit, že by takovým způsobem jako Václav Klaus komunikoval třeba prezident v Německu,“ dodává Dvořáková v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…