Rodák ze ZOO: Velké strany neumí své kroky lidsky vysvětlit

05.11.2012 16:24

Podivné šermíře mohli spatřit užaslí Liberečané pár dní před volbami. Do rytířského brnění se nasoukali politici, kteří přijali pozvání na akci Za svou pravdou stát. Zorganizoval ji Jaromír Dolanský, který je známý jako zakladatel humanitární organizace Hand for Help.

Rodák ze ZOO: Velké strany neumí své kroky lidsky vysvětlit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

. Pomáhali v různých koutech naší planety po ničivých zemětřeseních či válkách. Postavili nemocnice na Srí Lance, v Pákistánu, Gruzii a na Haiti. Posledné mise na proklatém ostrově Haiti se jim však stala osudná. Upadli do dluhů a vzájemně se rozhádali. Nyní je organizace v likvidaci.

Za svou pravdou stát

Pod tímto názvem se konala začátkem října na libereckém Benešově náměstí netradiční předvolební akce. „Potkával jsem lidi, kteří říkali, že nevědí jestli mají jít k volbám. Odpovídal jsem jim. Volte. Je to jediná možnost jak legálně potvrdit politiku, nebo ji změnit. Nedá se to dělat nějakým střílením z plastové pistole, nebo házením vajíček,“ konstatoval Dolanský. „Lidé jsou přehlceni informacemi. Proto jsem je chtěl na krajské volby nalákat trošku žertovnou akcí,“ objasnil. Pronajal si náměstí před libereckou radnicí, oslovil všechny strany kandidující do krajských voleb (s jedinou výjimkou Dělnické strany sociální spravedlnosti), dal jim prostor k propagaci. Vyvrcholením však byly šermířské souboje politiků. „Když kolemjdoucí spatřili šermíře, šli se na ně podívat blíže. A neformálně se s politiky setkali,“ vysvětlil.

Do politiky patří osobnosti

V politice Jaromír Dolanský upřednostňuje hlavně osobnosti. Bez rozdílu politické příslušnosti. Lídrem komunistů se v Libereckém kraji stal šéf záchranky Stanislav Mackovík. „Proč mu neumožnit řízení kraje ve zdravotnické oblasti. Znám ho z mise na Srí Lance. Vím jak se chová v  krizových situacích,“ upozornil Dolanský. Propaguje i budoucího hejtmana Martina Půtu, nebo dosluhující náměstkyni pro kulturu a cestovní ruch Lídii Vajnerovou. „Půta politiku dělá na místní úrovni. Zná problémy lidí. Vajnerová je dobrá podnikatelka, má to v hlavě srovnané a udělala ohromný kus práce pro kraj v minulém období,“ chválil Dolanský. Doufá, že se osobnosti domluví na krajské vládě napříč stranami.

Tradiční strany jsou vyčerpané, komunisté sbírali protestní hlasy

V Libereckém kraji v krajských volbách pohořely velké strany – ČSSD a ODS.  „Nesouhlasím s premiérem Nečasem, že hlavním důvodem špatného výsledku ODS jsou reformy. Pokud jakákoliv strana nepřipustí čerstvou krev s novými nápady a myšlenkami, vyčerpá se,“ domníval se. Velké strany také podle něj zpackaly volební kampaň. „Neumí kromě svých skalních oslovit veřejnost a lidsky vysvětlit své kroky,“ vysvětlil. Což se možná ještě více podle něj týká současného vládního kabinetu.

 

Vysledky komunistů ho příliš nepřekvapily. „Jejich volební úspěch je logický, sbírají protestní hlasy. Nevěřím tomu, že se vrátí k nějakému znárodňování, nemají mezinárodní podporu. Můžou ale ztížit některé kroky do budoucnosti,“ mínil.

Narozen v zoo

Jaromír Dolanský, ač je člověkem, narodil se v zoologické zahradě. „V třicátých letech minulého století v době krize moje babička s dědou sháněli práci a upíchli se v pražské zoo. Tady jsem se narodil v roce 1956 a až do 20 let jsem tu bydlel. Od té doby miluju zvířata,“ upozornil. Jeho velkou vášní je i šermování, střelba z malorážky a horolezectví. Jeho nejvýše zdolaným vrcholem je Pik Komunisma v Pamíru.

Hand for Help

Začátkem devadesátých let se Dolanský vrhl do podnikání a založil v Liberci velice známou bezpečnostní agenturu. „Poznal jsem přitom mnoho lidí a hodně se naučil. Při povodních na Moravě jsem se rozhodl svých zkušeností využít a jel jsem tam pomáhat,“ vysvětlil. Zde se setkal s humanitárními organizacemi – Člověkem v tísni a Adrou. Inspirovalo ho to k založení podobného záchranářského týmu. V červnu 2000 vzniká liberecká humanitární organizace Hand for Help. Ta potom pomáhá na různých koutech planety po následcích nějaké katastrofy. „Často přicházely kolem Vánoc, třeba zemětřesení v íránském Bámu, nebo tsunami na Srí Lance,“ poukázal. Tady vybudovali dětskou polní nemocnici, která dodnes funguje. Ale už na této úspěšné misi vznikají první finanční problémy. „Těsně po katastrofě se finance dají sehnat relativně snadno. Ale jak časem upadá mediální zájem, odpadají i sponzoři,“ konstatoval Dolanský.

Hand for Help pomáhal následně po zemětřesení v Pákistánu a záplavách v Bangladéši. Před čtyřmi lety vypukl ozbrojený konflikt v Gruzii. Členové liberecké humanitární organizace postavili v gruzínském utečeneckém táboře malou nemocnici.

Prokleté Haiti

Poslední misí Jaromíra Dolanského se stalo Haiti postižené zemětřesením. Už tak je Haiti považované za nejchudší zemi západní polokoule. „Mise byla velice složitá, jednoznačně nejtěžší ze všech,“ vypověděl Dolanský. Ať už z důvodu neskonalé korupce v zemi, či neshodám mezi samotnými členy mise. „Přiznávám manažerské selhání. Nezvolil jsem si správné lidi. Nastaly konflikty i problémy s financováním,“ vysvětlil. Už začátek drhnul, kvůli chrlící islandské sopce nelétala letadla a výprava trčela několik dní na pařížském letišti. „Po příletu na Haiti neskutečných 14 dní trvalo, než jsme dostali náš zdravotnický materiál z lodi na místo určení. Je tam velmi složité jednání, na všechno deset papírů. A navíc jsme zásadně nedávali úplatky,“ objasnil.

Hand for Help se dostává do ekonomických problémů, i v důsledku nastupující krize. „Ubyly peníze od firem. Čárou přes rozpočet byly i volby v roce 2010. Peníze jsme měli přislíbené hlavně od pražského magistrátu. Ti, se kterými jsme se domluvili, své posty neobhájili,“ povzdechl si Dolanský. Což se projevuje i na Haiti, dva členové požadují soudně své peníze za nezaplacené diety. Rozbíhá se sešup do propasti humanitární organizace. Dolanský je odvolán z funkce, v lednu letošního roku liberecký soud rozhodl o zrušení společnosti a nařídil její likvidaci.

Psí kámoš

Jaromír Dolanský nyní žije v domě naproti liberecké radnici. Věnuje se stavařině, kterou vystudoval. Vrátil se ke svému koníčku – historickému šermu. Věrného společníka mu dělá jeho pes. „Dostal jsem ho v utečeneckém táboře v Gruzii. Byla to láska na první pohled. Je to nejlepší kámoš, jakého jsem kdy měl,“ uzavřel Dolanský.


Jaromír Dolanský
narodil se v roce 1956 v pražské zoo
v roce 2000 založil libereckou humanitární organizaci Hand for Help
do parlamentních voleb v roce 2010 kandidoval za KDU-ČSL a ED
záliby – šerm, střelba, horolezectví, pes

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …