Exprimátorka se dočkala satisfakce: Babybox? Reakce na stav společnosti

24.10.2012 14:59

Důsledkem neblahého stavu společnosti je osm desítek odložených dětí v babyboxech. Jen v Ústeckém kraji jsou to během dvou týdnů dvě děti. Po čtyřech letech se v úterý odpoledne dočkala doslova satisfakce někdejší primátorka Chomutova Ivana Řápková, největší chomutovská protagonistka babyboxu. „Její“ schránka na odložené děti zapípala vůbec poprvé. Mnohem více se musí starat pro změnu odpůrce babyboxů ze sousedního Mostu, litvínovský politik a primář Jiří Biolek, na jehož pracovišti v říjnu rovněž vyhřívaná schránka zachránila další ratolest.

Exprimátorka se dočkala satisfakce: Babybox? Reakce na stav společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výroční oslava založení GynCentra v pražském Hloubětíně a vzniku prvního babyboxu

 


Chomutovský babybox už není bezdětný. Pomohl 79. děťátku v rámci republiky od založení projektu Babybox Ludvíkem Hessem. Klučík z chomutovského babyboxu už je o něco větší než nemluvně.  „Nešťastná maminka mu do babyboxu přibalila dokonce balíček sunaru. Osudy jsou nevyzpytatelné a příběh každého odloženého děťátka dá na samostatný román. Možná, že maminka udělala ve své neutěšené situaci to nejkorektnější, co udělat mohla. Ať žije Michal, 79. děťátko,“ vyjádřil se dnes „otec českých babyboxů“ Ludvík Hess.

O několikáté odložené novorozeně se už po dvou letech stará odpůrce babyboxů a litvínovský zastupitel Jiří Biolek. Vyhřívaná schránka na záchranu dětí zachránila pro změnu holčičku. Informací je o ní ale málo. Primář dětského a novorozeneckého oddělení a litvínovský zastupitel Jiří Biolek totiž babyboxům nepřeje. Ludvík Hess i přesto tamnímu personálu děkuje za péči o nalezence. „Ať žije Biolek, zachránce tří dětí. To myslím vážně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Primář standardně už v předešlých dvou případech, kdy se v Mostě stejným způsobem zachránilo novorozeně, nechtěl případ komentovat ani sdělit, v jakém zdravotním stavu či jak staré miminko se ve vyhřívané schránce objevilo.

Naposled byl do babyboxu v Mostě odložen novorozenec letos 12. dubna. Jednalo se o chlapce, který byl celkově šestým novorozencem, odloženým do babyboxů Krajské zdravotní.

Mostecký babybox byl 41. v České republice. Nachází vlevo od vchodu do pavilonu C nemocnice.

Politik – tohle je řešení navíc


Oproti Jiřímu Biolkovi si mostecký politik Karel Novotný (ČSSD) myslí, že babyboxy v žádném případě nenastolují určitý neblahý stav, ale pouze reagují na neblahý stav společnosti. „Primárním cílem babyboxu je záchrana lidského života novorozenců. Motiv pro zřizování babyboxů spočívá na základním mravním i právním principu – který říká, že ochrana života stojí nade vším,“ zní jeho názor. Sociální demokrat si je vědom toho, že tyto „schránky pro děti“ nenahrazují běžnou praxi sociální pomoci v situacích, kdy se matky o novorozence nestarají. „Schránky představují řešení navíc. Dávají možnost, která předchází odložení novorozenců na místa, nevylučující jejich smrt,“ míní.

V rámci Ústeckého kraje je dnešní chlapec již osmým novorozencem, odloženým do babyboxů pěti zdejších nemocnic.

V pátek 26. října je v pravé poledne v plánu slavnostní znovuotevření babyboxu v Nemocnici Klatovy.  Ze stavebních důvodů a především proto, aby byl snáze přístupný nešťastným maminkám odkládajícím děťátka, je přemístěn k novému vchodu do nemocnice. Znovuotevření se znovuslavnostně koná v pátek 26. října ve 12 hodin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …