Karlovarské námluvy na bodu mrazu. Rozhodne soud?

26.10.2012 14:24

Koaliční námluvy mezi vítěznou KSČM a ČSSD v Karlovarském kraji se zadrhly. Ani po třetím kole vyjednávání nedošlo k žádnému posunu. Je třeba připomenout, že tyto dvě levicové strany kraj ovládaly i před volbami, ale dosavadní koaliční idylou zamíchal fakt, že KSČM socialisty porazila. O pár desítek hlasů, v zastupitelstvu má jeden mandát navíc a chce mít tudíž hlavní slovo.

Karlovarské námluvy  na bodu mrazu.  Rozhodne soud?
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

Jenže současný hejtman Josef Novotný (ČSSD) chce  zůstat na své židli stůj co stůj. Komunisté jsou ochotni mu dokonce ustoupit, ale chtějí v radě většinu pěti hlasů. Obě strany sice vydávají různá diplomatická prohlášení o shodě na programových prioritách, ve skutečnosti jsou jednání na bodu mrazu a rozhodnout mají členové krajských výborů obou stran. Hejtman Novotný spoléhal také na možnost koalice s jinými stranami, ty mu však  jenom přidělaly vrásky na čele. Zástupci Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst se nechali slyšet, že by  hejtman měl sedět jen na jedné židli, ten současný totiž sedí zároveň v parlamentu. Navíc by chtěli razantně snížit počet členů rady. Tudy tedy zřejmě cesta nevede. A možná velká koalice s ODS je již také nereálná.

Rozhodne soud?

Za pomoc shůry lze proto považovat skutečnost, že o tom, zda volby v kraji proběhly regulérně, či nikoliv, bude nakonec rozhodovat soud. Hned dva subjekty totiž výsledek voleb napadly. Kvůli tomu musí být podle zákona odloženo ustavující jednání zastupitelstva, kde se volí rada. ParlamentnímListům.cz to potvrdila mluvčí kraje Andrea Bocková: “Kvůli  podezření, že  v jedné z malých obcí Karlovarského kraje došlo k chybnému součtu preferenčních hlasů u kandidáta v krajských volbách, dostal náš úřad informaci, že byl krajskému soudu v Plzni doručen žalobní návrh na neplatnost voleb do zastupitelstva Karlovarského kraje.  S ohledem na tuto situaci bude muset být také stanoven termín ustavujícího zasedání zastupitelstva.“ Podle Bockové by se mělo konat nejpozději do 28. listopadu.
   
KSČM: naší prioritou je levicová vláda!

Josef Murčo, předseda krajského výboru KSČM, ParlamentnímListům.cz  patový stav potvrdil. „Na základě usnesení krajského výboru trváme na většině v radě, i za cenu, že oželíme křeslo hejtmana. Jinou alternativu nám zatím usnesení krajského výboru neumožňuje.  Věřím, že nakonec dojdeme ke shodě, protože naší prioritou je levicová vláda.“ 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…