Policie klamala tělem. Jen tak šlo rozkrýt alkoholovou mafii, tvrdí Červíček

28.10.2012 12:36

Policie postupně rozkrývá alkoholovou mafii fungující v Česku. Policejní prezident Martin Červíček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce policisty pochválil za odvedenou práci a potvrdil např. skutečnost, že policie objevila 600 tisíc litrů nelegálního alkoholu. Ke konkrétním bodům dalšího postupu v rozkrývání mafiánských struktur se však příliš vyjadřovat nechtěl.

Policie klamala tělem. Jen tak šlo rozkrýt alkoholovou mafii, tvrdí Červíček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Martin Červíček

Ve čtvrtek provedla policie velký zátah v metylalkoholové kauze. Byl zatčen podnikatel Radek Březina, který mohl stát v čele nelegálních obchodů s lihem, i jednatel distribuční společnosti Verdana Robert Sedlařík. Policejní prezident Martin Červíček v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize prohlásil, že velmi oceňuje práci svých podřízených, ale nemůže případ příliš rozkrývat, aby neohrozil další vyšetřování.

Pomohlo nám, že se lidé zaměřili na kauzu metyl

"Musíme rozlišit metylovou kauzu jako takovou a vyšetřování nelegálního trhu s alkoholem. Ačkoli bych tady policii velmi rád pochválil a popsal detaily onoho druhého vyšetřování, tak to s ohledem na pokračující vyšetřování neudělám, podotkl Červíček. Potvrdil také, že policie nalezla šest set tisíc litrů "černého lihu". Měli jsme jeden jediný cíl, dostat se do těch nejvyšších pater nelegálního trhu s alkoholem. A to se dalo udělat jen tehdy, když jsme mohli uveřejnit první výsledky k metylu a tím částečně uklidnit onu lihovou mafii," popisuje postup kriminalistů policejní prezident.

V souvislosti s kauzou metyl se objevilo i jméno poslance Tomáše Úlehly, který je jednatelem společnosti, která firmě Moravia-Chem pronajímá skladové prostory. Poslanec ovšem kategoricky zdůrazňuje, že zadrženého Březinu nezná a o trestné činnosti neměl tušení.

"Ten pronájem tam byl učiněn v době, kdy jsem snad ještě v představenstvu společnosti nemohl být. Nebyl jsem ani v jednom představenstvu, pokud budu v politice, tak se tam neangažuji. Mám klíče od těch prostor a ani nevím, jestli jsou pořád funkční," hájil se Úlehla.

Úlehla v této souvislosti uvádí, že vůbec nezná pana Březinu, který je napojen na společnost Moravia-Chem, ani jednatele likérky Drak Pavla Čanigu. Je pouze neaktivním jednatelem firmy, které pronajala prostory jiné firmě a nenese odpovědnost za případné trestné konání druhého subjektu čili Moravia-Chem, ona firma tvrdila, že provádí legální podnikání.

Nechci hodnotit postupy v minulosti

Policejní prezident Červíček přitom nechtěl hodnotit, jak policie postupovala v rozkrývání mafiánských struktur v minulosti. Dívá se spíše do budoucnosti a tam se hodlá organizovanou trestnou činností zabývat v čele policie důkladněji. V této souvislosti by byl rád, kdyby se trestnou opět stala příprava trestného činu, např. v daňové oblasti.

S ohledem na to, že se vede v těchto dnech vede debata o rozpočtu, se Červíček příliš nechtěl vyjadřovat k případným škrtům, k nimž může díky koaličním sporům znovu dojít. Zdůraznil však, že úspory, ke kterým policie v minulých třech letech sáhla, se netýkaly specializovaných týmů.

"Nechtěl bych ochromit útvary, které se podílejí na policejní práci. ... Dosud jsme v žádném případě nekrátili počty policistů ve specializovaných týmech," prohlašuje Červíček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…