Jsme zdivočelá země, kritizuje dění v politice "hodinový manžel"

04.11.2012 17:01

SERIÁL: MÁ ŘEMESLO ZLATÉ DNO? V domácnosti opraví skoro všechno. Dnes se takovému muži říká hodinový manžel. Inženýr Jan Kreisl nabízí nespočet dovedností a říká, že i přes lepší nářadí a možnosti počítačových vizuálů, běhá v branži obrovské procento fušerů. Stejně jako v politice. Co se týče řemesla, může mít podle něj zlaté dno, ale člověk musí být poctivý a mít trochu štěstí.

Jsme zdivočelá země, kritizuje dění v politice "hodinový manžel"
Foto: Archiv JK
Popisek: Hodinový manžel Jan Kreisl jde pomáhat do domácnosti

Hodinový manžel ještě stále není až tak vžitý pojem, aby někteří nepomysleli na sexuální služby. Vše je jinak. Jde o zručného kutila, jenž si v domácnosti poradí skoro se vším a nemusí se na něj čekat tak dlouho, jako na specializované řemeslníky. Prostě takový mistr desítek dovedností. Tím je i Jan Kreisl, který se může pochlubit i vysokoškolským diplomem.

Vysoká je třešnička na dortu

„Jsem řemeslník s vysokoškolským diplomem, ale abych pravdu řekl, nejvíce v životě těžím z období učení a střední školy. Vysoká je jen taková třešnička na dortu, která dává člověku vstupenku do sfér lidí, kteří si myslí, že jsou někdo víc, ale zároveň jsou na sto honů vzdálení normální zemské a lidské realitě,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Kreisl. Jako hodinový manžel bere dvě stě čtyřicet korun za šedesát minut, avšak zákazník musí počítat s příplatky za nakoupený materiál, dopravu či práci o víkendu.

Řemeslo podle něj zůstává a zůstane především otázkou přístupu jednotlivce k dané problematice, protože jde o věc individuálního přístupu a provedení. „Jinými slovy, když opravdu chci, aby něco bylo provedeno dobře, jdu si to udělat sám anebo použiji někoho osvědčeného s referencí a zkušeností. Během posledních dvaceti let se kromě lepšího nářadí a počítačového zpracování věci, tedy možnosti trojrozměrného modelování, nic nezměnilo. Pořád je obrovské procento hrozných fušerů,“ říká.

Na internetu nabízí služby hodinového manžela pro byt a chalupu v hlavním městě či jeho okolí. A opravdu toho není málo. Může zaskočit při drobných zámečnických, instalatérských, elektrikářských, zednických i malířských pracích. Opravuje kola, montuje nábytek, instaluje spotřební elektroniku, kácí stromy. Prostě práce všeho druhu.

Zdivočelá země

Ohledně řemesla tvrdí, že může mít zlaté dno, ale vyžaduje to splnění několika věcí. „Může být, ale musí k tomu být osobní a bytostní přístup. Také trochu štěstí. Pak se člověk může setkat se zlatým dnem,“ míní. Situace v podnikání je podle jeho slov relativně příznivá, ale situace, které jsme svědky na politické scéně, připomíná zdivočelou zemi.

S politickým názorem je prý spíše napravo, ale demokraticky. Podle něj tuzemcům chybí slušnost a morální hodnoty. Nabízí se otázka, jestli by dokázal žít v cizině? „Asi bych uměl žít i jinde, vždyť jsem si to kdysi i trochu zkusil. Máme nicméně moc hezký kout světa, v němž, pravda, není snadné žít, za což ale může každý z nás,“ odpovídá ParlamentnímListům.cz a dodává: „Řemeslo je pro mne zábava. Je to činnost, kterou mám rád, proto ji dělám. A co se týká budoucnosti? Vždyť nevíme dne ani hodiny. Natož nějaká budoucnost. Jednoduše nevím, co bude a s tím žiji.“ Fatalistický pohled do příštích let nicméně zakončuje tím, že to budou léta hodně napínavá a dobrodružná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …