Opozice se směje Kalouskovi: Že je špatně placen? Lidé říkají, že je i zadarmo drahý!

31.10.2012 22:35

Ministr financí Miroslav Kalousek bere až 125 tisíc měsíčně, přesto je mu to málo. Na tuto notu totiž včera Kalousek zpíval před televizními kamerami České televize. „Jsem velmi mizerně placen za velmi složitou práci,“ postěžoval si. Co na to opoziční poslanci? „On snad vtipkoval,“ myslí si třeba socialista Vítězslav Jandák. A není sám.

Opozice se směje Kalouskovi: Že je špatně placen? Lidé říkají, že je i zadarmo drahý!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„Možná, že provize jsou někdy vyšší, než státní plat,“ utrousil jedovatě komunista Miroslav Opálka. „Lidé si naopak myslí, že ti ministři jsou i zadarmo drazí,“ dodal pak místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je vděčným objektem médií. Občas totiž kromě svých názorů na hospodaření státu anebo k výší daní plácne i něco, co stojí za okomentování. Třeba včera po přerušení schůze poslanců si otevřeně postěžoval na svůj nízký plat ministra. V České televizi prohlásil, že když padne vláda, vůbec mu to nebude vadit. Zbaví se prý okovů a bude lépe placen.

„Já se odchodem z vlády mohu zbavit pouze svých okovů,“ pronesl k dotazům České televize ohledně výše DPH a k tomu, že ODS včera přerušila schůzi poslanců jen proto, aby se posečkalo s projednáním klíčových vládních návrhů po stranickém sjezdu „modrých ptáků“. V této sousvislosti si pak zaplakal nad tím, že sněmovna může odmítnout jeho návrhy, Jenže v takovém případě se prý TOP 09 už již na vládě podílet nebude. .„Takže pokud to sněmovna odmítne, tak se velmi rád zbavím okovů a půjdu dělat něco jiného,“ zmínil. Ví prý, co jiného by dělal. „Já jsem velmi mizerně placen za velmi složitou práci,“ postěžoval si závěrem.

Zatímco jeho stranický kolega Petr Gazdík, který je dokonce šéfem poslanců TOP 09, na triko Kalouska nechtěl nic konkrétního utrousit, opoziční politici si tak již servítky nebrali. „Skutečný ministr financí by si tohle nemohl dovolit říci,“ vyzdvihl třeba pro ParlamentníListy.cz europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček to, že Kalousek vystudoval vysokou školu chemicko-technologickou.

Plat má královský...

„Samozřejmě, že by bylo asi pro vaše čtenáře nejpřijatelnější, kdyby i ministr měl průměrný plat, to by jistě každého v národě potěšilo. Vždycky je ale tady důležitá míra odpovědnosti a srovnání s podobnými profesemi. Nemohu říci, že bych já se svým platem nebyl spokojen, ale nevím, s kým se pan ministr srovnává, patrně s bankéři a finančními institucemi. A navíc je pravdou, že ministr má mnohem lepší plat, než jeho náměstci,“ uvedl nejprve pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

„Záleží na tom, s kým se pan ministr srovnává. Pokud s někým, kdo bere průměrný plat kolem dvaceti tisíc, tak je jeho plat skutečně královský,“ podotkl dále Gazdík a zdůraznil, že on není zas až takový fanda Kalouska, že by sledoval jeho každé vystoupení, takže ani neví, v jakém kontextu výše zmíněné vyřkl.

„Pan Kalousek jako správný amatér, který vykonává funkci, na níž nemá, a to nejenom vzděláním, tak si samozřejmě může plácat cokoliv. Navíc poté, co absolvoval velmi zajímavý politický vývoj, tak od něj můžeme očekávat ještě další nehoráznosti,“ obul se pak do ministra komunista Kohlíček.

Je to Harpagon, co plačky říká, kde jsou mé peníze

„Myslím si, že ministři nejsou špatně placeni, ale nejsou placeni hlavně za to, že budou sdělovat amatérské výroky. Oni mají především vykonávat vysoce odbornou práci, která by měla být ve prospěch této země, což ale u ministra Kalouska – jak ho pozoruji - příliš nepřichází v úvahu,“ dloubnul si dále Kohlíček, podle něhož to je právě Kalousek, kdo nejvíce zadlužil Českou republiku.

Podle něj se ke Kalouskově osobě nejlépe hodí přirovnání „Harpagon“. „To je typický Harpagon. Ten měl obrovské peníze, obrovskou moc a vždycky zoufale sténal: Mé peníze, mé peníze....Harpagon také nepochopil, že mají peníze svého vlastníka zavazovat k tomu, aby s nimi něco dělal, aby také nějakým způsobem společnosti něco vracel,“ dodal Kohlíček.

„On snad vtipkoval,“ zmínil nejprve nevěřícně ke Kalouskovým slovům poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák. „Tady je ale každý ve srovnání s průměrem EU špatně placen. Já si však myslím, že to byl z jeho strany opravdu pokus o vtip. Ono to všechno zaniklo v tom zmatku, jak nám rušili schůzi, tak jsem si ani pořádně nevšiml, co pan ministr do televize vlastně říkal,“ poznamenal dále pro ParlamentnímListům.cz Jandák. Podle něj je ale důležitější to, že poslanci ODS zrušili schůzi, a tak je ohroženo přijetí státního rozpočtu.

„Nejenom, kdyby odešel Kalousek, ale celá vláda, tak by to bylo ziskové pro republiku,“ doplnil Jandák, podle něhož je v závěsu za Kalouskem ministr zdravotnictví. Prý je ještě horší. neboť páchá na českém zdravotnictví naprosto destruktivní činnost. „Panu Hegerovi se říká ´limonádový Leoš´. On je takový uhlazený, jemný, něžný, ale zdravotnictví nikdy nebylo v takovým průseru, jako je teď. Julínek byl svatý muž proti němu,“ dodal Jandák.

Je to prostě provokace

„Pan Kalousek je především místopředsedou vlády, která nevládne a pokud vládne, tak musím připomenout, že již ztratila důvěru většiny občanů. Mluvit o tom, že za svou práci je pan ministr nedostatečně placen, to je prostě provokace,“ sdělil pak ParlamentnímListům.cz místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Nevím, jestli je to jeho svérázný ´kalouskovský´ humor, anebo se již zaměřuje pouze na pravicové ultras, kteří se domnívají, že jenom oni jsou ti pracovití a většina národa jsou flákači a paraziti. Je to ale vyjádření pana ministra, které postrádá nějakou logiku a možná odráží i duševní stav, do kterého se jeden z pilířů současné koalice dostal,“ zmínil dále Dolejš.

Podle něj je ale pravdou, že dnes i náměstci mají vyšší plat, než ministři. "A když se podíváme do struktury státní správy, tak nejlépe placení nejsou zdaleka ministři, ale úplně jiní lidé. Nemluvě o odměnách těch, co zastupují stát v některých státních společnostech, To ale neznamená, že by si členové současné vlády svůj žold zasloužili. Lidé si určitě myslí, že jsou i zadarmo drazí,“ dodal výstižně Dolejš.

Co je víc? Provize, provize, provize...

„Možná, že provize jsou někdy vyšší, než státní plat,“ utrousil jedovatě další z komunistických poslanců Miroslav Opálka. Prý ale nechá na ostrovtipu čtenáře, jaké provize má na mysli. Podle něj jsou ovšem dnes lidé už tak naštvaní, že většina ani nesleduje, co kdy a kde Kalousek „plácá“.

„On může být naštvaný, kdysi si srovná plat nejrůznějších manažerů se svým, což je velký nepoměr. Ten člověk, který bere půl miliónu měsíčně ale určitě nevykonává tolikanásobně odpovědnější práci,“ uvedl dále Opálka. Podle něj bude zajímavé sledovat, kdo případně Kalouska v budoucnu zaměstná, pokud se vůbec kdy politiky vzdá. Kalousek je totiž již dlouhou dobu v politice a předtím také dlouze pracoval ve státní správě. Před vstupem do vysoké politiky působil třeba na Úřadu vlády ČR a býval také odborným poradcem místopředsedy vlády, ředitelem odborů poradců místopředsedy vlády ČSFR a náměstkem ministra obrany, odpovědným za rozpočet a akviziční procesy.

Ministr má až 125 měsíčně

Každý ministr má podle tabulek dnes plat 106 600 korun plus náhrady 18 600 korun. Prezident má bez náhrad měsíční plat 186 700 a premiér 150 400. Poradci ministrů anebo jejich náměstci mají ale skutečně leckdy vyšší platy, než sám ministr. Nejlépe placeným úředníkem ministerstva financí se třeba v roce 2010 stal jeden z náměstků Kalouska s průměrným měsíčním příjmem 191 000 korun, čímž přeskočil i měsíční honorář samotného ministra. Tento náměstek také dostal nejvyšší předloňskou prémii v resortu: za čtyři měsíce ve funkci 420 tisíc korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…