252 kamer... A nic?! Po zadržení cizinců z Holandska se ukazuje, jak to celé bylo a jak obstála naše policie

25.04.2018 9:37

Dvě napadení, jichž se měla o víkendu v Praze dopustit parta agresivních turistů s nizozemskými pasy, by měla mít zásadní dohru. Minimálně v řadách policie. Té trvalo dva dny, než agresory zatkla. Oba incidenty se odehrály v centru Prahy, kde je přes 250 kamer. Dopadení násilníků nemuselo trvat tak dlouho, navíc mohli opět na někoho zaútočit.

252 kamer... A nic?! Po zadržení cizinců z Holandska se ukazuje, jak to celé bylo a jak obstála naše policie
Foto: Repro Youtube
Popisek: Policie vede zadrženého cizince

Cizinci, které policie zadržela na letišti jako podezřelé z napadení číšníka v centru Prahy, pocházejí podle policie z Nizozemska. Přestože pražská policie tvrdí, že je sledovala, dopadeni byli podle všeho až díky aktivním svědkům, kteří si jich všimli na ruzyňském letišti. „Zadržení jsou ve věku od 24 do 32 let, noc strávili v policejní cele,“ informoval dnes policejní mluvčí Jan Daněk. U minimálně dvou z nich by měl soud rozhodovat o uvalení vazby.

Anketa

Jste spokojeni s prací Policie České republiky?

7%
93%
hlasovalo: 4947 lidí

Incident, kvůli kterému muže policie zatkla, se stal v sobotu před restaurací v pražské Vladislavově ulici. Tamní číšník cizince upozornil, že nemohou pít vlastní alkohol, a ti ho zbili. Napadený skončil v nemocnici s vážným poraněním hlavy. Už v noci z pátku na sobotu však muži obtěžovali ženu u baru v Dlouhé ulici, načež jeden z nich napadl jejího známého.

Skupinu sedmi cizinců pak policisté zadrželi  až na základě upozornění cestujících v pondělí večer na letišti. V úterý pak mluvčí Daněk upřesnil, že oznámení z letiště dostala policie více. „Souběžně si jich všimli zaměstnanci bezpečnostního dispečinku. Musím vyvrátit informaci, že k zadržení došlo až po check-inu. Byli ještě v té hale přístupné veřejnosti,“ uvedl Daněk. Podle informací ParlamentníchListů.cz zatčení neproběhlo ani náhodou bleskurychle a nevypadalo pečlivě připravěné.

Ještě předtím policie dostala díky zveřejnění fotek pachatelů od občanů více než dvacet podnětů. Několik tipů přišlo od zaměstnanců a klientů hotelů. „Jeden z těchto poznatků byl pozitivní. Na základě toho jsme ustanovili podezřelé osoby,“ řekl policejní mluvčí.

Lidé také volali, že hledané cizince zahlédli na konkrétních místech. „Tam vyjížděli kriminalisté nebo policejní hlídky, aby to prověřili. Také jsme dostávali informace, v jakých restauracích v minulosti seděli,“ sdělil Daněk.

Na celé policejní operaci je zarážející, že detektivům trvalo tak dlouho, než násilníky dopadli. Z informací o pražském městském kamerovém systému (https://bezpecnost.praha.eu/clanky/kamerovy-system) totiž vyplývá, že jen na Praze 1 je 252 kamer. Po celé Praze pak 4 a půl tisíce. Protože incident na kamerách zaznamenán byl, mohli policisté buďto online nebo zpětně pohyb násilníků po Praze monitorovat. Mají totiž možnost se do systému připojit. Monitorovat pohyb podezřelých má policie možnost i zpětně. V podstatě tutéž možnost, jako by podezřelé sledovala online. „Jedná se o unikátní systém pro pracovníky bezpečnosti a krizového řízení, prostředek ke sběru souvisejících dat, nástroj pro složky integrovaného záchranného systému a pro složky záchranného bezpečnostního systému.

Uživateli jsou oprávnění zaměstnanci Policie České republiky, Městské policie hlavního města Prahy, Dopravního podniku hlavního města Prahy, Technické správy komunikací hlavního města Prahy, Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy, Záchranné zdravotnické služby hlavního města Prahy, Správy služeb hlavního města Prahy a Magistrátu hlavního města Prahy – zaměstnanci operačního střediska krizového štábu hlavního města Prahy a zaměstnanci odboru informatiky,“ stojí na webu pražského magistrátu, popisujícím systém bezpečnostních kamer. „Bylo by to velké štěstí, kdyby se podařilo incident i následný únik pachatelů sledovat na kamerách online. Ale dá se efektivně za pomoci kamer zmapovat zpětně,“ řekl ParlamentnímListům.cz policista seznámený s fungováním městského bezpečnostního systému.

Po dopadení násilníků se v médiích a na sociálních sítích začaly objevovat informace o jejich možné identitě. Nizozemská média tak napřílkad uvedla, že muži byli trénovaní boxeři a do Prahy si přijeli užít víkend. „Když je policie na letišti zatkla, byli překvapeni. Neměli ani tušení, že je někdo hledá. Odkud pocházejí, není známo.“

Na Facebooku se pak objevily další informace, není ale možné ověřit jejich pravost. Jeden ze zakladatelů politické strany Realisté Michal Moroz tak sdílel například příspěvek uživatele Facebooku s nickem Piet Fenrir Podaný s titulkem: Tak tady je ta partička muslimských mlátiček (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1960961110580897&id=100000010818541).

„Snímek sedmi ‚Nizozemců‘ (na pražském mostě), kteří v Praze těžce zranili číšníka a napadali další lidi, jsem převzal z holandských sociálních sítí. V diskusích na nich vyjadřují skuteční Holanďané víru, že česká justice s těmito neřády pořádně zatočí (v Holandsku by nejspíše vyvázli s nízkými tresty) a že budou dlouhé roky hnít v českých vězeňských celách. A ne že je Česko rychle předá do Nizozemí, aby si zbytek trestu odpykali tam,“ stojí v příspěvku Pieta Fenrira Podaného. Jak je v něm dále napsáno, podle informací na holandských sociálních sítích jsou pak nejméně dva ze zadržených (dva už policie propustila) Íránci. „Jeden z nich se jmenuje Armin Nahvi, je to prý trenér, další jsou Naoufel Sebbane, Pejman Kazemi, Arash Nahvi, Bijan Kazemi, P. Janssen, Sanferino. Mlátičky tráví hodně času ve fitku (když nemáte práci, máte na to dost prostoru), pěstují si svá těla, někteří trénují box. Někteří Holanďané na sociálních sítích se Česku omlouvají. Stovky v různých diskusích zdůrazňují, že u mlátiček nejde o ‚Nizozemce‘,“ končí popisovaný příspěvek na Facebooku.

Kroky policie, která agresory zatkla po dvou dnech, mezitím chválí politici. „Jsem potěšen prací kolegů z Policie České republiky! Podařilo se jim zadržet na letišti sedm pachatelů podezřelých z těžkého ublížení na zdraví (napadení číšníka v Praze). Skvělá práce!“ napsal například ministr vnitra Lubomír Metnar na Twitteru.

Nad postupem policie, ministra vnitra Lubomíra Metnara, který její kroky pochválil, se ale na Facebooku rozohnil bývalý poslanec ČSSD a odborník na bezpečnost Antonín Seďa. „Jak je možné, že policie nešetřila již první incident, který se odehrál v pátek? Jak je možné, že nefungují drahé rozpoznávací kamery na letišti v Ruzyni? Proč si přivlastňuje zadržení ‚podezřelých‘ pan ministr i premiér v demisi, když jim pomohli občané svou všímavostí? Jak je to se zajištěním bezpečnosti v zemi? Proč pan ministr vnitra oklešťuje reformu policie, namísto toho, aby se staral o to, co se mu děje v rezortu? To jsou otázky, které je třeba klást současné vládě, a ne dělat politiku přes PR agenturu,“ rozhořčil se Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …