Disident o stavu země: Jsme v p*deli a můžeme si za to sami

02.11.2012 4:30

ROZHOVOR Úspěch komunistů v podzimních krajských volbách je jen logickým vyústěním chyb, kterých jsme se od pádu komunismu v roce 1989 dopouštěli, říká novinář, pedagog, disident, spoluzakladatel a mluvčí Občanského fóra Jan Urban. Kritizuje rozkrádání majetku státu a nevěří ani ve zvolení nezávislého kandidáta na prezidenta republiky.

Disident o stavu země: Jsme v p*deli a můžeme si za to sami
Foto: hns
Popisek: Disident Jan Urban říká, že český stát ztratil smysl

Jak hodnotíte současnou politiku a politickou kulturu?

Český stát ztratil smysl. Jeho občané a elity odmítli využít největší a neopakovatelnou šanci v moderních dějinách – tedy od národního obrození – redefinovat svůj smysl, poslání a důstojnost, která se nabídla po roce 1989. Šance na to, že tupá podřízenost vždy pasívního a poslušného jazykového národa se promění v občansky aktivní lid, byla zmarněna. To, co se dnes nazývá Českou republikou, už jenom trpně čeká na další okupaci, nebo připojení se ke komukoliv, kdo bude připraven udílet rozkazy. A zkorumpované zlodějské skupiny, v tichu nastalého umírání převlečené za „stát“, jenom dál rozkrádají a rozkládají umírající tělo „státu“. Stát, jehož orgány činné v trestním řízení s vážnou tváří obviní občana Karla Randáka za to, že údajně zveřejnil plat paní Nagyové, která je jako šéfka kabinetu ministerského předsedy placena z veřejných rozpočtů, páchá sebevraždu. Dnes nám služebnická žurnalistika říká, že občan má držet hubu, pokud se osvícený premiér rozhodne utajit plat svojí přítelkyně, který jde z našich peněz.

Nejste jako bývalý disident zklamaný, že po podzimních volbách v řadě krajů budou spolu se sociálními demokraty vládnout komunisté?

Jistě. Jak praví básníci ústy Jana Kollera - "Jsme v prdeli, můžem si za to sami". Je to ale jenom velmi logické vyústění chyb, kterých jsme se od začátku dopouštěli. Demokracie se totiž nedá vynalézat znova a znova. Té se musí sloužit. A polistopadová elita, včetně novinářů, zapomněla, že služba demokracii, státu a národu, nespočívá v rozkrádání pro osobní prospěch, ale právě v oné službě.

Kde je podle vás příčina volebního úspěchu KSČM, v kolektivní ztrátě paměti, jak psal zahraniční tisk, v nízké účasti voličů, nebo frustraci lidí z vládnutí současné vládní koalice a jejich příklonu k levici?

Systém, který se jenom nazve demokracií, který ale ve skutečnosti jenom kryje oligarchické vládnutí za účelem rozkrádání, není demokracie, protože nechrání obecný, ale parciální zájem - stejně jako před ním komunisté. Ale v době televize a jejího vlivu na formování názoru většiny může mít za následek, že voliči začnou pohrdat samou podstatou demokracie - a tou je tvrdá aktivita samotných občanů. A pak je i zločinecká organizace, jakou byla KSČ, i její dědici, podvědomě přijatelným trestem za zločinnost a nemohoucnost "demokratických" poměrů a politických stran.

V posledních letech stíhá jedna politická krize druhou. Minulá Topolánkova vláda - skončila předčasně, předčasný konec hrozí kvůli stejnému problému - rozkolu v ODS - i kabinetu Petra Nečase. Myslíte si, že Kongres ODS prodlouží vládní agónii do řádných sněmovních voleb?

Ne. ODS, stejně jako ČSSD, nevznikla, nikdy nebyla a není normální politickou stranou, ale jen zástěrkou oligarchických hrátek při rozkrádání majetku státu. Vzpomene si dnes ještě někdo na to, jak se Václav Klaus kamarádil s Viktorem Koženým, nebo jak jeho oblíbený ministr vnitra Petr Čermák dával kriminálně zdatnému podvodníkovi Koženému za státní peníze postříbřený kolt jako dárek ODS a Ministerstva vnitra za pomoc při kupónové privatizaci? Čím dříve tato vláda padne, tím lépe.

Může podle Vás největší pravicovou stranuODSzachránit návrat Václava Klause do jejího čela po skončení jeho prezidentského mandátu, jak žádají někteří Klausovi příznivci?

Václav Klaus je otcem a kmotrem polistopadové korupce. Pokud chce ODS zmizet ze scény, jen ať si ho pozve. To nejhorší, co si může jakákoliv politická strana přát, je mít v čele človíčka, který už odmítá žít v realitě. Viz KSČ a Milouš Jakeš v druhé polovině osmdesátých let.

Veřejnost dlouho čekala na možnost volit prezidenta přímo. Je nabídka kandidátů podle vás zárukou, že by se nově zvolený prezident mohl stát morální autoritou jako v minulosti T. G. Masaryk nebo Václav Havel?

Politické strany a mainstreamoví novináři nedopustí, aby se prezidentem stal skutečně nezávislý kandidát - mám na mysli buď Karla Randáka, nebo Karla Schwarzenberga. Naději může vzbuzovat snad jenom Jiří Dienstbier, který jako jediný ze zbývajících kandidátů ještě umí uvažovat v konturách zájmu státu, a ne vlastní osoby. Zbytek je nedůležitý. Fischer a Zeman jsou ostudou a výkladní skříní korupce, která Českou republiku rozkládá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…