Liberec je prý na dně, hrozí mu finanční kolaps. Obyvatelé mají strach

02.11.2012 14:22

Neradostné vyhlídky čekají silně zadlužený stotisícový Liberec. Nad městem se vznáší přízrak nuceného správce. Liberec musí v první polovině roku zaplatit vysoké splátky svého dluhu a opozice se obává, že na ně nemá. Obyvatelé Liberce mohou přijít třeba o divadelní soubor, nebo se jim zdraží jízdné v autobusech a tramvajích.

Liberec je prý na dně, hrozí mu finanční kolaps. Obyvatelé mají strach
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

„Může dojít k dramatickému snížení kvality života ve všech směrech, třeba horší údržby silnic, úklidu či veřejného osvětlení,“ konstatuje ekonomický expert opoziční Změny pro Liberec Jaromír Baxa. Současný vládce nad financemi města Jiří Šolc však oponuje. „Tato vyjádření jsou nezodpovědná a neodpovídají skutečnosti,“ tvrdí.

Situace Liberce je kritická

„Liberci chybí až čtvrt miliardy na pokrytí výdajů v příštím roce. Navíc musí město splatit spoustu závazků z letošního roku. Během prvního půl roku je to okolo tří set milionů korun, které je město nuceno vynaložit na splátky dluhů,“ vysvětluje Jaromír Baxa z opoziční Změny pro Liberec, který byl pět měsíců ekonomickým náměstkem odvolaného primátora Jana Korytáře. Podle Baxy není jasné, kde město potřebné peníze vezme. „Pokud město nezmění svůj způsob hospodaření bez dlouhodobější vize, neupraví nevýhodné smlouvy, kudy odtékají veřejné peníze, obáváme se, že mu hrozí černý scénář v podobě nucené správy a bankrotu města,“ domnívá se.

Nucená správa – dramatické zhoršení kvality života

Řádění nuceného správce si umí málokdo představit. „Sáhnul by patrně k nucenému výprodeji majetku města typu škol, radnice a podobně. Může dojít k dramatickému snížení kvality života ve všech směrech, třeba horší údržby silnic, úklidu či veřejného osvětlení,“ objasňuje Baxa. Liberečané mají strach o příspěvkové organizace, které už teď přežívají silou vůle. Jde hlavně o Divadlo Františka Xavera Šaldy, které ročně z městského rozpočtu získává 65 milionů korun, zoologická zahrada dostává 25 milionů. „Mám strach, že nám divadlo zruší a nejen to. Jízdné v MHD asi zdraží a ještě více ubudou jednotlivé spoje,“ myslí si Liberečan Jan Novák. „Přijít o divadlo by byla velká škoda. Jde však o jednu z největších částek v rozpočtu a takové návrhy padají,“ zmiňuje Baxa.

Jak město zachránit?

„Musíme se začít otevřeně bavit o tom, v jakém stavu město je. Upravit vizi dlouhodobého hospodaření a upravit nevýhodné smlouvy města. Například mezi dopravním podnikem a společností Bus Line, na které Liberec tratí desítky milionů,“ upozorňuje Baxa. Radnice připravuje privatizaci městských společnosti, mluví se například o technických službách. „To je ovšem dlouhodobější záležitost, která se nestihne do první poloviny roku, kdy město akutně potřebuje peníze na splátky,“ míní Baxa.

Liberec se zadlužil ještě před krizí

Problémem Liberce – oproti mnohým jiným městům – je, že se zadlužil v dobách před krizí. Městské vlády pod vedením ODS nabraly až dvoumiliardový dluh. Ten se nyní splácí. Ale do toho přišla krize. A s ní klesající daňové příjmy. „Ekonomická situace v zemi je hrozná, navíc politika Ministerstva financí nemá obdoby,“ konstatuje Baxa.

Kostlivci vypadávají ze skříně

Ale hlavní potíže vidí opoziční Změna jinde. „Je to začarovaná spirála. Kombinace toho, že město situaci dostatečně neřeší a začínají vypadávat kostlivci ze skříně,“ uvedla Zuzana Kocumová. Na ní navázal Baxa. „Díky dřívějšímu nezodpovědnému rozhazování městu nyní chybí tolik peněz, že ani výpověď nevýhodných smluv nemusí stačit a je možné, že dojde i ke zrušení některé z městských organizací a omezení služeb pro občany,“ straší.

Situaci ještě zhoršuje nerealisticky nastavený rozpočet na letošek, který počítal s prodejem letiště a nemovitostí, což se nezdařilo. Při přestavbě městských lázní na galerii jsou navíc pozastaveny evropské dotace, neb je podezření z předražení zakázky o 50 až 70 milionů.

Město má pouze rýmu, smrt mu nehrozí

Podstatně optimističtěji vidí situaci současný ekonomický náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). „Čísla od pana Baxy neodpovídají skutečnosti. Jeho vyjádření je nezodpovědně a neadekvátní. Připadá mi to od něj jako tvrdit, že někomu kdo má rýmu, hrozí smrt,“ prohlašuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …