Zeman na Hradě nechce Franze. Ten jím také opovrhuje. Je prý napojen na lobbisty

11.11.2012 19:56

Pokud Miloš Zeman nepostoupí do druhého kola v přímé volbě prezidenta, nebude volit Vladimíra Franze. Expremiér tento týden v Olomouci naznačil, že umělec nemá dostatek politických zkušeností, což je prý pro výkon funkce hlavy státu potřeba. Franz si také rýpnul. Hovořil o metodách, jež vedly k ovládnutí státu vlivnými zájmovými skupinami, které zvysoka ignorují zájmy státu a jeho občanů.

Zeman na Hradě nechce Franze. Ten jím také opovrhuje. Je prý napojen na lobbisty
Foto: red
Popisek: Kandidáti na prezidenta Vladimír Franz a Miloš Zeman

Do první přímé volby se hlásí jedenáct kandidátů. Pokud by byl počet nasbíraných podpisů určující pro zvolení prezidentem, největší šanci by v tuto chvíli měl Miloš Zeman, Jan Fischer a Vladimír Franz. Kromě nich bude v polovině ledna usilovat o zvolení hlavy státu ještě dalších osm kandidátů. Miloš Zeman  tento týden na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci prozradil studentům, kterého z kandidátů by volil, pokud by nepostoupil do druhého kola v přímé volbě prezidenta on sám.

Zeman: Kandidát musí mít politické zkušenosti

„Kterého z vašich protikandidátů byste volil, pokud byste nehlasoval sám pro sebe?“ zeptala se Miloše Zemana studentka. „Protože jsem se zavázal, že nebudu kritizovat žádného ze svých protikandidátů, nemohu vám vylučovací metodou odpovědět, koho bych nevolil. Vyjdu proto z toho, že bych volil, pokud bych neprošel do druhého kola, především takového kandidáta, který má politickou zkušenost, a to ze stejného důvodu jako kdybych si lehl na operační stůl a když bych viděl, že se nade mnou naklání chirurg se skalpelem v ruce, tak v posledních vteřinách před narkózou bych se ho zdvořile zeptal, jestli vystudoval medicínu,“ odpověděl Zeman.

Podle něj je totiž politika řemeslo, které se musí studovat, a prezidentský kandidát by měl mít politické zkušenosti. „Když je nemá, tak bych ho v žádném případě nevolil,“ vysvětlil expremiér s tím, že dle Ústavy ČR je prezident součástí výkonné moci, a tak z těch, kteří by mu zbyli, by volil člověka, který má exekutivní zkušenost. „No a myslím si, že když si teď dosadíte příslušné osoby, tak je odpověď na vaši otázku naprosto jasná,“ řekl Zeman před plnou aulou studentů, kterých tu bylo asi pět stovek.

Franz o ignoraci státu a občanů

Z toho tedy vyplývá, že svým hlasem by Miloš Zeman zcela určitě nepodpořil tetovaného umělce Vladimíra Franze. Ten si však Zemanovou šťouchnutí nenechal líbit. „Pokud jsou potřebnými zkušenostmi z exekutivy myšleny osvědčené metody, jež vedly k ovládnutí státu vlivnými zájmovými skupinami, které zvysoka ignorují zájmy státu samotného a především jeho občanů, pak mám opravdu velký deficit tohoto řemesla, za který se v žádném případě nestydím,“ řekl redakci profesor Franz.

Politikou nepolíbení kandidáti mohou chybovat

A jak to vidí politolog? „Kandidát na prezidenta by měl mít politické zkušenosti, přehled a znalosti z politiky, z rozhodování. Takže určitě lidé, kteří v tomto směru zkušenosti nemají, by neměli kandidovat. Nemusí to být nutně poslanci, ale lidé, kteří se na nějaké politické úrovni už nějak angažovali. A lidé, kteří se rozhodli až teď vstoupit do politiky a nemají za sebou vůbec nic, tak si myslím, že to je chyba, protože tam nemohou obstát. Budou dělat chyby a budou ovlivnitelní mnohem víc, než člověk, který politické zkušenosti má. Ale nejde jen o jeho vlastní zkušenosti, ale také o to, jak se v politice daný kandidát osvědčil. A to musí posoudit voliči,“ uvedl Rudolf Kučera, politolog z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …