Chemička, která excelovala s haváriemi, chce novou výrobnu

11.11.2012 12:23

Litvínovské chemické závody Unipetrol RPA plánují novou výrobnu polyetylénu PE 3. Záměr nemá od počátku zcela jednoznačnou podporu komunálních politiků. Podnik se totiž v předešlých letech příliš nepředvedl v oblasti bezpečnostních otázek: za některé havárie dokonce platil milionové pokuty.

Chemička, která excelovala s haváriemi, chce novou výrobnu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Norná stěna

Nový záměr podniku je zaměřen na intenzifikaci výroby polyetylénu v Chemparku v Záluží u Litvínova, pro který vznikne ve stávajícím areálu nový výrobní jednotka. Ministerstvo životního prostředí ve svém závěru ze zjišťovacího řízení podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, které proběhlo letos v létě, rozhodlo, že záměr bude komplexně posuzován.

Zohlednilo tak požadavky města Litvínova i Rady Ústeckého kraje, kteří žádali detailnější rozpracování předkládané dokumentace, a to především v otázkách řešení možných havarijních stavů, emisí tuhých znečišťujících látek nebo možné hlukové zátěže. „Rada kraje požadovala provést posouzení záměru podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, neboť oznámení prokázalo, že záměr může mít významné vlivy na životní prostředí,“ potvrdila pro ParlamentníListy.cz mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

V oznámení nebyly podle krajských politiků řešeny havarijní stavy, zejména hlukové zátěže z fléry, která má být nově vybudována a bude - vedle peletizačního stroje - jedním z hlavních zdrojů hluku. „Hluková studie tento stav zcela opomenula. Stav životního prostředí je již zatěžován nad únosnou míru. V oznámení jsou vlivy na životní prostředí a lidské zdraví nevhodně zjemňovány,“ podivuje se Magdalena Hanáčková. I v samotné studii je přiznání, že zejména fléra bude kvůli výškovému umístění spalovací hlavice problematickým zdrojem hluku.

Unipetrol sám klepe na dveře politiků

Nyní v listopadu se chemici snaží přesvědčit komunální politiky, že vše je již zajištěno a nemusejí mít obavy. Zpracovatel dokumentace Josef Tomášek s dvěma manažery skupiny Unipetrol Vladimírem Zemánkem a Pavlem Slámou, zavítali z vlastní iniciativy na poslední jednání litvínovských radních, aby je ubezpečili, že požadavky dotčených orgánů dojdou vypořádání. „Informovali také o zpracování doplňku k dokumentaci pro posuzování vlivů na životní prostředí, která následně projde procesem posuzování,“ doplnila Margita Chalásová z litvínovské radnice.

Snaha zástupců unipodniku přesvědčit politiky o neškodlivosti a nerizikovosti nových záměrů je pochopitelná, stejně jako distingovanost politiků z okresu Mostecka k jakýmkoliv novotám ze strany chemických závodů. Za poslední roky totiž chemický areál vyděsil veřejnost několika haváriemi.

Před dvěma a půl lety unikly jedovaté látky do řeky Bíliny, kdy došlo nejen k jejímu znečištění, ale i úhynu ryb.  Česká inspekce životního prostředí za to udělila litvínovskému podniku pokutu ve výši 1,75 milionu korun. Ke kontaminaci toku došlo i před pěti lety. V obou případech podnik informoval veřejnost a samosprávu o nebezpečí pozdě. Stejně tak při úniku čpavku, který firma podle hodnocení mosteckých politiků neoznámila včas a mohlo tak dojít k ohrožení životů obyvatel.

Tenký led – zvládnou ho v Záluží?

I ke stávajícímu záměru si ústecký inspektorát neodpustil připomínku. „Pokud se zpracovatel pustil na tenký led výpočtů emisí ze spalování na fléře, rozhodně neměl opominout emise TZL, NOx, a CO ze spalování technologického odpadního plynu, které jsou minimálně o řád vyšší než uváděné emise ze zemního plynu používaného jako podpůrné palivo,“ upozornila Ivana Humlová, vedoucí oddělení integrace Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem.

Podle Integrovaného registru znečišťování patří firma mezi největší české znečišťovatele ovzduší. Za loňský rok zaznamenal únik 11 látek do ovzduší, osmi do vody a k tomu jednou přenos v odpadních vodách. Vloni Unipetrol vyzkoušel novou technologii k zamezení ekologických havárií, a to havarijní profil pro zachycení ropných látek a plovoucího znečištění na hladině. Vloni také v podniku zaznamenali smrtelný úraz dělníka.

Velkou kritičkou a nedůvěřivou političkou vůči chemickému podniku, je náměstkyně primátora města Mostu Hana Jeníčková. Představitelé statuárního města Most, které s chemickým provozem sousedí, považují chování Unipetrolu dlouhodobě za alarmující. Zápach a hluk není obyvatelům Mostecka lhostejný, jak dokládají i informace Ekologického centra v Mostě. Za rok instituce zodpovídá přes 1500 dotazů na toto téma.

Vše je ve hvězdách

Nová výrobna by měla zvýšit kapacitu výroby polyetylénu o 56 procent. Zda vůbec k výstavbě výrobní jednotky PE3 na výrobu polyetylénu dojde, není stejně ještě na sto procent jisté. Jak zaznělo na jednání chemiků s politiky tento týden, definitivní souhlas je potřeba od vlastníka PKN Orlen. Rovněž musí dojít nejprve k uvolnění investičních prostředků. Pokud obě podmínky budou splněny, zahájí se výstavba v únoru 2014 a zkušební provoz by se zahájil v dubnu 2016. Stávající jednotka PE1 je podle představitelů Unipetrolu RPA fyzicky i morálně zastaralá. Zlikviduje se v případě, že nová výrobna zdárně najede.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …