Mizérie českých politiků. Co můžeš, urvi. Co nezmůžeš, zkurvi

11.11.2012 16:01

POLITOLOGOVÉ Drží se své poslanecké lavice jako lejno košile, dalo by se říci o mnoha českých poslancích, kteří kvůli svému chování už dávno ztratili důvěryhodnost. Naši politici se často Americe doslova klaní, ale tam, kde by si z ní měli vzít příklad, zůstávají slepí a hluší.

Mizérie českých politiků. Co můžeš, urvi. Co nezmůžeš, zkurvi
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Ve Spojených státech v těchto dnech rezignoval uznávaný americký generál David Petraeus na křeslo šéfa tajné služby CIA kvůli mimomanželskému vztahu, v České republice se nevzdají poslaneckého mandátu ani nepravomocně odsouzení za korupci nebo z ní obvinění zákonodárci. „Už je těch odsouzených nebo podezřelých poslanců ve sněmovně tolik, že by mohli utvořit vlastní poslanecký klub,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Zdeněk Zbořil. A jednací řád by se k tomu nemusel měnit jako v případu vládní strany LIDEM.

Devastujících bylo 40 let komunismu i 20 polistopadových let

Podle politologa Rudolfa Kučery nedostatečná politická kultura v České republice souvisí nejen se čtyřiceti lety komunismu, ale i s vývojem za posledních let, protože řada současných politiků dobu komunismu už ani nepamatuje.

Další názory politologů ČTĚTE ZDE

„Mým studentem byl Marek Dalík, byl výborný student, takže ho kolega doporučil prezidentu Václavu Havlovi na Pražský hrad. Ale pak se seznámil s Mirkem Topolánkem, a jak to dopadlo,“ uvádí jako příklad nadějného studenta, z něhož se stal známý lobbista, který zbohatl díky blízkému vztahu s premiérem Topolánkem a dnes čelí podezření z podvodu.

Politici jednají podle hesla: Co můžeš, urvi, co nemůžeš, zkurvi

Zdeněk Zbořil je přesvědčen, že vinou dnešní tristní situace je devastace morálky za posledních dvacet let. „Vládne kult peněz, který připomněl heslo veksláků z 90. let minulého století: Co můžeš, urvi, co nemůžeš, zkurvi,“ poukázal Zbořil na snahu mnoha lidí, kteří vstupovali do politiky, dostat se jakkoli k majetku.

„Morálka, která se zrodila v době privatizace státního majetku, je naprosto devastující,“ prohlásil politolog.  Podle něj tu vyrostla celá generace lidí, která je amorální, protože neví, co to vlastně morálka je.

V USA odcházejí politici z funkci kvůli důvodům, které jsou podle nás malicherné

Podle politologů je úroveň politické kultury v USA , kde z funkcí odcházejí lidé z důvodů, které jsou u nás považovány za naprosto malicherné, naprosto jinde. „Určitě to souvisí i s tím, že už otcové zakladatelé Spojených států, byli hluboce věřící, byli přesvědčení, že není možné udržet stát bez křesťanské morálky a křesťanských hodnot. U nás nic takového nikdy nebylo, Češi se v historii naopak často stavěli proti církvi,“ vysvětlil Rudolf Kučera ParlamentnímListům.cz. 

Anketa

Také si myslíte, že je politická kultura v Česku stále horší?

91%
3%
hlasovalo: 1008 lidí

Pokud jde o rezignaci šéfa tajné služby, politolog Kučera upozorňuje, že ve Spojených státech musí šéf CIA splňovat nejvyšší garance, aby nebyla ohrožena bezpečnost státu.  „Nesmí být ničím vydíratelný,“ uvedl.  Připomíná, jakému tlaku kvůli mimomanželskému vztahu byl vystaven někdejší prezident Bill Clinton. „Dodnes patří k nejvýraznějším americkým prezidentům, na kterého Američané vzpomínají, ale milostná aféra s Monikou Lewinskou ho strašlivě poškodila, neměl šanci být už zvolen,“ vysvětlil Kučera.

Když potkáte za mořem hulváta, určitě pochází z České republiky

Úroveň politické kultury ve Spojených státech vychází podle Zdeňka Zbořila z anglosaské kultury. „Myslím, že Ameriku udělalo několik pracovitých Irů a několik organizačně schopných Skotů, kteří vytvořili základy Ameriky v 17. století,“ uvedl Zbořil.

Ale morálka v České republice neupadla podle něj na samé dno jen v politice, ale v celé společnosti. „Když ve Spojených státech potkáte nějakého hulváta, určitě pochází z České republiky,“ tvrdí Zdeněk Zbořil.

I imigrační úředníci nebo lidi v nějakém zapadákově v Arizoně se i k nevítaným hostům chovají slušně, snaží se být korektní. „Nikdy nepřekročí hranici zavedených zvyklostí slušného chování,“ ujistil.

Jako příkladné chování v politice uvedl ve Spojených státech zavedenou zvyklost, že neúspěšný kandidát v prezidentské volbě uzná prohru a poblahopřeje šťastnějšímu soupeři. „Jestli u nás něco přešlo z komunismu, tak zásada že politici berou politické soupeření jako třídní boj. Boj těch, kteří mají vyšší počet tříd, s těmi, kteří mají nižší počet tříd,“ upozornil politolog na nepřátelské, někdy až nenávistné vztahy mezi politiky různých partají. „Někdy je to válka na život a na smrt,“ pojmenoval Zbořil poměry v české politice.

Politici jsou spíš odstrašujícím příkladem

Politici by podle Kučery měli jít příkladem, pokud jde o morálku. „Ale oni jsou spíš odstrašujícím příkladem,“ konstatuje. Politici nejsou schopni se podle něj jen tak jednoduše sami změnit, protože si zvykli na zkorumpované prostředí, které jim vytváří spoustu příležitostí k vlastnímu obohacování. „To se nedá změnit ani za deset let,“ obává se politolog Kučera.

Nikdo jim nevěří, ale oni necítí povinnost z politiky odejít

Zdeněk Zbořil poukazuje na to, že v poslaneckých lavicích sedí nejen lidé, kteří jsou obvinění nebo dokonce pravomocně odsouzení za korupci, ale i mnoho dalších, kteří jsou s morálkou na štíru. Například poslanci, u nichž existují velmi důvodné pochyby o způsobu, jakým dosáhli vysokoškolských diplomů a titulů.

„A přitom necítí povinnost z politiky odejít,“ kroutí hlavou Zbořil.  Doufá, že se snad i vnímání morálky u nás změní, až se Češi v zahraničí nebo i doma v zahraničních firmách naučí rozeznávat morální hodnoty a slušné chování.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…