Mniši v Mostě chtějí zastavit demoliční kouli soudem. Vyhrají oni, nebo politici?

05.12.2012 22:50

V uplynulém týdnu v Mostě viděli konec světa. Tedy jen jako – ve znovuotevřeném planetáriu. Zanedlouho ale uvidí skutečný konec celého Reprezentačního domu města, v němž tato astronomická perlička sídlí. Zabrzdit blížící se demoliční práce by mohl jen soud. Komunální vláda, která velké kulturní centrum pro demolici dobrovolně prodala, si to nepřeje. Její političtí rivalové naopak podporují mnichy chudinského řádu, který si pozemky pod budovou nárokuje.

 Mniši v Mostě chtějí zastavit demoliční kouli soudem. Vyhrají oni, nebo politici?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Primátor města Mostu Vlastimil Vozka včera navštívil mostecké planetárium. Byla to sice slavnostní, leč možná poslední návštěva prvního muže města v unikátní kopuli Reprezentačního domu, kde „umělý vesmír“ sídlí.

„Dokud bude v provozu Repre, bude v provozu planetárium,“ uvedla šalamounsky při říjnovém zprovoznění Lenka Horová z hotelu Cascade, který planetárium provozuje od té doby, co město objekt prodalo soukromému majiteli. Včera se tu oficiálně promítl zcela nový astronomický pořad „Konec světa 2012 (ne)bude“ s profesionálním komentářem, multimediálními prvky a animacemi. V pořadu odborníci lidem vysvětlili všechny tři scénáře možného konce světa, které jsou z astronomického hlediska nepravděpodobné, i když mediálně proslulé. Kromě mostecké oblohy spatřili hostí i neznámý pohled do hlubin vesmíru. Nechyběly ani zajímavosti a krátké filmy z historie poznávání vesmíru, kosmonautiky a poznávání planet, ale rovněž posledních poznatků astronomie.

Velká sláva s úžasnými astropořady v kopuli Repre však není na dlouho. Za čas opět provoz planetária skončí. A to tehdy, až nový majitel Repre, skupina Crestyl českého Libanonce Omara Koleilata, dá pokyn k jeho demolici. Kdyto bude, nechce nikdo raději závazně sdělovat.

Případ řeší policie

Někteří obyvatelé Mostecka si nemyslí, že mostečtí zastupitelé udělali dobře, když se reprezentačního domu prodejem zbavili. „Před časem bylo v Praze specializovanému útvaru Policie ČR předáno trestní oznámení ve věci prodeje Repre Most a s tím spojených velice podezřelých skutečností,“ překvapil před pár dny Leoš Vaněk, předseda místního sdružení OMMO. Je na straně řádu svatého Františka z Assisi, který mluví o nelegálním uzmutí a prodeji svých pozemků. „K pozemkům se hlásí historický vlastník Řád minoritů. Ten písemně sdělil vedení města učiněné právní kroky bez jakékoliv zásadnější odezvy z jeho strany,“ podotkl Leoš Vaněk. „Připravujeme žalobu na určení vlastnictví,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Bogdan Sikora, provinciál místní provincie Řádu minoritů.  Na otázku, co v této chvíli vyšetřuje policie, podrobnosti sdělit nechtěl.

Proč šťourají do vosího hnízda?

Politické hnutí OMMO přitom obecně neschvaluje vrácení církevního majetku a vyrovnání s církvemi v té podobě, v níž byl návrh schválen. „Je třeba se s touto otázkou jednou provždy vyrovnat. Nelze však staré křivdy řešit cestou vytváření křivd nových. Stejně tak nelze, aby dosavadní nečinnost ve věci narovnání vztahů České republiky s církvemi a Vatikánem byla nástrojem pro záměrné porušování zákonů a vytváření živné půdy pro korupci, protekcionismus a klientelismus. Nebo na druhé straně - znemožňovat využívání takzvaných blokovaných pozemků či nemovitostí církví pro rozvojové záměry samospráv i státní správy. To je v podstatě i důvodem trestního podání ve věci prodeje kulturního domu Repre,“  vyjádřil se bývalý senátor za Mostecko a spoluzakladatel hnutí Vlastimil Balín, který se  podle svých slov angažuje v kauze proto, že on a jeho bližní prý nejsou ve službách podnikatelských firem či jednotlivců, církví ani jiných subjektů.

Na webových stránkách před časem Leoš Vaněk z hnutí OMMO doslova nařkl některé lidi z přijímání úplatků v případě „Repre versus řeholníci“. „Někdo možná platí ostatní protagonisty v tomto smutném divadelním kusu. Některé platí magistrát, část z nich byla zvolena v loňských komunálních volbách a Mostu vládne, některé stát a některé možná bůhvíkdo, kdo má zájem na tom, aby se prodej Repre ubíral žádoucím směrem,“ píše zde doslova.

Nafouknutá bublina či Damoklův meč nad mosteckými politiky?

Právní nárok řádu na pozemky prd Repre a v jeho okolí potvrzuje podle Leoše Vaňka stanovisko právního zastoupení řádu minoritů, které má k dispozici a se kterým již dávno seznámil vedení města Mostu i developerskou firmu Crestyl, která pozemky i s objektem koupila. „Vedení města bylo rovněž upozorněno Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, že například pozemek, na kterém se nachází budova magistrátu a některé přilehlé pozemky, jsou předmětem církevní restituce, a to již dlouho před prodejem Repre. Rozhodně je tento majetek, historicky patřící Minoritům minimálně předmětem církevních restitucí. Nutno podotknout, že se toto restituční právo vztahuje pouze na pozemky a že budovy nejsou v tomto případě tímto nárokem dotčeny,“ uvádí dále Leoš Vaněk.

Komunální establishmnet nebere útoky minoritů a mávání žalobami příliš vážně. Demolice celého Repre i s planetáriem je tak na spadnutí, a  to metaforicky i fakticky. Vedení města nedávno na tiskové konferenci potvrdilo, že pro veřejnost chystá prezentaci záměru ve spolupráci se skupinou Crestyl. O umělý vesmír by obyvatelé neměli po demolici přijít. Nový vlastník se totiž městu zavázal, že v moderním objektu, který místo dosavadní budovy postaví, planetárium vybuduje. Sice již nebude v netradiční kopuli, ale služby, garantované odborně Astronomickou společností Most, by měly zůstat stejné. Kdy to bude, není jasné. Podle zveřejněné studie EIA by se dalo předpokládat, že se zahájením stavby se začne již napřesrok a nový dům by na kontroverzní půdě mohl stát na konci roku 2015.

Milionový majetek za hubičku?

Leoš Vaněk je přesvědčen, že politici, kteří pro prodej zvedli ruku, by v případě soudního prokázání nároku minoritů měli nést odpovědnost politickou i trestně-právní, a to i s ohledem na nízkou cenu v prodeji, kterou považuje za zanedbání péče o svěřený majetek. Podle jeho slov byla hodnota majetku ve výši kolem 520 milionů korun včetně pozemků, které navíc nejsou v majetku města, prodána bezprecedentním rozhodnutím zastupitelstva za směšnou částku 28 milionů korun. I k tomuto se již vedení města ovšem dříve vyjadřovalo. Nižší cenu totiž nový majitel vykompenzuje investicí do centra města v miliardové hodnotě. Zárukou má být fakt, že zde již postavil obchodní dům Central, bytovou rezidenci Odeon a odkoupil i hotel Cascade,

Může za to Evropa

K odprodeji Repre z majetku města a rozbrojům s minority a jejich zastánci nemuselo vůbec dojít. Mostečtí politici totiž nejprve před lety usilovali o získání evropských dotací opravu společenského stánku statutárního města, který je umístěn v samém srdci Mostu, pár metrů od magistrátu a divadla.

V rámci příprav Integrovaného plánu rozvoje města – Centrum (IPRM – Centrum) se navíc rovněž pracovalo i s variantou likvidace - objevila se v něm alternativa odbourat i jen jednu část objektu. Na IPRM ale město nezískalo peníze – potřeba bylo přibližně čtvrt miliardy na nejnutnější rekonstrukci.

Kdo jsou minorité?

Řád minoritů, kteří se letos dostal v kauze Repre do hry, má v severočeském Mostě svou tradici.  Církevní komunita zde mívala klášter, založený ve 13. století. Tito následovníci Františka z Assisi, zakladatele řádu, jsou žebravým řeholním řádem, jednou z větví františkánského řádu. Jejich smyslem je žít v naprosté chudobě a věnovat se prospěšným misiím.

Řád byl historicky prvním vlastníkem dotčených parcel podle prvního písemného záznamu z roku 1875, poslední písemný dokument o vlastnictví je pak z roku 1948. Co se s ním dělo v době minulého režimu, před a po začlenění do vlastnictví státu, bude muset zřejmě rozsoudit až soud, pokud byla skutečně žaloba odpůrci prodeje podána. Podle minoritů mostecká radnice v roce 1997, kdy byl starostou občanský demokrat Jiří Šulc, neoprávněně iniciovala převod pozemků pod kulturním domem do majetku města Mostu, což podle Vaňka restituční zákon z roku 1991 nepovoloval. Měl se na ně vztahovat blokační paragraf 29, zákona 229/91 sb.

Pokud by se s výstavbou nového Repre začalo v roce 2014, bylo by to příhodně přesně 30 let od vzniku dnešního Repre, které se stavělo v letech 1978 až 1984.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …