Vyhozený úředník opět promlouvá: Schwarzenbergovi lidé mi hrozí smrtí

24.01.2013 18:20

VIDEO Bývalý úředník Schwarzenbergova Ministerstva zahraničí Jakub Klouzal, který upozornil na korupci, a přesto byl s vědomím knížete z úřadu vyhozen, promlouvá na dalším videu. Vysvětluje další podrobnosti své kauzy a dokonce uvádí, že mu příznivci knížete vyhrožují smrtí, pokud na Schwarzenberga podá trestní oznámení.

Vyhozený úředník opět promlouvá: Schwarzenbergovi lidé mi hrozí smrtí
Foto: youtube.cz
Popisek: Bývalý zaměstnanec ministerstva zahraničí Jakub Klouzal

Zveřejnění dalšího videa zdůvodňuje tím, že obdržel mnoho reakcí, kde po něm lidé žádají upřesnění některých minulých tvrzení. A protože chce, aby celá věc nezněla nedůvěryhodně, přikládá nyní konkrétnější podrobnosti.

Jak vám máme věřit, že první video není nesmysl, když jste neuvedl žádné konkrétní případy? Na kameru nyní proto Klouzal ukazuje titulní strany novin, kde se o jeho případu v minulosti podrobně psalo. Dále zmiňuje, že obdržel Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci, byl nominován na Cenu bílé lilie a nyní je za to nominován na cenu Ligy lidských práv. „Konkrétnější podrobnosti a dokumenty ukazovat nemohu, ty patří právníkům a policii,“ uvádí.

Sám ministr Schwarzenberg podle něho věděl, že je mu vyhrožováno smrtí. „Osobně jsem ho o tom informoval, pochválil jsem mu brýle a řekl, že od jeho lidí unikají informace a je mi vyhrožováno na životě. On jen reagoval, že mi může obstarat stejné brýle a že mám jít na policii. Tím jsem pochopil, že mi nijak nepomůže. Nehledě na to, že bylo jeho povinností tyto materiály vzít a zpracovat,“ říká bývalý Schwarzenbergův podřízený.

Věděl kníže, že ho vyhazují z ministerstva a jak se zachoval? „V době, kdy mě vyhazovali, jsem se k němu snažil třikrát dostat, nepodařilo se to ani jednou, nicméně ta informace se k němu dostala. Řekli mi, že ho bolí záda a že to řešit nebude. Tím jsem pochopil, že nemám zastání ani v tom, že bych dostal místo řadového referenta,“ zmiňuje.

Nařídili mu, aby o ministrovi mluvil jako o knížeti

Jakub Klouzal reaguje také na to, že ho Ministerstvo zahraničí tehdy na svém webu označilo za spolupachatele těchto machinací. „Po zveřejnění jsem po panu ministrovi požadoval, dokonce jsem mu napsal dopis, aby se ministerstvo omluvilo a zprávu dementovalo. Nejenže mi nechali vzkázat, že se mi ministr nemá za co omlouvat, ale současně jsem byl upozorněn, že když o panu ministrovi mluvím, nesmím o něm hovořit jako o člověku, ale jako o knížeti,“ prozradil.

A proč tyto informace nezveřejnil již dávno, ale pár dní před volbami? „Jednak to bylo zveřejněno už v minulém roce a už v roce 2011 jsem v tom spolupracoval s Nadačním fondem proti korupci, což dokonce pan ministr schválil,“ říká Klouzal. Situace je ale podle jeho slov mnohem vážnější.

Výhrůžky smrtí

„Teď jsem ke zveřejnění přikročil, protože na mě byl činěn naprosto nepřípustný nátlak, abych nic takového nedělal. Navíc jsem byl včera upozorněn, že pokud bych podal trestní oznámení na pana Schwarzenberga, mohlo by se mi něco stát a že to je velice nebezpečné,“ uvedl dokonce Klouzal.

Ten již v předchozím videu prozradil, že mu volební tým knížete a jeho příznivci hrozí, aby nic nezveřejňoval, ani nepodnikal žádné další kroky.

Nyní také upřesňuje, proč se prý předseda TOP 09 nechá snadno obelstít. Když totiž má ministr mluvit s nízkým podřízeným, doprovází ministra podle protokolu vždy vysoce postavený úředník. „Ten si vás vezme stranou a řekne, co mu máte říkat. Pak máte na výběr. Buď to ministrovi řeknete tak, jak to je, on zjistí, že mu ostatní lžou a mávne nad tím rukou. Pak ale začnete mít z práce peklo. Anebo mu řeknete, co se od vás čeká a máte pokoj,“ vysvětluje vyhozený úředník.

Má-li někdo pochybnosti, proč Klouzal už všechny materiály nepředal na policii a trvá to příliš dlouho, i to následně na videu vysvětluje. „Je toho neuvěřitelné množství. Zpracování je hodně metodicky náročné a samotného materiálu je strašně moc. A protože jsem to tam celé prožil, je pro mě i psychicky náročné se k tomu vracet,“ zdůvodňuje na závěr Jakub Klouzal s tím, že dokumenty k jednotlivým kauzám, kterých je hodně, postupně zpracovává.

Jak bylo zmíněno, Klouzal za to, že s těmito informacemi už před časem veřejně vystoupil, dostal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka a finanční odměnu 100 tisíc korun.

Janeček však přesto na Hrad podporuje právě knížete a podle jeho sdělení ParlamentnímListům.cz na tom nebude nic měnit. „Dovedl bych si představit mnohem lepšího kandidáta a pana Schwarzenberga neřadím mezi skutečně kvalitní kandidáty a je pravda, že situaci kolem Jakuba Klouzala určitě podcenil, nebylo to tam v pořádku a nic se na tom nemění. A ještě horší pro mě je jeho podpora Kalouska, taková je realita. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, v jaké jsme situaci. Jednoznačně proto říkám, že jediný smysluplný kandidát pro naši zemi je teď právě Schwarzenberg, jinak si nechci ani představovat důsledky," řekl Janeček nedávno redakci. Jeho přístup je zajímavý. Ve středu totiž oproti tomu Karel Janeček navrhl Senátu, aby za amnestii podal na prezidenta Klause žalobu pro velezradu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …