Je mi z něho špatně, to je moc! Hřebejk to drsně schytal za urážky Zemana

31.01.2013 15:08

Jan Hřebejk, fanoušek knížete Karla Schwarzenberga, nazval Zemanovy podporovatele rudými a hnědými prasaty. Svůj nepříliš lichotivý výrok řekl známý režisér v sobotu večer v Lucerna Mucic baru. I po pár dnech ale nad jeho slovy kroutí umělci i politici hlavami. Třeba hudebník a dirigent Felix Slováček vzkazuje, že on rozhodně žádné prase není a už vůbec ne rudé.

Je mi z něho špatně, to je moc! Hřebejk to drsně schytal za urážky Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Na každý jeho nový film se diváci těší, k jeho filmům se i při opakovaném uvedení v televizi lidé rádi vracejí. Za film Musíme si pomáhat byl dokonce nominován na Oscara a doma získal tři České lvy kupříkladu za filmy Horem pádem a Šakalí léta. Přesto režisér Jan Hřebejk nejde pro nějaké to ostré slůvko daleko. Naposledy se nechal Hřebejk slyšet v sobotu, v baru Lucerny, kde podporovatelé Karla Schwarzenberga očekávali výsledek druhého kola prezidentských voleb.

„Naprostá hanba je, s čím Miloš Zeman přišel ve druhém kole, přišel s naprosto estébáckým a fašistickým svinstvem a to se mu vymstí. Rudá a hnědá prasata táhnou lháře a demagoga na Hrad," sdělil přímo v ten den do kamery televize Prima Family Jan Hřebejk.

Zda jeho výrok byl vyztužen nějakou tou sklenkou alkoholu, či velmi vypjatou emotivní náladou, která v Lucerně tehdejší večer vládla, to Hřebejk ParlamentnímListům.cz nevysvětlil. Telefon totiž nebral a ani na sms zprávu naší redakci neodvětil. Ovšem jeho kolegové z branže, či politici už tak ticho nejsou.

Mají všichni máslo na hlavách

„To, co řekl pan kolega, je jeho věc, ale já s tím rozhodně nesouhlasím. Tohle už je moc. Tyhle řeči pak může aplikovat na kohokoliv, kteréhokoliv politika, neboť všichni z nich mají máslo na hlavě,“ reagoval na Hřebejkova slova pro ParlamentníListy.cz režisér Zdeněk Troška.

„Já jsem volil Jana Fischera, a když neobstál, tak z těch dvou jsem už ve druhém kole nevolil nikoho. Kdybych ale měl vybírat mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem, tak bych se přiklonil k Zemanovi, neboť Schwarzenberg by byl prezidentem horních deseti tisíc, tedy i diplomatického sboru a VIP osobností, ale Zeman opravdu podle mého bude prezidentem zbytku národa. Navíc, co udělal Zeman kdysi ve vládě, s tím se potýkáme dodnes. Co ovšem udělal Schwarzenberg - s tím se budeme potýkat ještě dalších padesát let! Mně vadí, že Schwarzenberg souhlasil s tím, že se tady postaví v Brdech americký radar, že podepsal církevní restituce, že Kalouskovi kývl na zvýšení daní a snížení důchodů pro lidi. On v podstatě pro ten český národ neudělal vůbec nic! Proto si myslím, že tam (na Hradě) nemá co dělat,“ dodal Troška.

Jandák: Je mi z nich špatně

„Já si myslím, že si každý o reakcích herců udělal obrázek, a jak jsem zaznamenal na internetu, tak už se objevují zprávy, aby lidé přestali platit poplatky České televizi, která dává těmto lidem práci a aby nechodili do divadel a do kin na některé herce. To je ale reakce obyčejných lidí...Já jsem z toho všeho konsternovaný a nevím, co k tomu říci víc, mne je z nich jenom špatně,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec a herec Vítězslav Jandák (ČSSD).

"Kdokoliv z kumštu ještě před pár dny řekl, že by volil Zemana, tak se stal nepřítelem. Nevím, kam to chtějí ještě dotáhnout. Tady vznikla navíc jedna věc a to, že když volby nedopadnou tak, jak si ´ušlechtilí´ lidé přejí, tak zpochybní volby. Já na to říkám jen jednu věc: Havel nám přinesl svobodu, ale nepřinesl nám jednu věc a tou je demokracie. Tu se musíme učit ještě hodně dlouho,“ dodal důrazně Jandák.

K tomu, že dodnes Hřebejk svá sobotní slova nijak nepoupravil, pak doplnil: „Asi se stydí, no a jestli se stydí, tak to je v pořádku. Jestli ale ne, tak děj se vůle boží.“

Hudebník a dirigent Felix Slováček, který byl dlouho před volbami Zemanovým veřejným podporovatelem, o nějakém vyjádření režiséra Hřebejka neměl ani potuchy. „Že by něco takového řekl? Tak to vůbec nevím. A dá se tomu věřit?“ kroutil napřed Slováček nechápavě hlavou.

Když mu ParlamentníListy.cz vysvětlily, že i dnes lze na webové stránce televize Prima najít slova Hřebejka střižená do vysílání sobotních večerních zpráv, tak dodal: „Já jsem člověk, který nebyl nikdy spojen s žádnou politickou stranou a nejsem ani hnědý a ani rudý prase. Zdá se mi ten jeho výrok hodně nevkusný.“

Vašut: Je to přinejmenším politováníhodné...

Ani další podporovatel Miloše Zemana nevěřil, že by výrok režiséra Hřebejka byl autentický. „Já nechci moc komentovat to, co jsem sám neslyšel,“ poznamenal nejprve herec Marek Vašut. „Ale pokud něco takového pan Hřebejk opravdu řekl, tak je to přinejmenším politováníhodné. Jsem ale k těmto věcem velmi rezervovaný, neboť i já jsem na internetu o sobě četl něco, co jsem nikdy nevyslovil,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Vašut.

„Myslím, že tento výrok spíše vypovídá něco o panu Hřebejkovi, a nikoliv o těch, kterým byl adresován. Na druhou stranu kampaň byla vyhrocená z obou stran. Karel Schwarzenberg ale měl skutečně zjednodušenou pozici, protože špínu na Miloše Zemana obstarali za něj většinou jiní, tedy v tomto případě některá pravicová média,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Nemyslí si, že by se Miloš Zeman někdy – kromě výroku, za který se omluvil - dopustil něčeho, co by bylo možné označit podobnými slovy, které použil právě Hřebejk. „Pokud se neumí smířit s vůlí voličů, pak je zřejmě sympatizantem jiného proudu než demokracie. Je ale potřeba se umět vyrovnat s tím, že tady byly svobodné volby,“ dodal Tejc.

Režisérův výrok nenechal chladným ani místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD), jenž patří k Zemanovým zastáncům v ČSSD.

Ctnostný kníže ani nebyl schopen uznat porážku

„Takže takto vidí občany naší země pražská kulturní fronta pana Schwarzenberga? Co by asi dělali, kdyby jejich guru vyhrál? Ten ctnostný kníže ani nebyl schopen uznat volební porážku a popřát vítězi demokratických voleb. Smutné," konstatoval senátor na svém facebookovém profilu.

Zajímavé také je, jak se k výhře Miloše Zemana nyní staví ti, co byli na straně Schwarzenberga. Tak kupříkladu český dokumentarista, režisér a kameraman Martin Vadas na své facebokové stránce zveřejnil: „Volební zákon zakazuje, aby kandidát se mohl prolhat na Hrad.“ Podle Vadase by se totiž měla dělat volební kampaň čestně a poctivě. „Zejména nesmí být o kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje,“ zmínil.

Proto spolu s nevládní organizací společností Růžový panter podporuje soudní přezkum prezidentské volby. „Domnívám se, že přičiněním Miloše Zemana došlo k hrubému porušení zákona č. 275/2012 Sb. o volbě prezidenta České republiky (§ 35 zákona uvádí v odstavci 2 - Volební kampaň musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje)," vysvětlil pak Vadas na svém facebookovém profilu.

Považoval jej za menší zlo...

 „Já jsem ale nikdy nebyl přímým podporovatelem Karla Schwarzenberga, proto jsem v sobotu nebyl ani v Lucerna Music baru. Ovšem Schwarzenberga jsem vskutku považoval za větší dobro, nebo menší zlo, protože všechny ostatní eventuality byly špatné nebo jsou špatné,“ vysvětlil pak Vadas ParlamentnímListům.cz.

K výrokům Jana Hřebejka pak Vadas, který je třeba známý dokumentární sérií Proces H o skupině Milady Horákové dodal: „Je to jeho výrok a asi pro to má nějaké důvody, aby to takto říkal....Já ale nevím, jestli takto označil přímo voliče, takto bych to nečetl.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …