Za mým obviněním je mocenský boj. Exšéf DPP ukazuje na tajemníka Svobody

01.03.2013 7:51

Bývalý ředitel Dopravního podniku hl. města Prahy Martin Dvořák hodlá podat stížnost proti postupu protikorupční policie. Obvinění ze dvou trestných činů, která mu byla doručena, jsou podle něho účelová. Jak Dvořák řekl ParlamentnímListům.cz, jde o mocenský a ekonomický boj.

Za mým obviněním je mocenský boj. Exšéf DPP ukazuje na tajemníka Svobody
Foto: tan
Popisek: Bývalý šéf DPP v Praze Martin Dvořák

Martin Dvořák rovněž redakci poskytl kompletní obsáhlé prohlášení, kde jednotlivá pochybení, účelovost a protiústavnost obvinění důkladně rozebírá. Exředitel DPP je stíhán pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání odporuje zákonným požadavkům trestního řádu, který stanoví náležitosti takovéhoto rozhodnutí. Není popsán skutek, ze kterého jsem obviněn. V odůvodnění usnesení nejsou označeny skutečnosti, které odůvodňují závěr o důvodnosti trestního stíhání. Není zřejmé, z jakého důvodu a proč má jít v mém případě o jednání trestné, není patrné, jakými konkrétními zjištěnými skutečnostmi policejní orgán své závěry odůvodňuje,“ píše Dvořák v prohlášení.

Podle něho je výrok usnesení zcela v rozporu s jeho odůvodněním. Usnesení je prý zcela nesrozumitelné a policejní orgán tedy postupoval v rozporu s platnými právními předpisy, včetně Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod.

V komentáři pro ParlamentníListy.cz se pak Dvořák podivuje nad tím, že jen několik minut poté, co mu usnesení o zahájení trestního stíhání bylo předáno, vše věděla MF Dnes.

„Je zarážející, že řádově patnáct minut potom, co mi policejní orgán předal obvinění, už mi volala redaktorka Mladé fronty, že je z důvěryhodných zdrojů informována o tom, co se stalo. Vzhledem k tomu, že jsem měl okamžitě možnost si prostudovat ten materiál, konstatuji přesvědčení, že to celé bylo jen v souvislosti s probíhajícím zastupitelstvem, aby se vytvořila obrovská mediální vlna útočící na mě, která by měla odpoutat pozornost od megaprůšvihu docenta Svobody a jeho výběrčího pana Hanče,“ řekl Martin Dvořák redakci.

Materiál advokáta Lásky je nesmyslný

Ten zpochybňuje především zkoumání, které ve věci DPP pro pražský magistrát dělal advokát Václav Láska. „Po více než roce vyšetřování a poté co mnoho právníků i renomovaná auditorská společnost KPMG jasně dalo stanovisko, že materiál Václava Lásky je holý nesmysl, dostanu sdělení, které je po patnácti minutách okamžitě mediálně futrováno. V tom sdělení jsem obviněn z toho, že jsme nevýhodně nastavili zadávací kritéria zakázky,“ uvádí exšéf DPP.

„Ta nevýhodnost má spočívat v tom, že jsme požadovali standardní ISO, což bylo naší povinností, protože dopravní podnik je a byla certifikovaná firma, takže to musí požadovat i po svých dodavatelích. Za další jsme požadovali, aby v rámci zvýšení kvality služeb určitá část zaměstnanců uměla německy nebo anglicky, což je opravdu ‚skandální‘ a paralelně, aby uměli práci s počítačem. A to bylo také údajně diskriminační kritérium. To už ale opravdu považuji za skandální, trapné a směšné,“ sděluje jasně Dvořák.

Zároveň podle svých slov pevně věří, že až bude možnost veřejně prostudovat text jeho stížnosti, tak lidé pochopí obludnost tohoto příběhu, který se hraje. „Jeho evidentní snahou je odpoutávat pozornost od hlavních a klíčových problémů,“ konstatoval pro server ParlamentníchListů.cz.

Mocenský boj a snaha zničit politickou konkurenci

Martin Dvořák se navíc zamýšlí nad úlohou osobního tajemníka primátora Bohuslava Svobody Marka Hanče. „Pevně doufám, že to mnoho novinářů začíná chápat racionálně. Shrňme si příběh pana Lásky, kdy probíhala mimořádně utajená jednání všech možných orgánů, zleva doprava byly předávány utajené kopie, které byly číslovány, a paradoxně některá klíčová média tyto materiály měla ještě dříve, než orgány města,“ podivuje se.

„A kdo je roznášel? Dělal to pan Hanč. Dnes se ukazuje, že ten materiál byl jeden velký podvod a fabulace a ptám se, proč zrovna Hanč tyto materiály roznášel? Kdo vybral Václava Lásku a proč ten lhal? Proč se mluvilo o stomilionových škodách, když se ukázalo, že žádné neexistují? Je to jen snaha zdevastovat politickou skupinu jinou politickou skupinou. Je to mocenský ekonomický boj, nic jiného za tím není. Kdo si dá práci studovat materiály věcně a faktograficky, musí to chápat,“ doplnil pro redakci ParlamentníchListů.cz exředitel DPP Martin Dvořák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…