Hackeři z Anonymous chtějí zatřást světem. Možná prý dojde i na korupci

23.04.2013 16:19

Hactivistické hnutí Anonymous o sobě dalo v Česku vědět hlavně vloni. Teď se zdá, že alespoň ta jejich česká odnož spí. Těžko říci, zda je to vlivem poklesu zájmu, nějakých represí či hrozeb, o kterých však nikde nepadla ani zmínka, či zda to znamená jen takzvané "ticho před bouří". ParlamentníListy.cz proto udělaly malý souhrn jejich aktivit i toho, co od nich některé osobnosti očekávaly (očekávají). A nahlédly i do toho, co se plánuje...

Hackeři z Anonymous chtějí zatřást světem. Možná prý dojde i na korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka hnutí Anonymous

Známé hacktivistické hnutí Anonymous prostřednictvím sociálních sítí vyzývá k protestu proti legislativě nazvané zkratkou CISPA. Ta nedávno úspěšně prošla hlasováním v americké Sněmovně reprezentantů. V případě, že zákon vstoupí v platnost, bude společnostem umožněno sdílet privátní data s americkou vládou bez souhlasu samotných uživatelů.

Zákon se v internetové komunitě proto střetl s vlnou odporu a objevily se první výzvy na oficiální protest. Anonymous upozorňují na to, aby lidé agitovali na svých oblíbených webech a tímto způsobem tlačili na provozovatele, aby se zúčastnili 24hodinového blackoutu. Tedy odstávky stránek. Ta se podle slovenského webu živě.sk mohla uskutečnit  v pondělí, 22. dubna. Mohla, ale neuskutečnila, jak nyní víme.

Dlužno podotknout, že to ale byla po delším čase zpráva o tom, že hnutí Anonymous funguje a žije, i když ne všechny cíle, ke kterým vyzývalo prostřednictvím videí i v minulém roce, byly dosaženy. A to i přesto, že do těchto hackerů, novým slovem nazývaných hactivisté, byly vkládány velké naděje.

Revoluce v oblasti politiky i odhalování korupce?

Očekávalo se od nich, že nejen kyberprostor, ale i mezilidské vztahy a komunikaci budou moci zásahy hackerů zásadně ovlivnit. Podle slov politologa Zdeňka Zbořila pro ParlamentníListy.cz by prý mohly předznamenat zásadní revoluci i v oblasti politiky a kšeftaření nebo i v odhalování korupce.

V posledním roce, kdy se významně Anonymous začalo angažovat i v Česku, nabylo hodně lidí dojmu, že tato skupina začíná ovládat svět. Třeba proto, že se jí podařilo napadnout i zdánlivě neproniknutelné weby FBI či britského Scotland Yardu. Zveřejnili i záznam rozhovoru vyšetřovatelů těchto institucí, na němž agenti diskutují o taktice boje právě proti hackerům.

Mezilidské a politické problémy jen v kyberprostoru?

V souvislosti s gradací aktivit hackerů se nabízela a stále ještě nabízí otázka, jak jejich činnost ovlivní v blízké budoucnosti mediální, politickou, ale i celospolečenskou situaci do budoucna? Bude to znamenat, že se přenesou mezilidské i politické problémy postupně už jen do kyberprostoru? Mohou tyto aktivity přinést i pozitivní dopady? Například konce válek, demonstrací a protestů? Třeba kvůli tomu, že se hackerům podaří nabourat do počítačů politiků, představitelů veřejného života a dalších lidí, kteří mohou být terčem korupčního nebo dalšího nelegálního jednání?

Dalekosáhlé důsledky

„Možná, že jsme na prahu nějaké revoluce, ve smyslu náhlé, rychlé změny poměrů. A strach těch, kteří si mysleli, že jsou nedotknutelní, tady už je. Tak proč by nedošlo i na korupci, materiální i morální,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz odborník na politiku, ale i extremismus, Zdeněk Zbořil.

Podle něj mohou mít hackerské aktivity skutečně dalekosáhlé důsledky, i když ne vše se asi přesune do kyberprostoru. Přesto je prý zřejmé, že už tato generace projde zásadními změnami. Jak se však zdá po loňském vzestupu tohoto hnutí, nastává zřejmě jistý propad. I když i v tomto roce i česká odnož hnutí o sobě dala vědět, například napadením zpravodajských a některých dalších webů a ohlásila se i v souvislosti s bankovním sektorem. Nejen, že některé weby bank musely čelit útoku, na facebookových stránkách Anonymous se objevily dokonce i výzvy k veřejnosti, aby vybrala své finance z bankovních účtů. Přesto jsou aktivity Anonymous zatím v prvních měsících tohoto roku slabší, než tomu bylo vloni. Lekli se něčeho jeho přívrženci? Byl na ně vyvíjen nějaký nátlak, represe? Nebo jen ztratili zájem a hnutí postupně bude odumírat, stejně jako jiné velké světové protestní iniciativy?

Podle mediálního odborníka Daniela Dočekala, který se specializuje na sféru internetu, je možné prakticky vše. „Anonymous jsou všichni a nikdo. Může se za ně vydávat kdokoliv,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že proto reálné nebezpečí ze strany hackerů nevidí.

Volání po změně systému přichází - nejsou to právě oni, kdo ji prosadí?

Podle úspěšného podnikatele v oblasti elektronických médií Libora Malého však lidé skryti za maskou Anonymous skutečně mohou do současného skomírajícího systému přinést zásadní změny.

„Zastupují  novou generaci lidí, kteří nechtějí žít podle stávajících pravidel, ale vědí, že nemají žádnou konstruktivní alternativu. Proto ji hledají. A boří to, co je. Vše je křivka, a já se obávám toho, že my už jsme se v současném systému dostali za její vrchol a teď jedeme dolů. Proto je třeba o změně přemýšlet,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Libor Malý, který v loňském roce prodal svoji firmu za bezmála miliardu korun a spustil před několika měsíci nový systém, ve kterém by mohli lidé fungovat bez peněz. Aktivně totiž praktikuje v životě tibetský buddhismus a s pomocí této orientální filozofie se rozhoduje i v obchodu.

Kdo jsou Anonymous?

Nutno vysvětlit, že Anonymous je skutečně volné společenství hackerů, recesistů a síťových aktivistů, které nemá jasnou strukturu a vedení a ani jasné zaměření, proti čemu a jak bojuje. I proto je všeobecně vnímáno jako hackerské sdružení, protože největší pozornost vzbuzuje svými hackerskými útoky, ale prezentuje se i různými žerty či recesemi nebo pouhými sděleními na internetu.

Každý konkrétní čin je tak směřován jako protest proti činům, s nimiž členové hnutí nesouhlasí. Často je vyprovokuje konání politiků, soudů, policie nebo vrcholných manažerů.

Aktivisté z mezinárodní skupiny Anonymous se zapojují do ad hoc operací různého druhu. Při svých hackerských útocích obvykle používají metodu tzv. DDoS, kdy začnou tisíce počítačů v jednu chvíli přistupovat na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Od roku 2003, tedy už deset let

Do užšího povědomí široké veřejnosti, ale zejména počítačových znalců, se Anonymous dostalo v roce 2003, velkou mediální pozornost si získalo o několik let později v souvislosti s uzavřením serveru WikiLeaks. V lednu roku 2012 pak v reakci na vypnutí populárního serveru Megaupload aktivisté podnikli sérií útoků zaměřených na servery FBI, Bílého domu a dalších státních institucí v mnoha zemích.

Uživatelé obvykle své příspěvky a obrázky publikují anonymně pod hlavičkou Anonymous. Členové skupiny se často prezentují s maskou inspirovanou tragickým hrdinou katolických vzbouřenců v Londýně na počátku 17. století Guyem Fawkesem, jejíž moderní podoba se objevila v britském komiksu V jako Vendeta. (Guy Fawkes se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu.)

Jak uvádí Wikipedie, Anonymous je anonymní a na sobě nezávislé nehierarchické hnutí. Prohlášeními a spontánní výzvami k demonstracím Anonymous dospělo ve světě k mnoha veřejným protestům s jasným poselstvím o nezbytnosti šíření informací.

Vzhledem k faktu, že Anonymous je sdružení bez struktury a vedení, odborníci si lámou hlavu nad tím, jaké mohou být skutečné záměry této skupiny. Mnozí Anonymous se totiž soustřeďují na tvorbu videí, kterými se snaží rozšířit informaci o svém hnutí, jiní Anonymous používají své suverenity v kyberprostoru k prezentování cynických žertů. V tomto bodě zmiňuje Wikipedie případ webových stránek zaměřených na mravní život mládeže nocussing.com, které Anonymous v lednu 2009 napadlo a získalo osobní informace o vlastníkovi stránek, který byl posléze zahlcen obscénními telefonáty a e-maily a dokonce i pornografickými zásilkami.

Ať už bude výzva k vypnutí webových stránek jako protest proti CISPA vyslyšena, je na místě připomenout, že by nešlo o první protest tohoto typu. Vloni v lednu se do protestů proti mezinárodním smlouvám s názvy SOPA a PIPA zapojilo víc jak 7 tisíc webů z celého světa, včetně Wikipedie, Redditu či Google.

Světové hnutí Anonymous také upozorňuje opakovaně na monitorovací projekt Evropské unie INDECT. Jelikož z několika videí, které Anonymous k tomuto šmírovacímu Velkému bratrovi zveřejnilo, vyplývá, že má být spuštěn letos, zaznívají výzvy k protestům. Ty se mají uskutečnit celosvětově 1. června.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …