Katedrála sv. Víta odmítla sloužit mši za Cháveze. Velvyslanec je v šoku

27.04.2013 13:59

Správa pražské svatovítské katedrály, respektive Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze řešila „zajímavý“ případ. Poté, co venezuelský prezident Hugo Chávez po dlouhém léčení podlehl těžké nemoci, venezuelské velvyslanectví v Praze požádalo o konání zádušní mše svaté za zemřelého prezidenta. Bylo však odmítnuto.

Katedrála sv. Víta odmítla sloužit mši za Cháveze. Velvyslanec je v šoku
Foto: Archiv VJHL
Popisek: Velvyslanec Bolívarovské republiky Venezuela, Víctor Julián Hernández León

V latinskoamerické Venezuele je podle dostupných údajů 96 % obyvatelstva katolického vyznání. Hugo Chávez, který zemřel letos 5. března, se ke katolické církvi hlásil také. Navíc podle agentury CNA v posledních týdnech svého života přijal duchovní vedení a svátosti.

Chávez zemřel v náruči Krista

Tehdejší venezuelský viceprezident Nicolás Maduro, který byl nyní zvolen prezidentem, při oznámení Chávezova úmrtí uvedl, že venezuelský vůdce zemřel v náruči Krista.

Proto se jen několik dní po prezidentově smrti venezuelská ambasáda obrátila na Metropolitní kapitulu u sv. Víta, konkrétně na sekretariát jejího probošta a biskupa Václava Malého. Odtud však prý dostala zamítavou odpověď s tím, že zádušní mši za cizího státního příslušníka uspořádat možné není.

Takový argument ale může jen stěží obstát. V roce 2010 totiž ve svatovítské katedrále celebroval pražský arcibiskup Dominik Duka zádušní mši svatou za oběti polské letecké tragédie u Smolenska, při které zemřel polský prezidentský pár a řada dalších nejvyšších představitelů státu.

Na Thatcherovou se vzpomínat smí

V červenci 2011 v jednom z pražských kostelů proběhla taktéž zádušní mše, a to za zemřelého Otto von Habsburga, který též pochopitelně nebyl českým občanem. Navíc teď ve středu se ve svatovítské katedrále konala tzv. ekumenická modlitba za zemřelou britskou premiérku Margaret Thatcherovou.

Přitom se zádušní mše za Huga Cháveze konala dokonce i v samotném Římě, centru katolicismu, a to jen několik dní před zahájením volby nového papeže.

ParlamentníListy.cz požádaly v této věci o vyjádření velvyslance Bolívarovské republiky Venezuela v ČR Víctora Hernándeze, aby situaci blíže objasnil.

Venezuelský velvyslanec doufá, že se vše vysvětlí

„Pro nás Venezuelany je zarmucující skutečnost, že jsme nemohli v České republice, právě v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha zavzpomínat a žádat Stvořitele o spásu duše pana prezidenta Cháveze. Domníváme se, že právě v Latinské Americe je převážná a podstatná část věřících katolické církve,“ řekl redakci velvyslanec.

Na světě je podle něho více než miliarda katolíků a v Latinské Americe je 700 milionů lidí, z nichž převážná většina jsou právě katolíci. „Zanechalo v nás takovou hořkou pachuť, že jsme nemohli ctít tradice a povahu našeho národa, který hluboce věří v Ježíše Krista,“ řekl Víctor Hernández.

„Jsem přesvědčený, že to bylo jen nějakým nedopatřením, neboť naše svatá církev má za úkol pečovat o naše duše. Určitě se to vyřeší,“ dodal velvyslanec pro ParlamentníListy.cz.

Podle arcibiskupství to není obvyklé

Stejně tak se redakce s dotazem obrátila i na mluvčího pražského arcibiskupství Aleše Pištoru. „Není obvyklé, aby se zádušní mše za hlavy států, které jsou v naší zemi zastoupeny diplomatickými misemi, konaly v katedrále sv. Víta. V případě tragické smrti prezidenta polské republiky pana Lecha Kaczyńského se jednalo o mimořádnou katastrofu pro celý sousední polský národ, který má s naším národem velmi úzké vztahy. V případě smuteční modlitby (nikoli mše svaté) za zesnulou premiérku Margaret Thatcherovou musíme vycházet z pomoci, kterou Spojené království Velké Británie a Severního Irska poskytovalo při vzniku Československé republiky, po 1. světové válce, v 2. světové válce a v době 40 let komunistické diktatury,“ zdůvodnil ParlamentnímListům.cz mluvčí Pištora.

Havel nebyl ani křesťan, ale katolický obřad měl…

Zda se nakonec mše za katolíka Huga Cháveze uskuteční či nikoliv, zůstává nejasné. V této rovině je paradoxní konání velkolepých církevních obřadů v katedrále za zemřelého exprezidenta Václava Havla, který katolíkem nebyl.

Tehdejší pohřební obřad dokonce záměrně ignoroval někdejší disident a Havlův blízký Petr Uhl, který prohlásil, že konání katolického pohřbu nechápe, protože Havel nejenže nebyl přímo katolík, ale ani křesťan. Levicový politolog a další z Havlových blízkých Jiří Pehe dokonce i pochyboval, že byl vůbec Václav Havel pokřtěn.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …