Pojišťovny najímají "očka", aby šmírovala klienty, protože přibývá podvodů. A je z toho dusno

04.05.2013 14:45

Co má větší váhu – ochrana soukromí občana, nebo majetku pojišťovny? To je otázka, kterou vyvolává chování pojišťoven, které se brání proti podvodům. Soukromí detektivové, které si pojišťovna najme, natáčejí nyní například invalidy, kteří žádají náhradu za úraz nebo zdravotní poškození. Spor o tom, do jaké míry to je správné a odkdy je to zbytečný zásah do soukromí, je na světě.

Pojišťovny najímají "očka", aby šmírovala klienty, protože přibývá podvodů. A je z toho dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace odborů

Lidové noviny popsaly případy, kdy se soudy postavily k nelegálně pořízeným důkazům rozdílně. Jeden soud je připustil jako důkaz a díky tomu byl prokázán pojistný podvod, v jiném případě to soud odmítl s odvoláním na rozhodnutí Ústavního soudu, který použití soukromého záznamu telefonního hovoru, pokud nebyl nahrávaný požádán o souhlas, zamítl.

Advokátka nedoporučuje nelegální pořizování záznamů

Advokátka Hana Marvanová potvrzuje, že pojišťovna má právo bránit se proti podvodnému jednání ze strany klientů, ale využívat k tomu služeb soukromých detektivů a natáčení videozáznamů určitě nedoporučuje. „Pořizování zvukových nebo obrazových záznamů je velkým zásahem do soukromí. Když má pojišťovna podezření ze spáchání trestného činu podvodu, je lépe se obrátit na policii, ta má zákonné prostředky, jak takové důkazy pořídit, a pak jsou také použitelné před soudem,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Odkazuje na Ústavu i občanský zákoník, kde je kvůli ochraně osobnosti a soukromí zakázáno pořizovat bez zákonných důvodů podobizny, obrazové snímky a zvukové záznamy. „V novém občanském zákoníku není souhlasu třeba, pokud se záznam pořídí k výkonu nebo ochraně jiných práv,“ upozorňuje i na možné výjimky, o kterých pak rozhoduje soud.

Ať se s podezřením raději obrátí na policii

Poslanec ODS Boris Šťastný je přesvědčen, že všude na světě se pojišťovny brání, aby nezaplatily někomu statisíce nebo miliony korun někomu, kdo požaduje náhradu neoprávněně. „Ve všech případech, ať jde o zapálený dům nebo náhradu za úraz nebo invaliditu, postupují při vlastním šetření podle nějakých směrnic. Ale samozřejmě to musí mít nějaká etická pravidla, zákonný rámec,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz poslanec. Dodává, že pojišťovny, pokud zjistí nějaké podezření z podvodu, by měly oznámit své podezření policii, která by pak měla konat.

Pokud někdo podvádí, má být potrestán

Předseda Národy rady zdravotně postižených Václav Krása se pozastavil nad tím, že když posudkový lékař zdravotní postižení nějakým způsobem zhodnotí, měl by invalidy sledovat detektiv. „To je velmi podivné. Na stanovení rozsahu zdravotního postižení nebo následků úrazu jsou odborníci – lékaři. Pokud pojišťovny mají nějaké pochyby, mohou požadovat nové posouzení dalšího lékaře,“ řekl ParlamentnímListům.cz Krása. Na druhou stranu však dodává, že „podvádět se nemá“. Proto připustil, že v takovém případě by měl soud k nahrávkám přihlédnout. „Jestli to plní účel, tak bych nebyl proti. Pokud někdo podvádí, má být potrestán,“ prohlásil šéf Národní rady zdravotně postižených.

Pojistných podvodů přibývá, stěžují si pojišťovny

Lidové noviny popsaly případ zdravotní sestry Andrey Hollerové, kterou natáčel soukromý detektiv najatý pojišťovnou Kooperativa, aby zjistil, jak velké má zdravotní obtíže po nepovedené operaci. Nic podezřelého neobjevil a soud se navíc odmítl jím pořízenými nahrávkami zabývat.

Ale tento případ není zdaleka ojedinělý, samy pojišťovny připouštějí, že se ke sledování uchylují, pokud mají podezření, že ten, kdo žádá vyplacení pojistky, simuluje nebo problém zveličuje. Snaží se tak bránit proti přibývajícím pojistným podvodům. A někdy se jim to vyplatí. Noviny popisují další případ, kdy stejný detektiv dokázal pojistný podvod. Zjistil a zdokumentoval, že postižení klienta pojišťovny, který si nárokoval vysoké odškodnění za pracovní úraz s údajnými trvalými následky, není tak velké. Soud nahrávky jako důkaz připustil, muž nedostal nic a musel zaplatit náklady řízení. Městský soud, který pak v tomto případě rozhodoval o žalobě proti pořizování videa, omluvu ani satisfakci nepřiznal s odvoláním na jiné rozsudky Nejvyššího soudu a Evropského soudu pro lidská práva, který tajně pořízené nahrávky připustil, a s odůvodněním, že „ohled na dobré mravy neumožňuje, aby lži zvítězily“. Rozhodnutí však není pravomocné.

Soukromí je ohroženo

Má prokázání pojistného podvodu prioritu před ochranou soukromí? „Já jsem přesvědčen, že by všichni měli postupovat v intencích zákona. Bohužel u nás se to neděje,“ konstatoval poslanec Boris Šťastný a poukazuje na porušování zákona ze strany médií. „Zveřejňují záznamy odposlechů telefonických hovorů, o kterých často ani neví, jestli jsou skutečné. To jsou naprosto neuvěřitelné věci, proti kterým by měla tvrdě postupovat policie, státní zastupitelství, Úřad pro ochranu osobních údajů, ale tyto instituce nekonají, protože mají strach. Takže ve společnosti se rozmohlo, že tady bez sebemenšího trestu každý může odposlouchávat, koho chce, nahrávat, koho chce, využívat nejrůznější techniky, krást údaje nebo je nakupovat od policie či zpravodajských služeb a beztrestně je zveřejňovat. Pak se nedivte, že soukromí detektivové nasazují nezákonné metody proti podvodníkům. V této zemi se tato věc naprosto zvrhla kvůli nedůslednému postupu všech orgánů, které na to mají dohlížet,“ rozčiluje se poslanec ODS a tvrdí, že soukromí je u nás ohroženo.

Ochrana soukromí nemůže stát nad ochranou jiných práv

Podle právničky Hany Marvanové je celý problém přece jen složitější. Na jedné straně je třeba ctít právo na soukromí, ale záleží vždy na posouzení konkrétní situace. „Nedovolila bych si úplně vyloučit, že soud připustí jako důkaz zvukový nebo obrazový záznam pořízený bez svolení, protože ochrana soukromí nemusí vždy platit, když někdo takový důkaz použije k výkonu nebo ochraně jiných práv,“ upozorňuje na to, že i pojišťovny chrání svá majetková práv proti podvodům ze strany poškozených klientů. Soud by mohl například přihlédnout k tomu, zda bylo možné důkazy pořídit legálním způsobem, například svědectvím, nebo v případě pojišťoven důkladnějším posouzením zdravotního stavu. „Nejlepším důkazním prostředkem nejsou podle mne detektivní agentury, ale lékařské posudky. Pojišťovny je mohou zadat dalším znalcům nebo zdravotnímu ústavu. To je podle mne mnohem průkaznější,“ je přesvědčena advokátka, že pořizování obrazových záznamů a jejich překládání soudům by mělo být jako šafránu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…