Úspěšný textař: Vše je tu rozkradené, nic nefunguje. Mladí nedožijí důchodu

19.05.2013 8:11

JINÝMA OČIMA Jméno Jan Schneider zřejmě příliš mnoho nikomu neřekne, když se ale řeknou hity jako Hej, pane zajíci, Ó, baby, baby, Nebeskej kovboj, Soud, Hříbě, Magdaléna, Don diri don a jména Matuška, Pilarová, Vondráčková, Neckář, Kubišová, každý už ví. Dnes téměř osmdesátiletý básník a textař žije v jihočeské Třeboni. Pracoval i pro Svobodnou Evropu, žil ve Francii i Španělsku, a dnes prý částečně lituje, že se s manželkou vrátili.

Úspěšný textař: Vše je tu rozkradené, nic nefunguje. Mladí nedožijí důchodu
Foto: Radek Kraus
Popisek: Bývalý novinář a úspěšný textař Jan Schneider

On pracoval jako textař, ale i jako rozhlasák, novinář, stejně jako jeho žena. Má spoustu zkušeností, poznatků a opravdu může srovnávat.

„Když jsme za totáče odjížděli, říkali jsme si, jdeme do lepšího a jednou se do lepšího vrátíme, zase domů. Dnes vím, že to tak není. Je to čím dál horší. To si nechci stěžovat, to je fakt,“ svěřil se pro ParlamentníListy.cz Jan Schneider.

Nyní je v důchodu. Stále píše básničky a maluje. Jak ale podotýká, politická situace jeho i jeho ženu zajímá.

Maličká země a tolik problémů

„Představovali jsme si, že to tu bude opravdu jiné, ale je to rozkradené, nic nefunguje, jak by mělo, a opravdu se nemůžeme srovnávat s vyspělou Evropou. K tomu vážně máme daleko. Všude jsou problémy, všude je něco, ale na to, jak je Česko maličká země, je tu problémů jak tam, kde je to obrovská země. Tam to lze pochopit, tady ne. Tady se k veslu dostali vesměs lumpové, zloději a vykukové. To je to, co nás štve,“ říká textař, který psal hity pro přední české interprety.

Jan Schneider působil v šedesátých letech v Československém rozhlase, kde vedl pořad Mikrofórum. Tento pořad byl tehdy ideologicky zdůvodněn jako konkurence hudebních pořadů Svobodné Evropy typu Afternoon Music.

Na počátku sedmdesátých let odešel s manželkou z Československa. Po emigraci a vstupu do mnichovské redakce Rádia Svobodná Evropa moderoval právě výše zmíněný pořad Afternoon Music a psal fejetony a komentáře. Práci pro Svobodnou Evropu se věnoval téměř dvacet let, až do počátku let devadesátých, kdy se vrátil do Československa. Nejprve částečně, pak na stálo.

Žít jen pro zisk

"Prodali jsme tam byt a to jsme neměli dělat. Tady máme sice domek a v Třeboni je krásně. Ale když to tu v té naší zemi člověk vidí, někdy se nám chce brečet. Politikům vůbec nejde o tuhle zemi a lidi, ale jen o ně. Mnohým takzvaným podnikatelům jde jen a jen o zisk a o sebe a co tu zbylo? Téměř nic. Vždyť my jsme rádi, že jsme už staří, protože co ti mladí? Ti budou jen dřít, spořit na důchod a ani se ho nedožijou. Podívejte se, na co lidi dneska umírají,“ říká ParlamentnímListům.cz textař, malíř a básník, který v podstatě objevil zpěvačku Martu Kubišovou.

Česku by přál, aby se hodně rychle dalo do pořádku a zbavilo se těch, kteří ho prý vycucávají.

„Vždyť je to hrozné, není tady nic. Dálnice není, zdravotnictví je v katastrofálním stavu, školství na tom není dobře, sociální systém se jim hroutí. Co s tím jako chtějí dělat? Je tu dráž než v Rakousku nebo Německu nebo i Španělsku. Ale ty platy jsou pořád nízké. Takhle jsme si to nikdo z nás nepředstavoval a je to smutné, že to takhle dopadlo,“ říká i manželka Jana Schneidera, bývalá novinářka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…