Prahou projde protestní pochod: Zastavte šmírování lidí

08.06.2013 11:11

UVNITŘ VIDEO Orwellovský svět prošpikovaný slíděním a šmírovaním je prý už kolem nás doslova "na spadnutí". Monitorovací systémy, včetně projektu INDECT, se stávají běžnou součástí života, ale jen málokdo si uvědomuje, jak mohou být údaje z nich zneužitelné. I proto v sobotu na protest proti nim vyrazí aktivisté do ulic Prahy.

Prahou projde protestní pochod: Zastavte šmírování lidí
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Hlouček dvaceti lidí se s několika transparenty sešel před Úřadem pro ochranu osobních údajů v Praze Holešovicích.

ParlamentníListy.cz již v minulosti několikrát informovaly například o monitorovacím systému zvaném INDECT, který má být dokončen a zřejmě i spuštěn v tomto roce. Nutno však dodat, že není jediný, kdo zřejmě brzy bude mít šanci nahlížet do soukromí všech.

„Ono se zdá, že to lidem nějak příliš nevadí nebo nedochází, jak moc jsou tyhle monitorovací systémy nebezpečné. Zvlášť, když k nim třeba ani není zpracovaná příslušná legislativa, a tak se údaje z těchto systémů mohou dostat jako obchodní artikl de facto komukoli. V Česku se dá alespoň částečně asi hledat opora v Úřadu na ochranu osobních údajů, ale nevíme, jak je to v mnohých dalších zemích Evropské unie, které například do projektu INDECT mají být zapojeny. Pokud je to projekt evropský, měla by k němu být i evropská legislativa. Bohužel se tím ale nikdo nezabýval. Pokud nezastavíme ten rozvoj monitorování občanů na každém kroku hned v počátcích, a politické špičky nebudou cítit tlak na vytvoření závazných pravidel, pak už bude těžké se tomu postavit,“ řekl ParlamentnímListům.cz Ondřej Profant, předseda KS Praha a garant programové komponenty Svoboda informací. Spolu s dalšími aktivisty a příznivci České pirátské strany proto v sobotu plánují v Praze protestní pochod.

„Účast masovou nečekáme, poněvadž jak jsem uvedl, lidé mají pocit, že jim monitorovací systémy zásadně asi nevadí. I to, že je protest naplánovaný v týdnu, v kterém zasáhly Česko povodně, se na počtu účastníků asi také odrazí. Přesto chceme, aby se co nejvíce lidí dozvědělo o všem, co monitorovací systémy, pokud jim nebudou dána jasná pravidla, mohou představovat za riziko,“  dodal Profant. Podle něj nyní hrozí největší riziko z toho, že s informacemi o občanech bude obchodováno – podobně jako je tomu v USA, kde jsou údaje považovány za obchodní položku jako cokoli jiného.

Pochodem, který vyjde ve 14 hodin od Ministerstva vnitra, chtějí Piráti přitáhnout pozornost médií a veřejnosti k problematice sledovacích systémů, která je v jednadvacátém století velmi aktuální. Lidé totiž prý přichází o kontrolu nad tím, kým jsou vlastně sledováni a tedy i kontrolováni.

I proto v rámci programového bodu Soukromí formulovali Piráti několik zásad, kterými chtějí využívání a možné zneužití sledovacích systému regulovat:

  • Anonymita. Prosazujeme právo na anonymitu. Kde to je možné, musí být u přístrojů, které umožňují sledování lidí, zaručena anonymita; režim sledování by měl být dobrovolný.
  • Soukromí. Se sledováním občanů ve veřejném prostoru souhlasíme pouze v jasně odůvodněných případech a v nezbytné míře (zlatnictví, úřady, parkoviště atd.) Lidé musí být informováni o pravidlech pro použití získaných osobních údajů, maximální době uchovávání a způsobu likvidace. Odmítáme, aby byla data získaná ze sledování dále automaticky propojována.
  • Zabezpečení. Centralizované databáze v rukou státu (např. zdravotní registry) představují riziko úniku a zneužití citlivých údajů. Prosazujeme, aby občané měli nad svými údaji kontrolu a aby byly tyto údaje náležitě zabezpečeny.
  • Pojistky proti zneužití. Navíc by se každý měl po stanovené době dozvědět, že byl individuálně sledován nebo že státní orgán přistupoval k jeho osobním údajům.

Piráti jsou přesvědčeni, že akceptování a rozšiřování sledovacích systémů, u kterých nemá veřejnost garanci proti zneužití a potřebné kontrolní mechanismy, směřují ve svém důsledku k nastolení totalitních praktik. Plošné sledování umožňuje bezpečnostním složkám a soukromým subjektům, které na sledovací systémy získají kontrakt, sledovat kohokoliv a kdykoliv, aniž by k tomu existoval nějaký skutečný důvod.

„Sběr a vyhodnocování osobních dat, sledování osob a další formy šmírování považují Piráti za naprosto nevhodný, ba dokonce nepřijatelný zásah do občanských svobod. Rovněž se obávám toho, že po zavedení plošného sledování budou namísto běžných kriminálníků postiženi především aktivisté, jak nám ostatně dokazují příklady ze zemí, kde je státní dohled součástí každodenního života. V okamžiku, kdy má státní aparát přehled o činnostech každého občana, může též dojít k selekci nepohodlných názorů a tedy i k cenzuře politických postojů a názorů,“ vyjadřuje navíc ještě další obavy Ondřej Profant.

I proto v tažení proti sledovacím systémům hodlají Piráti i pokračovat nadále. V nejbližší době plánují spustit rozsáhlou informační kampaň po vzoru předchozích kampaní nazvanou „Hrajeme svobodnou hudbu“ nebo „Svobodný přístup k informacím“. Cílem kampaně bude seznámení široké veřejnosti se způsoby, jak se sledování co nejefektivněji vyhnout.

Co je to INDECT?

Připomeňme krátce to, co je to zmiňovaný INDECT. Jde o inteligentní informační systém Evropské unie, který podporuje vyhledávání a detekci lidí a předmětů. Jeho cílem je dle dostupných informací bezpečnost obyvatel v městském prostředí. Pracovat se na něm začalo v roce 2009, dokončený bude letos - v roce 2013.  Celkem na něj byla vyčleněná částka ve výši 15 133 040 euro, z toho přímo Evropská unie ji dotuje částkou 10 906 984 euro. Na programu se podílí 17 evropských institucí a univerzit, za Českou republiku i Technická univerzita Ostrava.

I hactivisté Anonymous varovali, že systémy mohou napomáhat globální totalitě

Skupina Anonymous již před časem varovala, že projekt Indect výrazně zasáhne do soukromí všech. „Jeho důsledkem bude globální sledování veškerých komunikačních zařízení a platforem. Internet nevyjímaje. Příkladem jsou smlouvy ACTA, SOPA a PIPA (ty poslední dvě jsou novodobější obměnou ACTA, experti i před nimi varují). Bude-li tento projekt realizován, dojde k omezení osobní svobody všech občanů EU. Může též dojít k jeho zneužití, což může mít nedozírné následky,“ znělo varování z jejich videa.

Sobotní protestní pochod bude pokračovat od Ministerstva vnitra přes Letenské sady až k Pražskému hradu. Jeho součástí má být také podle pořadatelů informování účastníků o cílech a programových prioritách Pirátské strany, které s tématem protestu souvisejí. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …