768 tisíc v čudu. Dluh. Od ČSSD nula. Hamáčkova mládež: Pravda na papíře

24.02.2021 18:45

Nové vedení si nebude volit jen ČSSD, ale o něco dříve i jejich mládežnická organizace. Mladí sociální demokraté (MSD) mají on-line formou jednat už v sobotu. V jakém stavu spolek je? ParlamentnímListům.cz se podařilo získat dokumenty, které svědčí o tragické finanční situaci a neschopnosti platit závazky. Žalostný stav ještě umocňují vleklé problémy s provozem diskotéky ve Vyškově a provoz dalších nemovitostí, které měly původně pro MSD vydělávat na provoz, ve finále jsou spíš koulí u nohy. Členy či funkcionáři mládeže ČSSD v minulosti byli třeba Tomáš Petříček, Miroslav Poche nebo ministr Jan Hamáček.

768 tisíc v čudu. Dluh. Od ČSSD nula. Hamáčkova mládež: Pravda na papíře
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Radek Hlaváček, předseda Mladých sociálních demokratů

Mladí sociální demokraté. Organizace, na kterou se v posledních letech téměř zapomnělo, chystá na víkend on-line formou svůj sjezd a volbu vedení. Tato mládežnická organizace dřív bývala „líhní“ nových stranických kádrů. 

Sociálnědemokratickým mládežníkům před lety šéfoval například i současný předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Přes MSD prošel i expremiér Stanislav Gross, Jiří Dienstbier mladší nebo bývalý europoslanec a někdejší vlivný politik Miroslav Poche a mnozí další.

Ostatně současný šéf Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček se o kariéru poslance Evropského parlamentu rovněž pokusil. V posledních eurovolbách v roce 2019 kandidoval jako trojka na kandidátce ČSSD. Strana se ale tehdy se ziskem pouhých 3,95 procenta do europarlamentu vůbec nedostala. Lépe skončili i komunisté.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Zpět do současnosti. Mladí sociální demokraté na tom v poslední době nejsou příliš dobře. Krom utlumené veřejné aktivity je tíží i ekonomické problémy. Tady se do značné míry ukazuje, že jejich osud je úzce spjat s vývojem v ČSSD. Strana totiž svým mládežníkům nepřispívá do rozpočtu. Nemá z čeho. Dříve naopak bylo zvykem, že MSD dostávala od „rodné“ strany klidně i miliony ročně. 

Teď budou mladí socialisté řešit, jak dál. Kromě absence finančních injekcí z Lidového domu organizace dlouhodobě řeší i pohledávky. Konkrétně se jedná o budovu ve Vyškově, kterou MSD pronajímali provozovateli diskotéky. Ten ale dlouhodobě neplatil a Mladí sociální demokraté si nevěděli rady. Aktuálně jim podnikatel dluží skoro 700 tisíc korun a nekomunikuje.

Před novým vedením, které si na sobotním on-line sjezdu Mladí sociální demokraté zvolí tak nebude stát zrovna malá výzva. Podívejme se blíže, v jakém ekonomickém stavu současní lídři juniorní sociální demokracii předají. 

Jak vyplývá ze sjezdové knihy XVII. sjezdu Mladých sociálních demokratů, kterou získaly ParlamentníListy.cz, organizace se nyní potácí prakticky ve stavu klinické smrti. Dříve mocná a vlivná instituce, kde začínali kariéru lidé jako Gross, Sobotka, Poche, Petříček nebo Hamáček, dnes trápí velké finanční problémy.

Špatný stav mateřské ČSSD se bohužel projevil ve výši finančních prostředků věnovaných Mladým sociálním demokratům. V minulém roce ČSSD nedala podle našich zjištění MSD ani korunu na provoz. V dřívějších dobách, například za Paroubkovi éry, byl příspěvek pravidelně okolo tří milionů korun ročně.

Popis hospodaření ve sjezdové knize MSD:

Další těžkou ránu představuje soudní spor, který se týká pronájmu jejich nemovitého majetku. Vše se točí kolem diskotéky Bombastic klub ve Vyškově. Jak k tomu Mladí sociální demokraté přišli?

Na začátku devadesátých let obdrželi od státu několik objektů, které měly sloužit jako zdroj příjmu a zajistit tak relativní nezávislost financování této organizace. Jednalo se například o již zmíněnou diskotéku nebo hotel v Železné Rudě. „Bohužel špatná správa o svěřené nemovitosti způsobila, že hotel v Železné Rudě byl vrácen zpátky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ve značně zdevastovaném stavu zhruba před šesti lety,“ sdělil redakci zdroj, který je se situací u Mladých sociálních demokratů dobře obeznámen.

„Vyškovská diskotéka je také příklad špatného hospodaření MSD se svěřeným majetkem. Nájemce nejenom dlouhodobě neplatí, ale také objekt částečně zdevastoval. Současné vedení v čele s Radkem Hlaváčkem, který pracoval dva měsíce jako politický náměstek na Ministerstvu zahraničí pod Tomášem Petříčkem, nedokázalo situaci vyřešit ani za tři roky. Přitom první problémy s placením se objevily už v roce 2018. Nyní došlo sice na podání žaloby na společnost, která si vyškovskou diskotéku pronajímá, ale ta nemá žádný majetek a získání dlužné částky bude velice problematické,“ doplňuje náš zdroj. Krom toho, jak uvádí připravená sjezdová kniha, dlužník nekomunikuje. „Majetek k dnešnímu dni protokolárně nepředán vlastníkovi,“ stojí v dokumentu.

Téma vyškovské diskotéky Bombastic se dostalo i do místních médií. Její provozovatel, který si prostor od MSD pronajímal, totiž nebyl schopen zajistit úklid a místní si stěžovali na mimořádný nepořádek v okolí klubu, který se nacházel ve Smetanových sadech, parku, kam běžně míří lidé na procházky a tráví tam čas matky s dětmi. „Myslím si, že situace je neúnosná. Smetanovy sady mají být příjemným místem k odpočinku. Při pohledu na tuto spoušť se ale člověku zvedá žaludek. Pokládám si otázku, jak mohou něco takového v okolí svého objektu Mladí sociální demokraté dopustit,“ citoval už v roce 2013 Vyškovský deník jednoho z místních občanů.

Jak dále vyplývá z již uvedené sjezdové knihy, nyní nedokážou Mladí sociální demokraté plnit nákladné závazky vůči členství v evropských mládežnických organizacích a také pohledávky vůči společnosti Cíl a.s. (firma vlastněná ČSSD, pozn. red.), kde se jedná o 150 tisíc korun. Kritický je prý také úbytek členské základny a s ním související snížení příjmu z členských příspěvků. Jak jsme zjistili, snahy o získání alternativního financování se dosud nesetkaly s úspěchem.

Současná krize této mládežnické organizace ukazuje, že v případě neúspěchu ČSSD v parlamentních volbách bude velice těžké dále pokračovat v politické činnosti Mladých sociálních demokratů. Jak straně, tak její mládežnické organizaci po dlouhých letech hrozí, že se propadne až na samé existenční dno.

Anketa

Kdo by byl lepší předseda ČSSD?

12%
65%
hlasovalo: 11553 lidí

S dotazem na stav organizace jsme se obrátili přímo na jejího současného předsedu Radka Hlaváčka. Zajímalo nás, zda bude svůj post šéfa MSD na sobotním sjezdu obhajovat, jak by měli v rámci spolku řešit špatnou ekonomickou situaci a konečně, zda mají favorita, kterého budou podporovat při volbě předsedy ČSSD. 

Otázky redakce zasílala jak na oficiální e-mailovou adresu MSD, tak na soukromý mail Radka Hlaváčka, který je dostupný na webu ČSSD. Odpovědi jsme ovšem dosud neobdrželi. 

Pro úplnost opět dodáváme, že kromě řízení Mladých sociálních demokratů působil Hlaváček dva měsíce coby politický náměstek ministra zahraničí Tomáše Petříčka a podle mediálních zpráv se politicky angažuje v rámci ČSSD a komunální politiky v Praze 3. 

Během volební kampaně před čtyřmi lety výrazně podpořil tehdejšího stranického lídra Lubomíra Zaorálka. Na obrazovce ČT prohlásil, že by Zaorálek mohl být českým Jeremy Corbynem (srování s tehdejším lídrem britských labouristů). „Umí lidi strhnout a dát jim ten příběh. Lubomír Zaorálek by mohl být takovým Jeremy Corbynem v pozitivním slova smyslu, mohl by voliče přilákat a navrátit sociální demokracii i ty voliče, kteří se od ní odklonili,“ uvedl Hlaváček v červnu 2017. Předpověď se mu částečně vyplnila. ČSSD totiž ve volbách výrazně propadla, podobně jako nedlouho poté britští labouristé vedení Corbynem v Británii.

Čím se v posledních letech Mladí sociální demokraté zabývali? Z oficiálního webu příliš informací vyčíst nelze. Více nám opět napoví sjezdová kniha. Za rok 2020 jsou uvedeny pouze dvě akce. Zimní setkání spolku v Železné Rudě na přelomu ledna a února následně „Kampaň za on-line komunikaci v ČSSD“ v rámci Lidového domu, která měla trvat v průběhu celého roku 2020. Některé činnosti spolku patrně zarazila pandemie, neboť rok před tím se Mladí sociální demokraté v rámci naučného zájezdu podívali na seminář do dánské Kodaně, zúčastnili se letního kempu v Bulharsku, učili se bojovat proti fake news nebo v rámci dalšího poznávacího zájezdu zavítali do Štrasburku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …