A dost. Miloš Zeman vyslal přes PL opravdu zásadní vzkazy. O uprchlících, Polsku i o Dienstbierovi

21.01.2016 13:25

Z PROFILU Prezident Miloš Zeman opět zodpověděl sérii otázek, které mu na jeho zdejším profilu položili čtenáři serveru ParlamentníListy.cz. V jeho odpovědích zaznělo hned několik zcela nových věcí. Dozvíte se například, v jaké věci se prezident republiky chystá podat ústavní stížnost nebo jaký počet migrantů k přijetí do České republiky nekompromisně stanovil. Zeman také obsáhleji komentoval únik e-mailů předsedy vlády a jeho poradců. Sobotku navíc nepřímo označil za průměrného politika. A tradičně došlo i na novináře.

A dost. Miloš Zeman vyslal přes PL opravdu zásadní vzkazy. O uprchlících, Polsku i o Dienstbierovi
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Proč česká vláda nereaguje na názory občanů, kteří se bojí o bezpečnost svou, svých dětí a vnuků a proč české hranice nechrání armáda? Takový byl první dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz, na který hlava státu odpověděla. „Předpokládám, že k ochraně armádou v blízké době dojde, a to v okamžiku, kdy se povodňová vlna začne z Rakouska přelévat k nám,“ řekl k tomu Miloš Zeman.

Zájem byl také o téma zahraničních investic. Konkrétně pak, proč prezident tyto investice shání. „Pane prezidente, chápu, že sháníte zahraniční investice, ale proč? Když již teď máme nedostatek pracovníků a v souvislosti s migrační krizí mohou působit kontraproduktivně, jelikož z hospodářských kruhů (Dlouhý, Hamé atd.) je tlak na přijímání i muslimských migrantů?“ tázal se další ze čtenářů.

„Zřejmě jste si nepřečetl statistiku nezaměstnanosti, podle níž je dosud bez práce 430 tisíc lidí. I když uznávám, že někteří z nich nechtějí pracovat, a měly by se jim proto snížit sociální dávky, stále zůstává nezanedbatelný počet lidí, kteří pracovat chtějí. Nevidím proto žádný zvláštní důvod, proč muslimské migranty, kteří jsou často negramotní, přijímat do našeho pracovního poměru,“ reagoval prezident republiky.

Jaký je Zemanův názor na uniklé Sobotkovy e-maily? „Učinil jsem si názor, že není dobré pokoušet se ovlivňovat média, aby psala ve váš prospěch, že není dobré pokoušet se ovlivňovat agentury pro výzkum veřejného mínění, aby nadsazovaly vaše reálné volební preference, a že není dobré, aby politikům psali jejich projevy jejich poradci,“ sdělil jednoznačně prezident pro ParlamentníListy.cz

Podá Zeman kvůli Vitáskové stížnost k Ústavnímu soudu?

Zásadní nová informace zazněla ke kauze šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, kterou nedávno policie navrhla obžalovat. Čtenář se ptal, zda by prezident Zeman v jejím případě uvažoval o udělení milosti.

„Odmítám prezidentské amnestie a ve většině případů i prezidentské milosti. Případ paní Vitáskové považuji za složitý ze zcela jiného důvodu, a sice proto, že se dějí pokusy zařadit ji pod služební zákon, takže by dostávala pokyny přímo od vlády. Cituji směrnici Evropské unie, která zakazuje, aby pracovníci jakéhokoli regulačního úřadu přijímali pokyny od vlády; a pokud k tomu dojde, podám příslušný podnět k Ústavnímu soudu,“ prozradil prezident republiky.

„Nemocné děti, iráčtí křesťané a dost!“

Česko má přijmout tři nemocné syrské děti s rodinami a skupinu iráckých křesťanů, psala Zemanovi čtenářka PL. Připomněla následně, že prezident uvedl, že tato země je naše a není a nemůže být pro všechny. „Já bych nedramatizoval přijetí tří syrských rodin s nemocnými dětmi. Nedramatizoval bych ani přijetí několika desítek iráckých křesťanů, kteří jsou pronásledováni tamními muslimy, ale říkám jasně: A dost. Toto je všechno,“ uvedl rázně nejvyšší ústavní činitel.

„Jsem pro změnu jednacího řádu, která nevyžaduje souhlas Ústavního soudu, a pokud k takové změně dojde, nechť si opozice u Ústavního soudu stěžuje; a já ji mohu potěšit zprávou, že existuje judikát Ústavního soudu, podle něhož opozice nemá právo blokovat jednání Sněmovny,“ odpověděl Miloš Zeman na otázku, jak je možné, že demokraticky zvolená vláda nemůže schvalovat kvůli opozičním obstrukcím zákony.

NATO by mělo chránit hranice EU

„Proč NATO nechrání hranice EU?“ zněla další stručná otázka na hlavu státu. „Jsem pro to, aby podobně jako v Afghánistánu i v jiných zemích existovalo společné velitelství NATO, které by chránilo hranice Evropské unie. To, co se navrhuje dnes, tj. evropská pohraniční stráž v síle tisíce pětiset mužů, je karikatura pohraniční stráže, která by měla smysl pouze tehdy, kdybychom dospěli k názoru, že armády evropských členských zemí NATO mají pouze tisíc pět set mužů,“ navrhl prezident Zeman.

Jiného čtenáře PL zajímalo, zda by prezident podpořil sankce proti Polsku za kroky jeho nové vlády, jak o tom někteří hovoří? „Některé země kritizovaly nejprve vládu Viktora Orbána v Maďarsku, poté kritizovaly vládu České republiky, nyní kritizují vládu polskou a bude-li tento proces i nadále pokračovat, obávám se, že zůstanou v menšině a že se sami stanou předmětem oprávněné kritiky,“ konstatoval Miloš Zeman.

„Že za mnou stojí drtivá většina národa? Uvidíme ve volbách“

Zazněla i otázka ohledně prezidentské kandidatury a zda případně i mimo prezidentský úřad zůstane Miloš Zeman veřejně činný. „Řekl jsem mnohokrát, že své rozhodnutí, zda budu znovu kandidovat, oznámím v březnu 2017. Rozhodnu-li se kandidovat a budu-li poražen, pak strávím ve svém prosezeném houpacím křesle na Vysočině řadu šťastných chvil četbou knížek, které jsem si až dosud nestačil přečíst,“ reagoval.

Z následující odpovědi na jinou otázku ovšem vyplývá, že se kandidovat chystá. Konkrétně Zemanovi čtenář ParlamentníchListů.cz řekl, aby vydržel ve svých postojích a názorech, neboť za ním stojí drtivá většina českého národa. A co na to prezident? „Termín drtivá většina zní sice hezky, ale vždy říkám, že jediný skutečný výsledek šetření veřejného mínění jsou volby. Takže uvidíme, kdo za mnou stojí a kdo za mnou nestojí,“ sdělil čtenáři.

Pokračovalo se otázkou čtenáře na prezidentovy oponenty s tím, že nejednají vlastenecky. „Moji oponenti se dělí do dvou skupin. První, to jsou ti, kteří pouze nadávají a nemají žádné argumenty. Těmi pohrdám. Druhá, která má argumenty; o těchto argumentech vážně přemýšlím a snažím se jim v rámci demokratické diskuse nabídnout protiargumenty vlastní,“ řekl na to Miloš Zeman.

Dochází v rámci politiky appeasementu v Evropě k rušení evropských tradic kvůli obavě z radikálního islámu a je to zbabělost, strach či rezignace? tázal čtenář PL Pavel Staněk hlavy státu. „Sám jste použil naprosto přesně výraz appeasement, který zde existoval ve třicátých letech a vedl k tomu, že Hitler ovládl Evropu. Z variant, které nabízíte, mám velmi stručnou odpověď. Appeasement rovná se zbabělost,“ odpověděl prezident republiky.

Tradiční otázkou, kterou lidé v různých formách prezidentu Zemanovi v ParlamentníchListech.cz kladou, jsou novináři. Tentokrát čtenář konstatoval, že se novináři o prezidenta neustále otírají a že žijeme v mediokracii. „O mně se otírá pouze část novinářů; to jsou lidé, kteří trpí komplexem méněcennosti a ze kterých mluví závist a uražená ješitnost. Je mi jich líto, nechci je převychovávat, protože tolik času zase nemám,“ vzkázal prezident Zeman.

Došlo také na volby a koaliční vlády. Čtenář si stěžoval, že ať volí ve volbách jakkoliv, vždycky se nakonec vytvoří koalice, v nichž jsou i strany, které by nikdy nevolil. Jako příklad uvedl, že ČSSD sice slibovala boj proti církevním restitucím, ale šla do koalice s lidovci, kteří je od počátku podporovali.

Koalici prý umí slepit každý průměrný politik

„Pokud jde o vaši otázku, politický majstrštyk spočívá v tom, že vytvoříte menšinovou jednobarevnou vládu, která nevyžaduje žádné koalice – a tedy žádné podstatné kompromisy. Průměrný politik naopak slepí koalici z různorodých prvků s různorodými zájmy, a potom žádný ze svých podstatných programových bodů, které sliboval před volbami, nedokáže splnit,“ sdělila hlava státu.

Jak prezident vidí budoucnost EU, byl další z dotazů. „Pozitivně. Ale chce to dvě věci. Základní reformu Evropské unie, aby se Evropská komise nepletla do věcí, které patří do kompetencí národních vlád a národních parlamentů. Za druhé, aby se soustředila pouze na věci, které národní státy nejsou schopny zajistit, jako je například ochrana vnějších hranic Evropské unie. Podotýkám, že tato druhá funkce vyžaduje silné politické lídry evropského formátu typu Winstona Churchilla, De Gaulla nebo dalších a je mi líto, když musím říci, že takové lídry zatím nevidím,“ přiznal prezident.

Všechny Dienstbierovy zákony jsou prý v parlamentu odsouzeny k zániku

„Nemyslíte si, pane prezidente, že by o migrantech mělo být referendum?“ A přišla razantní odpověď Miloše Zemana: „O migrantech by nemělo být žádné referendum. Migranti by měli být vraceni z našich hranic bez jakéhokoliv referenda, protože podle dublinských dohod migrant má požádat o azyl v první bezpečné zemi a to Česká republika není“.

V závěru se dostalo opět na referendum, tentokrát ovšem referendum k odvolání premiéra Sobotky, a otázku, proč ho prezident nevyhlásí. „Zákon o obecném referendu, jehož součástí by mohla být i otázka o odvolání předsedy vlády, dosud leží ve Sněmovně a nebyl přijat. Jeho autorem je Jiří Dienstbier, jehož provází pověst, že jakýkoli zákon, který předloží, je automaticky odsouzen k neúspěchu,“ konstatoval prezident Miloš Zeman v odpovědi na otázku čtenáře serveru ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …