Advokát Láska: Kožený kradl a Klaus ho chválil. Prezident škodí zemi

24.10.2012 8:47

Myslím, že kniha vicekancléře prezidenta Petra Hájka vypovídá jen to nejhorší o autorovi i jeho zaměstnavateli, řekl ParlamentnímListům. cz advokát Václav Láska o knize Smrt v sametu. Úředník Pražského hradu v ní říká, že zesnulý prezident Václav Havel byl ve službách Satana, současná hlava státu Václav Klaus je podle něj nástrojem pravdy a lásky.

Advokát Láska: Kožený kradl a Klaus ho chválil. Prezident škodí zemi
Foto: Repro ČT
Popisek: Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Autora knihy právník nijak nešetří. „Pokud kdysi Petr Hájek své slavné vystoupení na téma Darwinova vývojová teorie zakončil slovy „Já rozhodně z opice nepocházím“, pak s ním souhlasím. Jeho předchůdcem spíše bude tasemnice. Mají totiž oba řadu shodných životních projevů. Oba jsou to paraziti zavrtaní hluboko v trávicím traktu hostitele. A z jeho řitního otvoru vykouknou občas jen za účelem toho, aby jim vyšel další „článek“. V daném případě dokonce kniha“, napsal na Facebooku Láska.

Je těžké mít úctu k člověku, který zaměstnává takové individuum jako Hájek

„Každý rozumný člověk si udělá závěr sám,“ vysvětlil svůj kritický postoj ParlamentnímListům.cz, „ale podle mne už je to absolutně za hranicí slušnosti, obvyklé v civilizované zemi.“ Nedokáže si představit, že by mohla být zaměstnána v tak vysoké státní funkci osoba, která by takovým způsobem zveřejnila tak pochybné teorie. „Něco takového je v civilizované zemi naprosto nemožné,“ dodává Václav Láska. Je podle něj těžké mít úctu k člověku, který zaměstnává takové individuum, jako je pan Hájek, a nechává si od něj dokonce radit, naznačuje tak, co si myslí o dosluhujícím prezidentovi Václavu Klausovi. „V současné době vychází Václav Klaus jako mnohem větší narcista, než byl v 90. letech, když začínal v politice, a to ovlivňuje všechno, co dělá i co říká,“ je přesvědčen advokát. „Buď jsme si ho tak „vychovali“, nebo jsme tak velké sklony k narcismu u zakladatele Občanské demokratické strany přehlíželi, říká.

Klaus dával za vzor Koženého, který je dnes pravomocně odsouzený

„Pokud jde o Václava Klause v 90. letech, uměl bych říci pro i proti. Ale z mého pohledu bývalého policejního vyšetřovatele je to člověk, který dával za vzor Viktora Koženého, dnes pravomocně odsouzeného právě za činy, za něž ho Klaus chválil,“ kritizuje Láska. A připomíná, že před dvaceti lety byly mantinely nastaveny tak, že vytvořily obrovský prostor pro hospodářskou kriminalitu. „Těžko říci, kdo jakou nesl osobní odpovědnost a zda šlo o úmysl nebo neznalost, já jsem jako policista sledoval jen následky,“ vysvětluje.

Naše společnosti je snášenlivější ke korupci než jiné

Míra korupce je podle právníka záležitostí celé společnosti. „Když je společnost tolik deformována jak historií, tak svými vrcholnými představiteli, jako je ta naše, je ke korupci snášenlivější než v jiných zemích. V naší společnosti se korupce víc akceptuje v běžném životě,“ potvrzuje advokát Václav Láska. Je to vidět i v situaci, kdy na některé podezřelé má policie takové důkazy, že už se nemohou vytáčet. „V tu chvíli většinou reagují tak, že to přece dělají všichni, tak proč by za to měli pykat právě oni,“ uvádí běžnou reakci. Je to podle něj svým způsobem pravda, ale to samozřejmě nikoho neomlouvá, když se korupčního chování dopustí. Ale i když boj s postojem společnosti ke korupci bude podle něj běh na dlouhou trať, není možné rezignovat a s korupcí se smířit. „Vlastně to děláme pro své potomky,“ říká Láska.

Politici nemají žádnou vůli bojovat proti korupci, žijí s ní spokojeně už léta

Láska potvrzuje, že ze strany politiků není vůle bojovat proti korupci „absolutně žádná“. „Aby došlo k obratu k lepšímu, musí se změnit celá politická garnitura. Ti současní politici prostě žili v posledních patnácti, dvaceti letech v korupčním prostředí. Aby se něco změnilo, budou muset přijít do politiky mladí lidé s ideály, nebo ti, kteří se vrátí ze studií nebo práce v zahraničí, kde vidí, že to může fungovat jinak,“ je přesvědčen právník.

Advokát: Od Václava Klause už nic dobrého nečekám

Mrzí ho, že ani současnou hlavu státu nemůže označit za morální autoritu. „Od dosluhujícího prezidenta Václava Klause  neočekávám v boji proti korupci nic, ale bylo by milé, kdyby jeho nástupce byl morálním vzorem, ať už půjde o jeho minulost, nebo o jeho konání. Prezidentští kandidáti, které znám, tomuto vzoru neodpovídají, ale pravda je, že některé neznám,“ říká právník, a tak přece jen může k nějakému příjemnému překvapení dojít.  Zesnulého prezidenta Václava Havla za takovou morální autoritu podle advokáta lze označit. „Z mého pohledu byl morální autoritou, která dělá chyby. Ale chyby neudělá jen ten, kdo nedělá nic. Ale současný prezident - Václav Klaus - škodí. Permanentně,“ nešetří kritikou Václav Láska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …