Advokát Láska: To je hezký trest pro Klause. A já znám ještě horší

08.01.2013 4:44

Boj proti prezidentově rozhodnutí o široké amnestii nabývá na síle. Nejprve advokát Václav Láska vyzval, aby prezidenta Václava Klause všichni ignorovali, což by pro něj jako pro narcise prý bylo trestem nejhorším, teď zarámovaná fotografie hlavy státu mizí ze zdí kanceláří starostů i učeben škol.

Advokát Láska: To je hezký trest pro Klause. A já znám ještě horší
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Zavřené skříně už Klausova podobizna neopustí až do konce jeho volebního období, tedy do 7. března 2013, pak se na stěnách úřadů objeví snímek nově zvoleného prezidenta v přímé volbě.

Být starostou nebo ředitelem školy, udělám to samé

Advokát Václav Láska považuje akci starostů a ředitelů škol za „hezkou symboliku“. „Na prezidenta máme být hrdi proto, jaký je, nejen proto, že je prezident,“ je přesvědčen Láska. Je to podle něj sice jen gesto, ale důležité. „Kdybych byl ředitelem školy nebo starostou, udělám to samé,“ řekl ParlamentnímListům. cz známý právník.

Prezident je lhář, propustil recidivisty

Podle Václava Lásky je prezident lhář a narcis, nejhorším trestem by tedy pro něj bylo, kdyby ho občané ignorovali. „Myslím, že podávat trestní oznámení nebo obvinění z vlastizrady nebo rozvracení republiky nemá šanci,“ řekl právník ParlamentnímListům.cz. To se podle něj jen jiní Edové Faganové chtějí zviditelnit. Vyhlásit amnestii je podle Lásky zákonné právo prezidenta, ten upozorňuje, že Ústava hlavu státu v šíři amnestie nijak neomezuje.

„Proto se tím Václav Klaus nemohl dopustit trestného činu,“ domnívá se Láska.  Ale je přesvědčen, že prezident i jeho úředníci lžou, když tvrdí, že Klaus chtěl dát novou šanci prvotrestaným, protože propustil z věznic pětadevadesát procent recidivistů. U prvotrestaných je takový nízký trest v naprosté většině případů podmíněně odložen. Zda má šanci alespň návrh senátorů k Ústavnímu soudu, který připravuje tým právníků v čele s advokáty Hanou Marvanovou a Milanem Hulíkem, prý neumí posoudit, protože není expert na ústavní právo.

SLEDUJEME téma: Amnestie

Hlavním důvodem bylo zastavení trestních řízení s tuneláři a podvodníky

Advokát, stejně jako mnozí politici, právníci i veřejnost, je přesvědčen, že hlavním důvodem amnestie bylo zastavení trestních řízení, která se vedou víc než osm let a kde jsou tresty do deseti let. Poukazuje na další lež Pražského hradu, že amnestií předešel rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, protože všichni pachatelé, kteří se soudí déle než šest let, by u něj uspěli.

Novináři mají povinnost informovat

„Je mi jasné, že prezidenta nebudou nikdy ignorovat úplně všichni. To je utopie, protože vždycky se najdou nějací jeho příznivci, kteří by to neudělali,“ soudí Václav Láska. A dodává, že neměl na mysli ani média. „Novináři mají povinnost informovat o všem, co se děje, asi by také nemohli nezveřejňovat tiskové zprávy nebo vyjádření nejvyššího ústavního činitele,“ připouští advokát.  

I když chápe, že třeba na Klausovy přednášky na vysokých školách nechodí jen jeho příznivci, ale i oponenti, kteří se chtějí seznámit s jeho názory nebo s ním diskutovat, měli by příště dát účastníci přednášek najevo, co si o Klausově jednání myslí, a o demonstrativně opustit sál. „Tím by jasně vyjádřili svůj občanský postoj,“ řekl ParlamentnímListům.cz Láska. Pro každého narcise je podle něj totiž největší trest, když ho nikdo neobdivuje a když nikoho nezajímá.

Má podle advokáta Václav Klaus vůbec ještě nějakou šanci, aby se po odchodu z Pražského hradu aktivně zapojil do veřejného života? „Pokud bude zvolen prezidentem Miloš Zeman, tak má,“ je přesvědčen známý advokát, který spolupracoval i s Transparency International.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …