Američan Best: Barták a Smrž si mohou mnout ruce. Adams se znevěrohodnil

24.08.2012 21:10

Ředitel automobilky Tatra Ronald Adams podal stížnost proti zahájení svého trestního stíhání. Tvrdí, že nabídku úplatku zbrojaři Michalu Smržovi pouze předstíral, aby zjistil, kdo za ním stojí. V Česku žijící americký novinář Erik Best je však přesvědčen, že jeho slova „Souhlasil bych s dvaceti“ snižují jeho kredit.

Američan Best: Barták a Smrž si mohou mnout ruce. Adams se znevěrohodnil
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Stížností proti zahájení svého trestního stíhání se začal šéf automobilky Tatra Ronald Adams bránit proti obvinění z korupce, které mu policie v pondělí sdělila. Ta přitom vycházela z výpovědí bývalého ministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže, podle nichž měl Adams v souvislosti s dodávkou terénních automobilů Tatra pro českou armádu v hodnotě 2,7 miliardy korun nabídnout dvacetimilionový úplatek.

„Mám-li se dostat k pointě, souhlasil bych s dvaceti, pokud mi zařídíte setkání,“ je slyšet od Adamse v nahrávce, jejíž přepis zveřejnila MF Dnes. Tato slova pronesl šéf Tatry na schůzce se zbrojařem Michalem Smržem začátkem roku 2008, kdy automobilka začala mít problémy po vyřazení Pragy, českého subdodavatele, z projektu, komplikovaly se do té doby bezproblémové testy vozů a politici prohlašovali, že by armáda měla od obchodu odstoupit.

Před předstíráním nabídky to měl oznámit

Ronald Adams svá tehdejší slova o dvaceti milionech a schůzce s premiérem nyní vysvětluje tím, že se pokoušel zjistit, kdo za zbrojařem stojí a zda má opravdu kontakt až na předsedu vlády Mirka Topolánka. „Ta věta mění situaci v neprospěch pana Adamse a najednou to není tak černobílé, jak to bylo pro většinu veřejnosti i médií dříve. Snižuje jeho kredit,“ říká přesto pro ParlamentníListy.cz v Česku žijící americký novinář Erik Best.



Dopředu ale upozorňuje, že byl s Adamsem ještě nedávno v představenstvu Americké obchodní komory v České republice, a protože se s ním zná osobně, mohl by být vnímán, že je ve střetu zájmů. „Myslím si, že to měl pan Adams oznámit dříve, než se snažil někoho navést k tomu, aby zjistil, kdo za tím stojí. Teď už jsou jeho slova sporná,“ míní Erik Best.

Znevěrohodněný svědek se Bartákovi i Smržovi náramně hodí

Z kontextu rozhovoru to spíše vyznívá, že šéf Tatry nabídku úplatku pouze předstíral. „Pokud to takhle pochopí soud, tak v pořádku. Ale veřejnosti to je o něco těžší vysvětlit,“ myslí si Erik Best, že zveřejněná nahrávka zkomplikuje Adamsovu jeho mediální situaci. Mnout ruce si naopak mohou Martin Barták a Michal Smrž, kteří jsou i kvůli Adamsově výpovědi obviněni z korupce či podvodu. Sotva si mohou přát něco lepšího než znevěrohodnění svědka, který je teď sám terčem trestního stíhání.

„Kdyby někdo za vyřešení problému nabídl dvacet milionů, tak to je jasná korupce,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz americký novinář Erik Best, že teď už bude záležet, jak se inkriminovaná věta bude posuzovat. Je přesvědčen, že při takovém jednání by měl potíže i v Americe a nemohl by se dovolávat toho, že šlo o lobbing.

Nahrávku vytáhl až po vykonstruovaném příběhu

Adams v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí, že ho oslovil zbrojař Michal Smrž, spojený s tehdejším náměstkem ministryně obrany Bartákem, s žádostí o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémovou realizaci dodávky terénních vozidel Tatra pro českou armádu, neboť v té době existoval politický tlak na zrušení zakázky.

„Vedl jsem konverzaci s panem Smržem, abych zjistil, kdo z vlády ho poslal, aby od nás požadoval peníze,“ uvedl Adams s tím, že si schůzku v brněnském hotelu Holiday Inn nahrál, ovšem nechával si ji pro sebe, neboť neměl zájem aféru rozdmýchávat. Jenže později, když jeho slova začala být interpretována jako vážně míněná nabídka úplatku, byl nucen o ní promluvit. „Pochopil jsem, že pan Smrž a pan Barták vykonstruovali příběh o tom, že jsem nabízel úplatek,“ řekl Adams pro LN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …