Američan Best reaguje na divoké vystoupení Janouška: Jde o Klause

17.12.2012 17:06

Rozhovor Romana Janouška pro sobotní MF Dnes mohl mít ze strany pražského lobbisty a podnikatele předem daný záměr. Jednak se veřejně ukázat v lepším světle a především zapůsobit na prezidenta Václava Klause v souvislosti s možností zastavení jeho trestního stíhání. Tak to alespoň hodnotí americký novinář Erik Best, který dlouhodobě mapuje zákulisí české politiky.

Američan Best reaguje na divoké vystoupení Janouška: Jde o Klause
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Článek pana Kmenty je strašně dlouhý na to, jak je v něm málo informací. Mě by víc zajímalo, a na to bychom se měli ptát všichni, co všechno tam pan Kmenta nenapsal, protože pokud spolu mluvili tři hodiny, tak v článku je toho strašně málo. Bylo toho víc a domluvili se, že o tom psát nebude, nebo jak to bylo? Těch několik věcí bylo zajímavých, ale kde je zbytek?“ ptá se novinář Best.

Deník MFD a jeho reportér Jaroslav Kmenta o lobbistovi Romanu Janouškovi přitom v minulosti nepsal vůbec lichotivě. Proč tedy Janoušek tomu samému deníku takhle přátelsky „povyprávěl“?

Psali o něm jen negativně, najednou jim dal rozhovor

„Můžeme jen spekulovat, proč to bylo právě takhle. Mám dojem, že smysl toho článku byl, aby Janoušek vypadal lidštější a nikoliv jako zloduch, který způsobil tu autonehodu a měl by jít do vězení,“ soudí Erik Best v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Další odpovědí by podle něho mohla být i pasáž, kde Janoušek přiznal, že svým způsobem ovládal Johna, ale teď už s ním nemá nic společného, takže už není potencionálně nebezpečný. „Tím mohl chtít říct, že pokud ho za tu nehodu zavřou, nikdo tím nic nezíská,“ míní americký novinář.

Besta napadla i možnost, že by informace o Radku Johnovi a VV, ať už pravdivé či nikoli, Janoušek s MF Dnes zobchodoval za to, že už o něm nebudou tolik negativně psát, přestože v onom rozhovoru s Jaroslavem Kmentou tvrdil, že je mu to jedno. „Napadlo mě to ve chvíli, kdy jsem viděl, jak pan Kmenta v pořadu 168 hodin ČT kritizoval paní Peake,“ řekl Best.

Reportér Kmenta v ČT mluvil o ministryni obrany Karolíně Peake kriticky především kvůli tomu, že začínala u Věcí veřejných a spolupracovala s Vítem Bártou. Naopak ji ale pochválil, že se „osamostatnila“ a založila LIDEM.

Skutečným důvodem je…

„Z celého rozhovoru mám ale takový dojem, že jeho jediný smysl ze strany Romana Janouška je takový, aby Václav Klaus zastavil jeho trestní stíhání v souvislosti s autonehodou. Možná se mýlím, ale pochopil jsem to jako hlavní účel. Protože tam pana Klause hodně vychvaloval, říkal, že vůči němu má velký respekt a uznává ho,“ uvažuje dokonce.

Samozřejmě je podle Besta jiná věc, zda je něco takového ze strany Václava Klause vůbec reálné. „Janoušek to pochopitelně jen zkouší, což neznamená, že na to pan prezident přistoupí. Jiný důvod pro takový rozhovor ale nenacházím. Sám Kmenta tam píše, že se o takovou schůzku s Janouškem pokoušel tři roky a on na to až teď přistoupil,“ sdělil serveru ParlamentníchListů.cz.

Článek s rozhovorem s Romanem Janouškem na svém webu tvrdě zkritizoval poslanec VV Vít Bárta. Kmenta podle něho píše lži. „Ze tří stránek lyrické reportáže ze setkání s opilým Romanem Janouškem, což ke cti Kmenty redaktor přiznává, se dozvídáme jediný fakt, tedy lépe řečeno lež. Roman Janoušek řekl, že stvořil Radka Johna a ten už v angažmá na Nově měl být údajně jeho koněm. Pak mu dal facku a rozešli se. Bohužel dnešní MFD není poslední snahou o vykydání špíny na VV. Víme to a máme pro ně odpověď. Už jsme se zase utužili či možná lépe řečeno otužili a nemáme v plánu se vzdát!“ uvedl k věci Bárta.

Topolánkovo přiznání

Pozoruhodný byl podle Erika Besta i nedávný rozhovor expremiéra Mirka Topolánka, který taktéž vyšel v deníku MFD. „Roman Janoušek fakticky ovládal Prahu. A nejen ji. Měl vliv na Pozemkový fond, Lesy České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo dopravy a mnohé další resorty. Janoušek byl tehdy prostě všude, kam jste se podíval. A i pro mě byl ze začátku osobou, se kterou jsem se musel stýkat, pokud jsem chtěl cokoli řešit v Praze a cokoli řešit s Bémem. A nijak zvlášť mě to netěšilo. Já jsem tu Prahu prostě nikdy pořádně nezvládl,“ řekl MFD Topolánek.

„To je zajímavé ze dvou úrovní. Samozřejmě jestli je pravda, že měl Janoušek takovou moc. Od Topolánka jde o způsob, jak se může zbavit určité míry zodpovědnosti, může teď říct, že za to vůbec nemůže, protože to neměl pod kontrolou,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …