Anonym upozornil na nekalosti na mostecké radnici. Dernerová tuší, co se děje

11.04.2014 19:40

Na mostecké radnici, kterou politicky řídí poslanec Vlastimil Vozka (Severočeši.cz/ANO), se vyostřují vztahy. Kdysi hájená tajemnice, pod jejímž šéfováním úřední kolos obdržel řadu ocenění, najednou čelí trestnímu oznámení za zpronevěru veřejných peněz. Udělala to, co primátor: nechala si platit drahé studium MBA. Vozka si ale sypal popel na hlavu a dluh již za něj tajně uhradil člen jedné z městských komisí. ParlamentníListy.cz mají kopie faktur.

Anonym upozornil na nekalosti na mostecké radnici. Dernerová tuší, co se děje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Dernerová hlasovala pro

Tajný sponzor měl uhradit za primátora Mostu a poslance Vlastimila Vozku přes 180 tisíc korun za studium MBA, na které neoprávněně čerpal finance z veřejného rozpočtu. „Kdo to byl, to vám neřeknu,“ uvedl dnes náměstek primátora Mostu Zdeněk Brabec. Mělo by jít o člena jedné z městských komisí.

Tytéž částky směřovaly z městské kasy rovněž na studium šéfky úřadu Jaroslavy Boudové, od níž nyní město bude sumu vymáhat. Koncem týdne na ni také vedení města podalo trestní oznámení. „Trestní oznámení se podává pro podezření z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zpronevěry,“ informovala dnes náměstkyně primátora Hana Jeníčková (Severočeši.cz), která včera trestní oznámení na policii podala.

Primátor je z obliga, byť udělal to samé

Primátor, na kterého žádná žaloba podána nebude, se v tuto chvíli necítí nijak nemorálně. Veřejnosti se omluvil a své pochybení vysvětlil špatným legislativním výkladem. „Mě to velmi mrzí. To je vše,“ řekl. Jako politik je ve výhodě, jelikož v jeho případě jde jen o občansko-právní záležitost. „Paní tajemnice je ale zaměstnankyně úřadu, jíž se týká zákon o úřednících. Na primátora tento zákon nedopadá,“ vysvětlila náměstkyně primátora Hana Jeníčková, která potvrdila podání trestního oznámení na dosavadní hlavu úřadu, který řídí statutární město. „Paní tajemnice nás vůbec nebere vážně,“ řekla dále Jeníčková a připomněla, že tajemnice sama informovala před několika týdny radu, že odstoupí k 30. dubnu, ale písemně tak dosud neučinila. Primátora proto radní zaúkolovali, aby ji odvolal. K tomu je ještě potřeba souhlasu krajského úřadu.

Senátorka: Kopají do ženy, která to má v hlavě srovnané

Nad celou situací kroutí hlavou i senátorka Alena Dernerová z Mostu (Severočeši.cz). „Je to přehnané. Jestli spáchala škodu za 180 tisíc korun, někdo s tím musel souhlasit a je třeba se ptát, kdo. Jde o účelové reakce. Jsou tu škody mnohem vyšší, které se neřeší,“ řekla ParlamentnímListům.cz s tím, že podle ní jde o zastrašování a nerelevantní postup vůči schopné, byť rázné, manažerce, která buď někomu leží v žaludku nebo existuje nový kandidát na její místo. „Tato žena to má v hlavě srovnané. Co se děje na magistrátu v Mostě, je nepochopitelné a neracionální. Je to něčí neseriózní a účelový postup,“ míní.

Rozpoutal to anonym

Město si jen zadělává na špatný politický obraz, což přiznal i sám primátor. „Ano, mediální obraz nám to dělá špatný,“ souhlasil s tím, že mohou klesnout politické body.

O drahém a zřejmě téměř utajeném studiu za peníze města informoval anonymní zdroj. Ten poslal email i do redakce ParlamentníchListů.cz a následně i dokumenty, které ukazují, že Univerzita J. A. Komenského fakturovala oběma vysoce postaveným osobám za další semestr studia.

„Je s podivem, že poslanec, který ve volbách pod hlavičkou strany ANO, která se tak bere za odpovědnost za hospodaření státu, pan Babiš neustále říká, jak se všude krade a zbytečně utrácí a že s tím razantně skoncují, tak právě pan Vozka společně s paní tajemnicí Boudovou studují za peníze města, tedy za veřejné peníze daňových poplatníků, studium MBA na Univerzitě Komenského v Praze a k cestám do školy používají služební vozidla,“ uvedla žena, která poslala email a podepsala se jménem shodným s jednou z úřednic magistrátu a poukázala na to, že pro výkon funkce primátora ani tajemnice přece vůbec není potřeba mít manažerský titul v komerční oblasti. „Je to nehorázná drzost studovat něco, co nepotřebují, za peníze města Mostu. Obzvlášt,  když se zaklínají oba tím, jak se musí šetřit, propouštějí zaměstnance magistrátu a sami nemají kouska studu nad tímto jednáním. Toto studium není zrovna laciná věc, hlavně je k ničemu a jde o koupi titulu,“ dodala pro ParlamentníListy.cz.

Tajemnice už minulý měsíc oznámila radním, že hodlá rezignovat na svou funkci. Písemně však abdikaci nepodala. Tento týden proto rada vyzvala primátora, aby ji odvolal z postu tajemnice mosteckého magistrátu. Pozbytím funkce ale nekončí její pracovní poměr na úřadě. Co bude dál, zatím město nesdělilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …