Babiš je odteď premiér a má drsný start. Obstarala ho slavná herečka, a nejen ona

06.12.2017 13:05

„Kabinet Andreje Babiše? Bude to ohrožení demokracie, což je zásadní věc!“ „Skoro bych se vsadil o to, že Babiš bude lepším premiérem nežli Bohuslav Sobotka!“ „Dosavadní premiér je člověk bez osobnosti a bez názoru, a Babiš bude jiný!“ „O demokracii v ČR se fakt bát nemusíme, jen někteří se musejí bát, že se jim přijde na jejich staré hříchy s vysokými trestními sazbami a že by mohli přijít o svá dobře napájená korýtka!“ tvrdí některé osobnosti veřejného života ve spojitosti s dnešní událostí, kdy prezident Miloš Zeman po dnešní 13. hodině jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem a ten složil Ústavou předepsaný slib.

Babiš je odteď premiér a má drsný start. Obstarala ho slavná herečka, a nejen ona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem České republiky

Dnes prezident Miloš Zeman jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem, jeho novou vládu pak jmenuje 13. prosince.

Pro mnohé politiky je ale Babišovo jméno stále velkým nestravitelným soustem. Nejen kvůli jeho obvinění v souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu farmy Čapí hnízdo, ale také kvůli korunovým dluhopisům Agrofertu, kdy vyšlo najevo, že Babišovy příjmy mohly být vyšší, než jaké přiznal v majetkovém přiznání, takže se možná v této souvislosti dopustil krácení daně. Mnozí jsou také přesvědčeni o tom, že se Babiš kdysi skutečně zapletl s StB. A pak tu také byly nahrávky, které pouštěla ven skupina Julius Šuman...

Anketa

Za předpokladu, že ANO bude vůdčí silou případné koaliční vlády a její největší stranou,...

hlasovalo: 9713 lidí

Prostě Andrej Babiš má už na začátku své premiérské kariéry toho na bedrech víc než kdokoliv jiný. Proto se ParlamentníListy.cz otázaly osobností veřejného života, zda je jeho jmenování do funkce premiéra v pořádku a jestli je on sám nějakým ohrožením demokracie v Česku.

„Bude podle vás Andrej Babiš lepším premiérem nežli Bohuslav Sobotka? Jak podle vás na premiéra Babiše budou pohlížet v zahraničí? Bude mít uvnitř EU při jednáních respekt?“ zněly další dotazy ParlamentníchListů.cz. A tady je výsledek:

„Já se obávám, že s vládou Andreje Babiše začne narůstat populismus a je to i náběh k autokratickému režimu, což je velmi nebezpečné. Andrej Babiš sice bude s celou svou vládou jezdit za lidmi, což bude jistě dělat báječný dojem, ale stát není firma, nedá se řídit jedním člověkem! A to nemluvím o tom, že on sám by měl pochopit, že by se měl vydat a že by jej měl nezávislý soud označit za nevinného – pokud se za něj považuje. Taky mu mám za zlé to, že se chce opírat o extremistické skupiny, jejichž součástí je Tomio Okamura, nebo dokonce o komunisty, kteří dostali stejně hlasů jako socialisté, a přesto jdou nahoru. Takže tohle všechno jsou varovné signály,“ uvedla na Babišovo konto politička, občanská aktivistka a herečka Táňa Fischerová.

Podle ní je rozhodně unikátní, pokud budeme mít premiéra, který je trestně stíhán. „To je velmi špatný signál! Jak už jsem řekla, nejlepší, co by mohl pro tuto zemi udělat, je, že by se nechal vydat ke stíhání. To ale není jediná věc... Teď zase vyšlo najevo, že vlastně obhospodařuje půdu, která není jeho, a přitom na ni dostává dotaci. Těch skandálů je příliš mnoho a nemůžeme očekávat od člověka, kterému vlastně podvody v životě nevadí, že bude báječným premiérem, to je absurdní! To ale neomlouvá všechny ty, kteří byli předsedy vlády před ním, mnozí z nich se taky omočili. Není to tedy tak, že tady byli andělé a teď přišel čert – ale byla to sestupná tendence a Babiš je teď u dna a nemůže tím pádem o zemi pečovat dobře. Stát není firma a není ho možné řídit autokraticky – to je mantra, již musíme stále opakovat!“ dodala.

Hlavně ať už tam není Sobotka!

Hudebník Felix Slováček si i přes výše zmiňované myslí, že Babiš bude lepším premiérem než Sobotka. „Já politiku sice v této době moc nesleduji, ale jedno vím. Jsem totiž každopádně rád, že tam nebude Sobotka. Ať je ve vedení vlády kdokoliv, hlavně už ne Sobotka!“ uvedl Slováček. Prý nijak nezazlívá prezidentu Zemanovi jeho rozhodnutí Babiše premiérem jmenovat. „Nechť si Zeman dělá, co chce!“

„Vychází to z Ústavy, že prezident jmenuje premiéra, a jak to bude vypadat dál, to už je záležitost dalšího vývoje a já nevidím důvod, proč by měla být ohrožena demokracie v Česku a proč by to mělo někoho ohrožovat. Až nastane normální průběh rozhodování Babišova kabinetu, pak teprve se dají hodnotit i výsledky práce. Musí to napřed proběhnout a teprve pak uvidíme, zda vláda bude úspěšná, či nikoliv. Když se člověk předem obává něčeho, tak už si tím dopředu připravuje negativní půdu pro to, aby to mohlo nastat,“ vyjádřil údiv nad dotazy psychiatr Jan Cimický. A co se týče vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání? „Počkejme na hlasování ve Sněmovně, zda vůbec bude vydán!“ dodal.

Chirurg Pavel Pafko by také nerad předjímal a hodnotil, jaké to „za Babiše“ bude. „Pan Babiš je lídrem strany, která dostala nejvíce hlasů ve volbách, a jiné řešení než tohle, tedy jeho jmenování premiérem, podle mého soudu nyní ani není. Není o čem spekulovat, tak to je. A jestliže se to někomu nelíbí, to už je druhá věc. Ale jako ústavní krok to je naprosto správně,“ zmínil Pafko s tím, že v tuto chvíli je třeba na Babiše pohlížet jako na člověka, který není nijak odsouzen.

„Vždyť ještě ani neproběhl žádný soud! Dnes jsem si otevřel článek pana Zdeňka Jičínského, který vzpomněl na francouzského prezidenta, který byl také obžalován v době, kdy byl primátorem Paříže, a odložili obvinění jeho osoby o čtyři roky po dobu, když byl prezidentem. To říkám jenom proto, že to připomíná pan Jičínský, jehož si velmi vážím. A to je celé! Dokud není někdo odsouzen, je třeba na něj pohlížet jako na nevinného. Teprve soud rozhodne, jak to celé s Babišovou vinou bude. A to nejsem žádným fanouškem pana Babiše, ale dívám se na to naprosto racionálně,“ doplnil Pafko.

Babiš? Dal peníze ženám...

Skladatel, zpěvák a frontman skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen to vzal šmahem. „Mně je to úplně šumafuk! O politiku se nezajímám,“ poznamenal krátce k jménu Andreje Babiše.

Podobně reagovala zpěvačka a moderátorka Heidi Janků. „Vůbec nevím, co mám na to říct, neboť jsem rezignovala na všechno, co se tady děje. O ohrožení demokracie nejde, ale zase úplně v pořádku to není. Bude záležet na tom, jak se to bude vyvíjet dál,“ zmínila na konto budoucího kabinetu.

Úplný opak si myslí herečka Simona Chytrová. „Kabinet Andreje Babiše? Bude to ohrožení demokracie, což je zásadní věc,“ uvedla.

Poněkud nerozhodně to zhodnotil plastický chirurg Jan Měšťák. „Když jsem před lety oslovoval mnoho firem kvůli tomu, že ženy čekají hodně dlouho na rekonstrukci prsů po amputaci a že nejsou na implantáty peníze, tak jediným, kdo byl ochotný ženám přispět, byl právě pan Babiš. Dal tehdy 200 tisíc, s nikým jiným, se žádným jiným podnikatelem tato problematika nehnula. Takže v hodnocení jeho osoby bych byl zdrženlivější. Andrej Babiš ale není hloupý, a to je pro mne určující. Pan Sobotka sice taky není hloupý, ale přece jenom má na rozdíl od Babiše jiný styl uvažování. Navíc pokud pan Babiš v rámci podnikání něco dokázal, tak si myslím, že má i potenciál k tomu, aby učinil i něco ku prospěchu našeho státu,“ řekl dále rázně Měšťák.

K povahovým vlastnostem budoucího premiéra ovšem prý nemá, co by poznamenal. „Když chceš psa bíti, tak vždy hůl najdeš. On má sice na svých bedrech věci, na jejichž konci jsou otazníky, ale zase v našem politickém rybníku existuje strana, která se jej snaží potlačit a zesměšnit stůj co stůj. A to se mi nelíbí. Víte, já vyznávám takový citát: na člověku hledej to dobré, to špatné má každý z nás. Takže se v životě nezabývám negativními věcmi, ale tím, co může každý člověk přinést. A jistě pan Babiš také něco přinese. Navíc u něj hodnotím pozitivně to, že když vládl Ministerstvu financí, byl schodek rozpočtu daleko menší nežli za předchozího ministra financí,“ dodal Měšťák.

... asi si myslí, že to mají nadosmrti

Režisér Jiří Svoboda se napřed tak trochu pousmál nad dotazem redakce. „Myslím si, že ‚ohrožení demokracie‘ je výmysl propagandistů goebbelsovského formátu. Spíše některým jiným politikům by slušelo toto hodnocení, protože si zřejmě myslí, že budou mít různé teplé posty od studia až nadosmrti a že to budou pořád titíž ministři a titíž premiéři, a přitom že budou potichu rozkrádat státní majetek tak, jako to dělali dosud,“ poznamenal Svoboda.

Pro Česko bude podle něj Babiš jistě platnějším politikem nežli Bohuslav Sobotka. „Minulý premiér Sobotka je člověk bez osobnosti a bez názoru, a Babiš bude jiný!“ myslí si. Tvrzení, že Babiš krade, je ale podle něj hodně přes míru.

„Když někdo ukradl doly za 4,1 miliardy, které mu pak vynesly sto miliard, tak k tomu není třeba dalšího komentáře. Když vezmu celý proces privatizace, tak hovořit o tom, že ti předchozí politici se chovali jako andělé, je hrubý cynismus. Ať si vzpomene Miroslav Kalousek třeba na letadla Casa, která nás stála 3,5 miliardy! Jeho kamarád Háva dostal 800 milionů za zprostředkování a 1,2 miliardy za to, že bude zprostředkovávat údržbu těchto letadel. Takže tady podle mne zloděj křičí: chyťte zloděje!“ dodal rozhodně Svoboda.

Sexuoložka a psychoterapeutka Hana Fifková je přesvědčena o tom, že je-li někdo podezřelý ze spáchání protiprávního činu a vyšetřuje-li ho policie, měl by být dotyčný člověk natolik soudný, aby se o veřejnou funkci neucházel. „A pokud se o ni uchází, měli by být voliči natolik soudní, aby ho nevolili. Nicméně, pokud ho voliči zvolí – a může se mi to tisíckrát nelíbit, jako že skutečně nelíbí –, nejde o ohrožení demokracie, ale o přímý důsledek demokracie. Do budoucna se ohrožení demokracie nebojím – byla by to chatrná demokracie, kdyby ji byl schopen jeden člověk povalit,“ uvedla Fifková.

Podle ní by rozhodně bylo správné, aby Poslanecká sněmovna Andreje Babiše vydala k policejnímu stíhání. „Pokud by se poslanci rozhodli pana Babiše této zkoušce nevystavit a nevydali ho, bude se civilizované zahraničí dívat nejen na pana Babiše, ale i na celou republiku s oprávněným despektem!“ doplnila.

Klidně se vsadím!

Nakonec zareagoval i režisér Jiří Adamec. „Hnutí ANO vyhrálo v České republice v roce 2017 parlamentní volby, a tak podle Ústavy ČR požádá prezident republiky představitele vítězné strany o sestavení vlády, když ho předtím jmenuje premiérem. Nezdá se mi, že je na tom něco divného, nebo dokonce pobuřujícího. A kolikrát to pan prezident se stejným člověkem udělá – zákon mu to umožňuje udělat dvakrát – je jen na jeho vůli. Že si někteří ve volebním klání poražení myslí, že by to mělo být jinak, že by se měl prezident chovat jinak, je jejich svaté právo si to myslet, ale to je asi tak vše, co mohou,“ uvedl Adamec.

„Myslím, že to ani ve světě nebude poprvé, kdy se kolem představitelů různých zemí motaly policie a soudy. A Andrej Babiš je občanem České republiky jako každý jiný a jako občan je nevinný do té chvíle, než mu bude prokázána vina v řádném regulérním soudním procesu. Počkejme na výrok nezávislého soudu,“ pronesl k největšímu problému Andreje Babiše. O nějakém „ohrožení demokracie“ se ale v souvislosti s Babišovým vládnutím, podle režiséra Adamce, nedá „hovořit ani trochu“.

„Pan Babiš je zcela jistě demokrat jako většina spokojených občanů této země, jen se na některé věci dívá jinak, než je v kraji zvykem. Už několik desítek let se aktivní čeští politici na věci dívají podle zaběhlých a v místě obvyklých pravidel, a že by to vedlo k nějakému významnému progresu, se mi opravdu nezdá! O demokracii v ČR se fakt bát nemusíme, jen někteří se musejí bát, že se jim přijde na jejich staré hříchy s vysokými trestními sazbami. A že by mohli přijít o svá dobře napájená korýtka. A uznejte, to fakt stojí za rozpoutání války ve společnosti,“ zamyslel se.

Prý by se ale vsadil o jedno. Že Babiš bude lepším premiérem než Bohuslav Sobotka. Dokonce může mít i větší respekt uvnitř EU nežli měl Sobotka. „Nevím, jestli měl na stejných úřadech respekt Bohuslav Sobotka. Nevím, jaký respekt obecně mají čeští politici v tomhle tajuplném místě Evropy, jen vím, jak se o tom v médiích referovalo a nadále bude... Uvědomme si, že Andrej Babiš je přece médii posvěcený padouch, ač nesouzen a neodsouzen, padouch bez soudů a bez důkazů…,“ doplnil Jiří Adamec s ironií.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …