Babiš málem brečel. Proč? ČT, Milion chvilek, k tomu přidal silná slova

13.10.2019 23:31

Opět i tuto neděli sepsal premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš své tradiční facebookové hlášení „Čau lidi“. Babiš se ve svém shrnutí uplynulého týdne věnoval zádušní mši za umělce Karla Gotta v katedrále svatého Víta. Při projevu Jiřiny Bohdalové měl podle svých slov „slzy na krajíčku“. Dále došlo na popis nepříliš vydařeného jednání vládní koalice o důchodové reformě. „Paní ministryně Maláčová nám nebyla schopná konkrétně vysvětlit finanční dopady návrhů komise pro důchodovou reformu, dokonce tomu po pár minutách nerozuměl ani pan předseda Hamáček,“ uvedl Babiš. A pak se Babiš rozepsal o šíleném lapsu redaktorky České televize. Týkalo se to Čapího hnízda a hnutí Milion chvilek pro demokracii. Jmenoval i pořady Reportéři ČT, 168 hodin či Newsroom ČT24.

Babiš málem brečel. Proč? ČT, Milion chvilek, k tomu přidal silná slova
Foto: Zdroj: Facebook A. Babiš
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš se na úvod svého hlášení navrátil na zádušní mši za Karla Gotta v katedrále svatého Víta. „Uvnitř mi přišlo, že je nadpozemské světlo a Karel by byl určitě rád, kdyby to viděl a slyšel rekviem, které mu přichystalo arcibiskupství a Pražský hrad,“ napsal Babiš. A pak zhodnotil i jeden z projevů, který na něj udělal největší dojem. „Jiřinka Bohdalová měla nejdojemnější smuteční projev, který jsem kdy slyšel. Ta úžasně za sebe poskládaná slova. Vyzdvihla schopnost Karla Gotta spojovat lidi,“ podotkl a souhlasil se slovy Bohdalové, že Gott: „Svými písničkami sbližoval celé generace a sousedy. A to je na metál.“

Anketa

Stal se Karel Gott slavným ,,z rozhodnutí strany a vlády", jak tvrdí Jaroslav Hutka?

6%
94%
hlasovalo: 20891 lidí

Babiš nevynechal ani vzkaz Bohdalové zesnulému umělci: „Drž mi tam nahoře místo. Mám pro tebe jeden úžasný židovský fór. Miluji tě, tvoje Bohdalka.“  A podotkl, že byl v té chvíli dojatý a měl „slzy na krajíčku“. Stejně emotivně pak podle svých slov prožíval i moment, když zazněla píseň Už z hor zní zvon.

„Po obřadu jsem za Jiřinkou šel, byla tam i s dcerou Simonou Stašovou. Moc jsem jí děkoval a obdivoval jsem ji, jak to zvládla. Že to prostě byla síla. Víte, jedna věc je takový text dát dohromady, mě ale odrovnal i ten její neopakovatelný přednes. Sami jste to určitě cítili po svém. Určitě to v takové chvíli a na takovém místě muselo být pro Jiřinku nesmírně těžké. A ona to zvládla s takovou noblesou a elegancí. Obdivuhodné,“ dodává premiér.

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí

Babiš rovněž poděkoval všem, kteří se na organizaci smuteční akce podíleli.

A okomentoval i rozloučení se veřejnosti s věhlasným zpěvákem v paláci Žofín. „Jak jste určitě sledovali, veřejnost se s Mistrem opravdu dojemně rozloučila už v pátek. Všechno proběhlo v souladu s přáními rodiny Mistra. Sice jsem na Žofíně nebyl osobně, ale kolegyně mi posílala průběžně fotky a informace, taky jsem se díval na zprávy. Děkuju všem, kdo pomohli. Včetně pohřební služby, která na místě celý den od lidí odebírala květiny, kladla je citlivě na schody pod rakev Karla Gotta a přenášela na stůl. Děkuju taky naší Armádě ČR, která po celý den zajišťovala vedle rakve čestnou stráž,“ napsal.

Babiš vyzdvihl úžasný přístup lidí, kteří se přišli s Gottem rozloučit a čekali často několik hodin, někteří i celou chladnou noc. To, že se mohli poklonit u rakve zpěváka všichni příchozí, je prý právě jeho zásluha: „Poprosil jsem kolegyni Tünde, aby požádala policii a vedení paláce Žofín, aby lidem, kteří čekali hodiny ve frontě, nezavírali bránu před nosem,“ uvedl.

Anketa

Kdo by byl nejlepší prezident po Miloši Zemanovi?

31%
hlasovalo: 21352 lidí

Dále se Babiš ve svém hlášení věnoval například zvýšení platů všem zaměstnancům ve veřejné sféře o 1 500 korun či návštěvě brněnského výstaviště. Zmínil i své cesty po republice, kde debatoval se starosty.

A poté došlo i na dosti ožehavé téma. „Asi bych se chtěl krátce vyjádřit i k šílenému lapsu, který předvedla redaktorka České televize,“ započal Babiš referovat o situaci, která odstartovala tím, že při debatě se studenty na něho měl „zaútočit pár otázkami docela sympatický mladý kluk, který zároveň i médiím přiznal, že není ze školy a do sálu se vetřel“. Údajně podle Babiše patřil k Milionům chvilek pro demokracii. „Ptal se na StB a Čapí hnízdo,“ přiblížil dále. „Mně to nevadí. Naopak jsem rád, když mám příležitost to vysvětlovat, a odpovídal jsem opakovaně celkem na 6–7 otázek. Ale myslím si, že ho pak redaktorka neměla hned zpovídat jako studenta školy. Dokonce mu prý pomohla dostat se dovnitř,“ odhaluje ministerský předseda, co se na setkání se studenty stalo.

Podle Babiše si měla redaktorka ČT do reportáže vybrat i další lidi, kteří do školy opravdu chodí. A pak dodává: „Teda abych byl férový, ona to vlastně udělala. Vybrala jednu dívku, kterou natočila zezadu, nechala jí ve střižně upravit hlas, což jsem ve zprávách už dlouho neviděl, možná nikdy, a do své reportáže dala jen část jejího vyjádření, ve kterém prohlásila, že studentům učitelé měli vyhrožovat problémy u maturity, pokud se mě budou ptát na kauzu Čapí hnízdo.“

„To, že studentka, která tenhle nesmysl tvrdila, to ale pouze četla u někoho na Facebooku, ale redaktorka z reportáže vystřihla. Nedala to do ní. Samozřejmě že to pak má úplně jiný význam. A pak, i když tedy ČT tuhle reportáž nezařadila do vysílání na ČT1 ani ČT24, umístila ji na Facebook své regionální redakce,“ pokračoval. Podle Babiše se jednalo o „poplašnou, neúplnou a lživou zprávu“. „Zprávu, která ubližuje mnoha lidem. Panu řediteli, škole, možná i té studentce, a samozřejmě mně.“

Škola se prý nyní chystá televizi žalovat, čemuž se premiér podle svého vyjádření nediví.

Oplácet stejnou mincí se však nechystá. „Nebudu útočit na Českou televizi a vedení zpravodajství. Oni přiznávají chybu své redaktorky, já to beru, reportáž nebyla přímo ve vysílání, evidentně tam určité mechanismy zafungovaly, a nemá smysl v docela emotivní době chrastit zbraněmi a vykřikovat fatální soudy,“ vysvětluje.

Publicistické pořady Reportéři ČT, 168 hodin a Newsroom ČT24 či plzeňská redakce však mají podobné věci dělat opakovaně.

„Chci věřit tomu, že ji budou mít na paměti a uvědomovat si s plnou vážností, jakou má jejich práce vliv a dopad na lidi,“ přemítá premiér s tím, že mu oplácení „nestojí za to“.

Závěrem pak Babiš popsal i jednání koalice, kde se řešila důchodová reforma. Uvedl, že by chtěl zavést křivdy na ženách, které pečovaly o své děti. Ale moc velký úspěch nezaznamenal: „Bohužel paní ministryně Maláčová nám nebyla schopná konkrétně vysvětlit finanční dopady návrhů komise pro důchodovou reformu, dokonce tomu po pár minutách nerozuměl ani pan předseda Hamáček.“ Nakonec se tedy v koalici zmohli jen na věci, které mají k důchodům v Programovém prohlášení vlády.

V neděli pak Babiš jednal v Lánech s expertním týmem prezidenta Miloše Zemana o postavení ČR vůči EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …